Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Palla Antal Ausztráliában keresi a boldogulást

Labdarúgás - Palla Antal, a Győri ETO egykori kapusa, majd kapusedzője október utolsó napján elhagyja szülőhazáját és 57 évesen kitelepül Ausztráliába. Amikor szeretett klubjában elbúcsúztatták, könnyek szöktek a szemébe. Sydneyben már vár várja a fia és a felesége, utóbbi nyár óta él a távoli földrészen.
Palla Antal (57) ismert alakja a magyar labdarúgóvilágnak, hiszen tizenkét éves kora óta élete egy részét a futballpályákon tölti. Azt mondja, valamennyi korosztályban nyert bajnoki címet az ETO-val, felnőttként pedig győri, illetve veszprémi játékosként az NB I-től az NB III-ig mindegyik osztályban volt bajnokcsapat tagja.
Most egy Budapest–Bangkok–Sydney repülőjeggyel a zsebében, egy megrakott bőrönddel a húga lakásában várja október 31-ét, amikor – reményei szerint – örökre búcsút int Győrnek és a szülőhazájának is.

„A gyerekeink már régóta külföldön élnek – kezdi Palla Antal. – A lányunk nyolc és fél éve Amerikában, Floridában lakik, a fiunk pedig Kanadán és Új-Zélandon keresztül jutott el Ausztráliába. Négy és fél éve él Sydneyben, nemrégiben megkapta a letelepedési engedélyt. Mi már korábban eldöntöttük, amelyik gyerekünk előbb révbe ér, abba az országba költözünk. Így most kézenfekvő, hogy Ausztráliába megyünk. Elképzelhető, hogy a lányunk is átköltözik Amerikából."

Egyáltalán nem szokványos, hogy valaki hatvanhoz közeledve számolja fel az otthonát, a munkáját és kezd új életet egy távoli világban.

„Eladtuk a lakásunkat, a gyönyörű kertet, ahol mindig szívesen töltöttük az időt. A feleségem már nyár óta a fiammal él Sydneyben és már nagyon várnak engem. Gyakorlatilag semmit nem viszek magammal, az emlékeimen kívül egyetlen bőrönddel kelek útra. Abban persze benne vannak a legfontosabb tárgyaim, mint például a bajnoki és a kupában szerzett érmeim, a csodálatos ETO-szobor, a jubileumi plakettek. Ezeket időnként majd megsimogatom Sydneyben is."

És persze lesz mit mesélnie majd a kinti magyaroknak, na és az ausztráloknak, hiszen Palla Antal eredményes labdarúgó-pályafutást tudhat magáénak.

„Büszke vagyok rá, hogy többször voltam olimpiai és B válogatott. Egyszer szó volt róla, hogy a nagyválogatottban is helyet kapok, végül megint csak az utánpótlásnál kötöttem ki. Az MNK-győzelemről, a bajnoki címről és természetesen a Juventus elleni KEK-találkozókról is szívesen beszélek majd. Torinóban, amikor másfél órával a meccs kezdete előtt kisétáltunk a stadion gyepére, a győri turisták már ott voltak a lelátókon – sok ezer olasszal együtt –, és jó érzés volt, ahogy skandálták a nevemet. Ettől elmúlt bennem a szorongás, megszűnt a félsz, az idegesség. Nagyszerűen játszottunk, nekem kiválóan ment a védés, de sajnos egy öngóllal és a keletnémet bíró által megadott jogtalan tizenegyessel kettő-nullra kikaptunk. A visszavágón telt ház előtt húsz perc alatt ledolgoztuk a hátrányunkat a világsztárok sokaságát felsorakoztató Juve ellen, ám a második félidőben szegény Pozsgai Lajost kiállította a játékvezető, tíz emberrel gólt kaptunk és ezzel kiestünk a kupából."

A győri évek után Palla Veszprémben védett, 38 évesen még első osztályú mérkőzésen is állt a csapat kapujában. Tizenegy éve tért vissza az ETO-hoz, ahol azóta kapusedzőként dolgozott.
„Megható, szép búcsúztatót tartottak számomra a klubnál. Amikor eladtam a lakásunkat, a telkünket, a szemem sem rebbent, de a búcsú pillanataiban törölgetni kellett a könnyeimet..."

Úgy tervezi, kint a fia mellett kétkezi munkát végez majd, de nem szeretne elszakadni a labdarúgástól sem. Az ETO vezetői megígérték számára, hogy segítenek neki az Ausztrál Labdarúgó Szövetségben.
„Sajnos nem beszélek angolul, majd kint megtanulom a nyelvet. A nejem és a fiam interneten rendszeresen küldik a fotókat, így képekről már ismerős lesz Sydney. A rokonaink persze sajnálják, hogy elmegyünk, mások azonban biztatnak bennünket, szerintük jól tesszük, hogy kitelepülünk. A fiam egyébként csupa jót mesél Ausztráliáról, ezért egyáltalán nem félek a beilleszkedéstől, a megélhetéstől. Nem a kalandvágy vezérel elsősorban, hanem az, hogy újra együtt lehessen a család."

Az egykori futballkapus néhány nap múlva a bangkoki járat fedélzetén elhagyja a magyar földet. Néhány könnycsepp akkor is legördül majd az arcán...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hiányzók a Magyar Kupában

Kézilabda - Pénteken 18.30 órakor a Tata gárdáját fogadja a férfi Magyar Kupa 3. fordulójában a… Tovább olvasom