Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Róth a fiatalokat hiányolja a magyar válogatottból

Nem érte el célját, nem jutott a legjobb nyolc közé a magyar női válogatott az Európa-bajnokságon. Ismét bebizonyosodott, komoly válságban van a szakág. A helyzetről több szaktekintélyt is megkérdeztünk.

Ezúttal Róth Kálmán mondja el véleményét, aki az Audi-ETO utánpótlás szakmai igazgatójaként és a magyar ifjúsági válogatott szövetségi edzőjeként látja a képzés hiányosságait.

˝Aki egy kicsit is ismeri a sportág helyzetét, az aligha lepődik meg, hogy így szerepeltünk az Európa-bajnokságon. Ez a realitás, az elődöntő – bár elérhető közelségben volt – nem a magyar női kézilabda valós erejét mutatta volna˝ – kezdte az értékelést Róth Kálmán.

˝Azok a problémák, melyeket évek óta hangoztatok több kollégámmal egyetemben, továbbra is megvannak. Leginkább az utánpótlásban, de ha megnézzük a felnőttcsapatokat, akkor azt láthatjuk, hogy a bajnokság színvonala hihetetlen mértékben lesüllyedt. Lehet elvárni jó eredményt egy válogatottól, ám ez önbecsapás. Mitől lenne nemzetközileg érett az a játékos, aki szinte már csak a honi bajnokságban játszik. Meg lehet nézni, hogy mikor ment a szekér a vb-ken, EB-ken, olimpiákon, akkor a klubcsapatok is meneteltek a nemzetközi kupákban. Volt olyan, hogy a négy között négy csapatunk is volt˝ – mondta a győri szakember, aki szerint a fiatalok nem kapják meg azt a lehetőséget, amit megérdemelnek.

A győri utánpótlás ˝feje˝ szerint a magyar női kézilabdában nem nagyon van ok jelenleg a tapsolásra.
A győri utánpótlás ˝feje˝ szerint a magyar női kézilabdában nem nagyon van ok jelenleg a tapsolásra.

˝A magyarországi játékospolitika nagyon nem jó irányba vitte el a sportágat. Az is lehet, hogy az edzői garnitúra sem alkalmas ezen gond orvoslására. Felnőttkorba kerülve ezek a játékosok jó esetben is csak a felnőttcsapat kispadját koptatják, játék nélkül viszont megállnak a fejlődésben. Nem szeretnék beleszólni a klubok dolgaiba, de nincs rendjén, hogy sok helyen a magyar fiatal elől egy semmivel sem jobb képességű külföldi veszi el a helyet. Győrben valahol érthető az eredménykényszer miatt, de valahol felelősséggel is tartozunk a magyar kézilabda felé. Persze lehet mondani, hogy az ETO kis túlzással ellátja a komplett mezőnyt játékosokkal, s nemcsak a legmagasabb osztályban, de ez egyben kritika is. Régebben alulról áramlottak felfelé a tehetségek, most viszont fordított a dolog. Sok klubnál csak kinevezett utánpótlás van, látjuk ezt mondjuk a serdülők meccsein. Nem ritka az ötven-hatvan gólos győzelmünk, úgy, hogy az ellenfél három-négy gólt dob csupán. Ez senkinek sem jó, mert ezek a találkozók még edzésnek is gyengék˝– folytatta Róth Kálmán, aki a korosztályos válogatottal idén január és június között mindössze három napot tudott dolgozni, most pedig edzés nélkül kell játszaniuk a románokkal, mert kétnapos összetartásra sem volt pénz.

˝Azt is csak halkan jegyzem meg, hogy míg a holland válogatottban nyolc olyan játékos szerepelt, aki ott volt a junior vb-n, addig nálunk egyedül Kovacsics Anikó képviselte ezt a korosztályt˝ – mondta a szakember, aki szerint a szövetségben is el kellene végre gondolkodni a hogyan továbbról.

˝Hatalmas apparátussal dolgozik a szövetség, s sajnos azt kell mondanom, az edzői szakmát is »letaposták«, semmi tekintélye nincs a szakembereknek, az anyagi részről nem is beszélve. A szövetségi kapitány röhejes pénzért dolgozik, gyakorlatilag most már évek óta másodállássá degradálódott az a poszt, mely korábban minden edző álma volt˝ – mondta a mesteredző, aki arra a kérdésre, hogy esetleg vállalná-e a feladatot, így nyilatkozott: ˝Először is van kapitánya a női válogatottnak, másodszor pedig én nem az a típus vagyok, aki befogja a száját. A szövetség vezetői közül többen nem is szeretnek a szókimondásom miatt, mellyel elsősorban nem magamat, hanem a csapataimat szoktam védeni.˝

Olvasóink írták

 • 6. IV.Béla 2010. december 21. 16:32
  „5. füstbement!

