Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Őszi mérleg: menetelő Gyirmót, sűrű NB III, bundapletykák

Véget ért a labdarúgó bajnokságok őszi idénye. Félidőben Horváth Cs. Attila értékelt. A megyei szövetség elnöke elégedett a Gyirmót teljesítményével, és hallott pletykákat az NB III-as bundameccsekről.
- Az értékelést kezdjük a megye egyetlen NBI-es klubjával. Az ETO az élmezőnyében zárta az őszt - a Debrecen-MTK meccs eredményétől függ, hogy 5. vagy 6. helyen - a játékkal azonban elégedetlenek a szurkolók.

- Az ETO-nál a tulajdonos folyamatosan a csúcsra tör, szeretne kiemelkedő eredményt elérni a csapattal. A megfelelő körülményeket biztosította, a feltételek adottak ahhoz, hogy a nemzetközi porondra is kilépjen a klub. Sajnos az ősszel mutatott teljesítmény nem ér fel ehhez a szinthez. Szurkolok az ETO-nak, de én is nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy a zöld-fehérek elérik a kupaszereplést érő hely valamelyikét. Az egyik legrövidebb út ehhez a Magyar Kupa lett volna, de gyenge teljesítménnyel elbukta ez együttes a lehetőséget. Új edzővel, és az általa választott taktikával vágott neki a gárda az idénynek. Ennek a stabil védekezés az alapja, a gólok azonban nagyon hiányoznak. Tény, hogy ilyen focival nem lehet nézők tömegeit a stadionba csábítani.

- Az NB II-ben tavaly aranyérmes lett a Gyirmót, mégsem indulhatott az élvonalban. Úgy néz ki, idén esélyes a klub a címvédésre. A DAC időközben majdnem megszűnt.

- Sajnálatos, hogy egy ilyen nagymúltú egyesület, mint a DAC visszacsúszott. A kialakult helyzetnek megvolt az előszele az új tulajdonos érkezésével. Bizom benne, hogy a hazai szinten kiemelkedő szinvonalú létesítmény a győri futballt szolgálja a jövőben is.

A Gyirmót előtt le a kalappal. Azután, hogy a bajnoki címüket követően az ismert történések miatt nem indulhattak az élvonalban, nem esett össze a csapat. A vezetők, az edző, és a játékosok komolyan gondolják, hogy meg lehet ismételni az aranyérmet, csak ezúttal NBI-es folytatással. Kiprich József csapata parádás őszt produkált, gyakorlatilag nem volt ellenfele a Gyirmótnak.

Az ETO nagyobb energiát fordít most a "B" csapat szereplésére. Az első tízbe kell kerülni a biztos bentmaradáshoz. A fiatalokból kialakulhat egy stabil középcsapat.

- Érdekes a helyzet az NB III Bakony-csoportjában. Csapataink kivétel nélkül az első ötben végeztek ősszel.

- A tabella elején - az éllovas Veszprém kivételével - csak Győr- Moson- Sporon megyei csapatok vannak. A Lipót a 2., az SVSE a 3., Az MTE 1904 a 4., A Csorna pedig az 5. a bajnokság felénél. Ez egy kellemes meglepetés, bár nem mindenki lehet elégedett. A Lipót szereplése reális, Sopronban azonban merészebb álmokat szőnek. Az MTE 1904 4. helye előrelépés. Hannich Péternek komoly munkája van ebben a fiatal együttesben. Hosszú távon sikereket érhet el a keret, biztos háttérrel az élmezőnyben a helye a Mosonmagyaróvárnak. A Csorna is sokat fejlődött. Az előző idényben a kiesés ellen küzdöttek, de szisztematikus utánpótlás nevelő munkával, a mezőny legfiatalabb gárdájával remek teljesítményt nyújtanak.

- Kikerülhetetlen kérdés az NB III-mal kapcsolatban az, hogy a találkozókra több irodánál, és az interneten is lehet fogadni.

-Kétélű a dolog. Az, hogy lehet fogadást kötni a meccsekre, népszerűsíti az amatőr focit. Sajnos ezzel, a pletykák szerint többen visszaélnek. Többszörös pénzt csalhat össze egy játékos a fogadásokkal, mint amit fizetésként, meccsprémiumként megkap. Szóbeszédet én is hallottam, de konkrét esetek nem jutottak el hozzám.

- A megyei osztályokban sokszor a botrányokról szól egy-egy hétvégi foduló.

