Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Pályát keresnek a Sörgurítók

Teke - Új pályát kell építeni ahhoz, hogy a soproni Sörgurítók továbbra is a Szuperligában játszhassanak.
A Szuperligában hat forduló után az 5–7. helyen áll a soproni Sörgurítók felnőtt tekecsapata. A fiatalok pedig nyolcadikok a bajnokságban. A cél a kiesőzóna elkerülése és a tisztes helytállás. Pedig egykoron a városi tekesport szebb időszakokat is megélt, számos válogatott, nemzetközi szintű versenyző nevelkedett itt. Kovács Gábor például négyszeres világbajnok, az ifjak közül Rudolf Balázs bronzérmes lett a tavalyi világbajnokságon, míg a serdülő korosztályú Németh László az elmúlt évben megnyerte a Világkupát, emellett voltak még egyéni országos bajnoki helyezések is.

Könnyen előfordulhat viszont, hogy a soproniak jövőre már nem játszhatnak a Szuperligában. A jelenlegi Győri úti pálya ugyanis nem felel meg az előírásoknak. A probléma nem új keletű, immáron a harmadik városvezetés asztalán hever a feladat megoldása.

Eddig vajmi kevés konkrétum történt. A Káposztás utcai stadiont annak idején úgy építették meg, hogy a lelátó alatt kap helyet tekepálya. Az FC Sopron 2005-ben megnyerte a Magyar Kupát; akkor a pénzt másra költötték, a tekések pályájára már nem jutott forrás. Csupán ígéretek halmaza.

Könnyen lehet, hogy Ritter Tamás (sárgában), Bors Attila és a többi soproni tekés a következő szezonban már máshol kénytelen gurítani. Fotó: Magasi Dávid
Könnyen lehet, hogy Ritter Tamás (sárgában), Bors Attila és a többi soproni tekés a következő szezonban már máshol kénytelen gurítani. Fotó: Magasi Dávid


Az új, hatsávos, panelos pálya mostani áron mintegy 30 millió forintba kerülne. A négy sávos is elegendő lenne, de erre sincs pénz. A tekések a már említett Győri úton edzenek és játsszák a mérkőzéseket. A létesítmény az önkormányzat tulajdonában van, azaz az épület értékesítéséből nagyjából fedezni lehetne a költségeket. Nagy szükség lenne egy korszerű pályára, hiszen a városban több mint kétszázan tekéznek. A Sörgurítók mellett a Scarbantia az NB II-ben, a Turris SE és a Postás az NB III-ban szerepel, emellett megrendezik még a városi bajnokságot és a diákolimpiát is.
A Sörgurítók helyzete a pályagondon felül sem túl rózsás. Főtámogatójuk kiszállt, az egyetlen főszponzor az önkormányzat, ugyanis a város térítés nélkül adja oda a Győri úti pályát. A tekések mindenesetre még elszántak. Tegyük hozzá rögtön, Sopronban a versenyzőknek nem tudnak fizetni, miközben Szolnokon és más csapatoknál akár havi százezer forintot is kereshet egy-egy tekés. A leghűségesebb városban sok esetben az útiköltséget is a tekések dobják össze.

Weinacht János, a Sörgurítók elnökének egyik szeme nevet, a másik pedig sír, amikor az utánpótlás kerül szóba. A fiatal játékosok, amint elérnek egy szintet, másik egyesülethez vagy Ausztriába igazolnak. Így viszont nehéz összerakni egy erős felnőttcsapatatot, hiszen az utánpótlás máshol folytatja a pályafutását.

A sportág azonban számos nehézséget túlélt már. A rendszerváltás előtt tizenhét működő pálya volt a városban, most csupán öt. Ennek ellenére szép sikereket érnek el, s már csak ezért is korai lenne végső búcsút venni az élvonalbeli tekesporttól.

Olvasóink írták

  • 1. versenyző1 2009. október 30. 19:25
    „A harkai hatsávos kazettás tekepályához a város mért nem akar beszálni.
    A lehetőség adott?talán a város érdeke más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védekezés döntött

Kosárlabda - Nem pihenhet sokat az MKB-Euroleasing Sopron a kassaiak legyőzése után, hiszen pénteken… Tovább olvasom