  Yep, ahogy írtad is, a kettő stílus között van a megoldás - szerintünk. :)

  Kellemes ünnepeket neked is!”
 • 5. füstbement 2010. december 20. 23:16
  „Egyetértek egyébként sok mindennel, amit írtál, de szelekció mindig is lesz, mert olyan edzőt még nem találtak ki, aki minden tehetséget kinevel, ez képtelenség.Ha a fordítottját vesszük annak amiket írtál, akkor nézhetnénk onnan is, hogy egy szellemre koncentráló és a szellemet és lelket fejlesztő, kicsit engedékenyebb edző jóindulatát a "zsivány" gyerekek kihasználják és sok mindent, túl sok mindent megengednek maguknak.Az ilyen gyerekek pedig ha később egy keményebb edzővel találják szembe magukat, akkor hisztiznek és vagy abbahagyják vagy a könnyebb út felé veszik az irányt.tehát így is el lehet tűnni.Igazad van és egytől-egyig igaz, amiket írtál hiszen a gyakorlat azt is mutatja, de ezt is amit én írtam. Mindenesetre az edzőt és a játékost az eredmény minősíti.Róth Kálmán sikeres edző, sajátos filozófiája van, néha nehezen is érthető, de rosszat nem akar.Trefilov sem akart, ki is verte a Nőkből azt a sok aranyérmet...:)))Az orosz lányok sem mosolyogtak a döntőkig csak általában a végén...Remélem egyszer mi is így leszünk!Egyszer se mosolyogjanak a lányok, csak a döntők után.Az nekünk is épp elég lesz nem gondolod?:))”
 • 4. füstbement 2010. december 20. 21:27
  „Boldog Karácsonyt Cyber Cimbora!!”
 • 3. IV.Béla 2010. december 20. 20:50
  „Halihó!

  Egyezik a véleményünk, csak kicsit másképp adjuk elő. Én egyáltalán nem vitatom el Kálmán érdemeit, magamnak hazudnék, ha nem ismerném el, hogy hány, de hány játékost nevelt ki, adott az ETO-nak, meg a magyar bajnokságnak. Az is világos, hogy a szemlélet nála a szovjet stílust jelenti, azaz az a játékos, aki beáll a sorba, nem szól vissza, hagyja magát megalázni. Persze, nem mondom, hogy nem kell a hangos, erőteljes szó vagy ha néha az történik, amit írtál is (Pytlik rázta meg az amúgy kulcsembernek számító, addig totál alibit játszó Dalbyt), de a játékosok is emberek és nem gépek.

  A gond ugye az utánpótlásban van, ezt mindenki látja. Egy serdülőkorú gyerek még fejlődik testileg is, szellemileg meg még inkább, mert akkor alakulnak ki azok a személyiségjegyek, amik meghatározzák a következői éveit, sőt az egész életét. Ha valaki ekkor olyan negatív élményeket tapasztal, amik teljesen elütnek az addig átéltektől, az hajlamos lehet arra, hogy elkezdje nem odavalóként (mármint a csapat részének) érezni magát, lehet bármilyen tehetséges is. Ha ezt pedig az edző nem szúrja ki, és nem menti meg a játékosát, akkor máris elveszik egy gyerek. Aztán elveszik még egy. És még egy.

  Ha pedig egyre kevesebben maradnak azok, akik ellen a "kitartók" játszani, gyakorolni tudnak, akkor ők sem tudnak tovább fejlődni, és egyszercsak megállnak. Elveszítik a motivációt arra, hogy még jobbak legyenek, mert rájönnek, hogy sokkal kevesebb erőfeszítéssel is elérik azt, amit megkövetelnek tőlük.”
 • 2. füstbement 2010. december 20. 15:50
  „Szevasz Béla!

  De régen láttam az írásodat.A bunkó, paraszt stílust elismerem, nem mindig célravezető, de ha nézted az EB-t, akkor láthattad, hogy a dánok szövetségi kapitánya (ha jól emlékszem) még az egyik játékosának a mezét is megrángatta.Sőt hazai vonatkozásban említhetnénk Laurencz Lászlót is ugye.Rémtörténetek keringtek arról, hogy a játékosokkal hogy beszélt, a vadabbak szerint meg is pofozott néhányat...VB ezüstösek lettek.Persze van ellenpélda Mocsai személyében is.De ha mindkét oldalt nézzük, akkor mindkettő stílusnak vannak előnyei és hátrányai. Ezért van igazság a mondataidban.Valahol a kettő között lenne az igazság.A finomság az érzékenység miatt, a keménység meg a fegyelem miatt.A jó természetű és neveltetésű gyerekekhez sokszor elég egy jó szó, a rosszakhoz pedig sokszor a "paraszt" kell.:))Na de ez elég mélyre vezet.
  Üdv újra!”
 • 1. IV.Béla 2010. december 19. 20:07
  „"Az is lehet, hogy az edzői garnitúra sem alkalmas ezen gond orvoslására." De nem ám. Nem felmentve a többi edzőt a felelősség alól, vajon Róth úr tisztában van azzal, hogy hány fiatal játékos fejezte be a kézilabdát a hozzá hasonló stílusú edzők miatt? Hogy hány tehetséget hagyott elveszni, csak mert nem tetszett nekik a bunkó, paraszt stílus? Mert nem akartak terminátorok lenni, hanem csak kézilabdázni akartak?

  Csak összehasonlításképpen: remélem, néztétek a mai meccseket a női EB-n. Mennyi-mennyi mosolygós arc vonult fel a kezdéskor és énekelte a himnuszukat. Ezzel szemben tőlünk valahogy csak Tomori rendkívül erotikus szájacskája marad meg bennem..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odlanier Solis jogot szerzett Vitalij Klicsko kihívására

A profi ökölvívás királykategóriájaként számon tartott nehézsúlyban a kubai Odlanier Solis legyőzte… Tovább olvasom