- Győrszemere az előző idényben bajnok lett a megyei I.-ben, és idén is ők az esélyesek. Rutinos egyesület minden szinten. Edző, vezetők, játékosok. Papírforma lenne, ha megvédenék a címüket. A Jánossomorja magához tért végre, az Öttevény pedig évek óta dobogós helyekért küzd. A meglepetéscsapatok - Nyúl, Szany - utánuk következnek.

A megyei I., -és II. osztályra ma már nem jellemzőek a botrányok, ezek inkább a III. osztályú találkozókon fordulnak elő. Ott viszont elég sűrűn mostanában. A lehetőségeinkez mérten megpróbálunk keményen fellépni a vétkesek ellen, reméljük ez elrettentő erejű lesz. Országosan is példa értékű, hogy több, 5 éves eltiltást is kiszabtunk a közelmúltban. Voltak olyan esetek is, amikor a játékvezető túlreagálta a pályán történteket, és lefújta amérkőzést, egy-egy szóváltás után.

- Sok a panasz a bírókra. Várható, hogy emelkedik a játékvezetés színvonala?

- A játékvezetés színvonala emelkedhet, hiszen képzések folyamatosan indulnak. Itt fizikálisan és az elméleti teszteken is komoly szintet kell teljesíteni. Természetesen azon vagyunk, hogy még magasabbak legyenek a vizsgakövetelmények. Bővíteni akarjuk a bírói létszámot. Sajnos óriási problémát jelent, hogy az egykori labdarúgókat nem tudjuk bevonni a képzésbe. Bizonyára jót tenne a színvonalnak, ha korábbi focisák is dirigálnának meccseket.

- A szövetség a közelmúltban többször segítette az amatőr egyesületeket. Ez a jó szokás megmarad a következő idéynben is?

- Az elektronikus jegyzőkönyvet már korábban bevezettük, így szinte azonnal elérhetőek az interneten is a találkozók eredményei, összeállításai, és a statisztikák. Ehhez minden egyesület kapott egy-egy laptopot. A következő év elején a megyei III. osztály csapatai is kapnak ilyen gépeket. Minden idény elején ajándékozunk különböző felszereléseket a kluboknak. Februárban újra labdákat osztunk majd ki, a megyei szövetség következő gyűlést pedig Telkiben szeretném összehívni, így a vezetők belepillanthatnak az ott folyó szakmai munkába.

Olvasóink írták

 • 12. Ibrox 2009. december 02. 22:28
  „IV.Béla megint csak igazat szólt.”
 • 11. IV.Béla 2009. december 02. 22:00
  „Mit mondhatnék? Zseniális..”
 • 10. okostojas007 2009. december 02. 16:50
  „a rába gyár gépei most gyirmóton dolgoznak...
  ( gépsorokat , alkatrészeket kilóra értékesítette a MÉH ( állami )Vállalat " utódja "......
  a focit csak lelkiismeretfurdalás miatt támogatják az újgazdag vasgyűjtők.......”
 • 9. ZéZé 2009. december 02. 15:07
  „Teljesen igazatok van. Egy profi csapatnál sok a külföldi, illetve máshonnan származó.
  Ezek szerint profi klubb a Gyirmót is.
  Akkor talán az zavar, hogy miért nincs amatőr foci.
  Az is ugyanúgy zavar, hogy az ETO-ban nincs győri (vagy alig). Szerintem ha valaki msáhol született attól még lehet "győri", ha nem csak a munkahelyet látja a csapatban, a városban. Volt aki letelepedett itt, és ez igy van jól.
  A meccsre pedig nem tudok kimenni, mivel a dolgozok. Milyen volt a meccs IV. Béla ?”
 • 8. Reális 2009. december 02. 09:49
  „Halkabban etósok!Mi lesz ha nálatok is elmegy a tulaj,mi lesz,ha beigazolódnak a bundavádak?Az akkori 20.000 ember javarésze vidéki volt,nem győri!A fradi is kibírt 3 évet a pokolban,kibírjátok majd ti is!”
 • 7. Ibrox 2009. december 02. 01:08
  „IV.Béla igazat szólt !”
 • 6. IV.Béla 2009. december 02. 00:43
  „Zézé! Te ezeket komolyan gondolod, amiket leírtál?
  Jelenleg az ETO egy undorító csapat, ha nem győri lennék és nem szeretném a klubot, amióta megszülettem, a stadion közelébe sem mennék. Hány győri van az ETO-ban? Olyat mondj, aki játszik is. Na látod.. Győrnek mi köze van a zsoldos csapathoz? Nálunk még a stadiont is a budapesti Kvesztor birtokolja, Gyirmóton legalább a pálya az övék. És ott tudnak egymásért küzdeni a srácok, nem úgy, mint az ETO-nál.
  És igen, én ott leszek a szaros ligakutya meccsen a Vidi ellen. Te?”
 • 5. Ibrox 2009. december 01. 23:43
  „T.zz. Attól tartok , te nem vágod a témát.Az első osztályban is zsoldosok játszanak,sőt a külföldi klubokban is,ugyanis ez a klubfoci lényege! (tudod, ezért válogatott a válogatott) A klubfoci teljesen más---még ha nálunk sz.r is---. Egyébként Gyirmótot én még falunak sem neveztem volna 30 évvel ezelőtt,de tény,hogy jelenleg Győr egyik frekventált és kulturált(-nak kinéző) városrésze.A régi gyirmótiak már nem sokan vannak és nem is csak ők járnak ki a meccsekre. Mint ahogy a 80-as években sem gyárvárosi volt a közel 30.000.néző az ETO meccseken.Én pl .Csanakról jártam és szinte minden idegenbeli meccsre is elkísértem kedvenc klub(!)csapatomat. ... és nem érdekelt,hogy Burcsa , Kovács Kokó...nem győri születésű,csak az érdekelt,hogy etós ! érted ? klub !”
 • 4. Tibi1 2009. december 01. 23:22
  „Szia ZéZé!

  Az az érdekes, hogy amit írtál tökéletesen igaz az ETO-ra (és sok más NB1-es csapatra): "az ott élő közöséégnek nincs hozzáadott értéke a csapathoz", "Akkor lesz nagy bukta, ha a Questor kilép, mert akkor 1 év alatt bezárhatják a pályát Nem lesz aki játszon, mert a zsoldosok továbbállnak majd Talán megint eltelik jópár év, mire újrakezdik a legalján"
  Ellenben remélem, hogy egyik klubnál sem következik ez be (bár ki tudaj, mit hoz a jövő...), úgyhogy:
  HAJRÁ GYIRMÓT! HAJRÁ ETO!”
 • 3. ZéZé 2009. december 01. 23:06
  „Látom nem vágtad a lényeget. A labdarúgás addig él ott FALUN, amíg a főszponzor pumpálja a pénzt a csapatba. Gyakorlatilag a helyieknek semmi közük a zsoldos csapathoz, csak a területet adják, és a nézők 80%-át.
  Biztos az zavar, mert a FALUnak nincs saját csapata, az ott élő közösségnek nincs hozzáadott értéke a csapathoz. Akkor lesz nagy bukta ha az ALCUFER kilép, mert akkor 1 év alatt bezárhatják a pályát. Nem lesz aki játsszon, mert a zsoldosok továbbállnak majd. Talán majd megint eltelik jó pár év mire újra kezdik a legalján.

  Lehet, hogy te jobban látod a dolgokat, de itt most a foci céljáról írtam. Ja és valószínűleg több Gyirmót meccsen voltam mint TE, tehát informálódtam is :)

  Szép hetet kívánok neked és minden amatőrfocit, tömegsportot kedvelő embernek!

  Hajrá ETO ! És bűnhődjenek a bundázó csapatok! ( marad valaki az nb1ben jövőre? :) )

  ui: ( ha jártál ott akkor tudod, hogy csak papíron város, az a városrész. ) tehát Gyirmót az már Győr, de még FALU.”
 • 2. Ibrox 2009. december 01. 22:14
  „zézé!
  Gyirmót----Csanakkal együtt----- jó 30 éve győri városrész! Nélkülük Győr nem kaphatta volna meg a" megyei jogú város" címet ! (ti.:lakosságszám) egyébként hajrá ETO,de attól tartok,hogy a gyirmót meccsein már most is többen vannak . A te eszeddel mérve nem számít Győrnek Szabadhegy, Kis -és Nagybácsa,Jancsifalu,Révfalu,Likócs stb...sem. Okosodjál egy kicsit,talán nem írsz sületelenségeket. Üdv”
 • 1. ZéZé 2009. december 01. 17:58
  „Még mindig nem értem miért kellene egy falusi csapatot az nb1-ben indítani ?
  Értem én, hogy jobbak mindenkinél a másodosztályban, de inkább egy ekkora falunak sok az nb1. Inkább a Pécs, Tatabánya vagy a Siófok indulna.
  Most akkor majd jönnek ide is a néger "majdnemsztárok", a közepes észtek, máshova nem kellő ex-jugoszlávok ?
  Remélem nem adnak egy deka közpénzt sem az ilyeneknek...
  Hajrá ETO !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri jelszó: arccal a bajnokság felé

Labdarúgás - Felemás őszt zárt a Győri ETO FC, mert bár a bajnokságban előkelő helyen áll Pintér… Tovább olvasom