Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Ökölvívás - Csötönyi Sándor: ˝Győr lett az egyik fellegvár˝

Dr. Csötönyi Sándor szerint Győrben a lehető legjobb helyre került az országos bajnokság rendezési joga s az akadémiai központ.
A város a sportág egyik központja lehet a jövőben.

Győrött rendezik a 90. amatőr magyar bajnokságot, melyet természetesen a honi szövetség elnöke, dr. Csötönyi Sándor az első pillanattól nyomon követ. A sportág első embere a szerdai nyitónapon adott interjút lapunknak, melyben leginkább a győri ökölvívást méltatta. (A program pénteken 16 órakor az elődöntőkkel, szombaton 18 órakor a döntőkkel folytatódik a Magvassy-csarnokban.)

– Először ad otthont Győr ilyen nagyszabású rendezvénynek. Mi döntött a város mellett?
– Leginkább az a munka, amit az elmúlt években végeztek itt Győrben, gondolok itt többek között a BoxingOne létrehozására, mely mára a közép-európai régió meghatározó amatőr bokszrendezvénye lett. Rang ebben a csapatbajnokságban indulni, s dicsőség győzni. Mindenképpen ki kell emelnem szakmai oldalról Nagy Zoltán vezetőedzőt, továbbá Bolla Szilárdot, a Gladiátor Akadémia vezetőjét, hiszen nagyszerű ötleteikkel sokat tettek és tesznek a mai napig azért, hogy mára Győr lett az egyik fellegvára a magyar ökölvívásnak. Szilárd egyébként egy éve a válogatott menedzsere is lett, ezzel is kiaknázza a sportág azt az ambíciót, ami benne van.

– Említette, hogy a város az egyik fellegvár, melyre a közelmúltban indult akadémia is ráerősít.
– Valóban sokat számít, hogy vannak ilyen műhelyek. Az akadémiai státust nem volt egyszerű megkapni, nyolc pályázó volt, de csak négy felelt meg minden szempontból a szigorú kritériumoknak. Ezek egyike a győri pályázat volt, melyet teljes mellszélességgel támogatott Borkai Zsolt polgármester is. Mondtam is neki, hogy azért kicsit irigylésre méltó helyzetben van Győr, mert egy igazi sportváros, ahol nagyon sok sportág a legmagasabb szinten tud működni. Persze ahol egy olimpiai bajnok vezeti a várost, aki az olimpiai bizottság elnöke is, ott azért ez nem véletlen...

Dr. Csötönyi Sándor Fotó: Bertleff András
Dr. Csötönyi Sándor Fotó: Bertleff András


– Az akadémiai rendszertől minden sportágban sokat várnak, a bokszban mikor lehet először kézzelfogható eredménye az itt végzett munkának?
– Négy-öt év múlva azért már látni lehet, hogy jó-e az az út, amelyiken elindultunk. Az ökölvívás azért nem egyszerű sportág, ott nem lehet a legkisebbek között kiválogatni a tehetségeket. Azért itt kell egyfajta személyiség, ami vagy benne van egy emberben, vagy nincsen. Gondoljanak csak bele, ki kell állni a ringbe, ahol bizony kemény pofonokba lehet beleszaladni. Ezt nem mindenki bírja, s ez a része nem is tanítható, erre nem lehet edzeni. Erre gyakorlatilag születni kell. Éppen ezért az a gyerek, aki elsajátítja a tökéletes taktikát, de az első bekapott ütés után elmegy a kedve az egésztől, gyakorlatilag elvész a boksz számára. A másik pedig a bátor, aki áll minden pofont, csak éppen bokszolni nem tud. Vele sem olyan egyszerű. Akiben viszont minden megvan, azt meg kell tartani tizennyolc-húsz éves korában, ami jelen pillanatban az egyik legnehezebb feladat. Ebben jelenthet előrelépést az akadémiai rendszer.

– Hova sorolná ma be a magyar ökölvívást és mi lehet a hosszú távú cél?
– Én azt gondolom, most sincs okunk panaszra, bár azt sem lehet mondani, hogy nincs bennünk tartalék. Az idei világversenyeken számos érmes helyezésünk volt, s korosztályos szinten jutott a legfényesebb medáliából is. Kicsit ugyanakkor elhallgatottak ezek az eredmények. A média és ezáltal a közvélemény figyelme sokkal inkább a profi bokszra összpontosul. Ebben mindenképpen javulni kell.

– Az idei bajnokságban – igazodva a nemzetközi trendekhez – számos szabálymódosítás lépett életbe, kezdve a pontozás megváltoztatásától egészen a fejvédők lekerüléséig. Egyetért ezekkel a lépésekkel?
– Majd kiderül, melyik a jó és az életképes. Vannak nagyon pozitív dolgok. Ide sorolnám azt, hogy nem használnak az ökölvívók fejvédőt. Ezzel egy kicsit az arctalanságból is kitörnek. Az eddigi tapasztalatok alapján a sérülés sem lett több, ha valakiben ez az aggály lenne. Az biztos, a tapasztalatokat le kell szűrni, de mindenképpen vannak olyan lépések, melyek azt segítik elő, hogy a ringben igazi, férfias vívás legyen, ahogyan az a sportág nevéből adódik. Ami esetleg nehezíthet egy-két változtatást, hogy a döntéshozók között nem csak szakemberek vannak, s bizonyos lobbiérdekek erősebbek lehetnek egy másiknál. De nyilván mindenki arra törekszik, hogy még jobb, még látványosabb legyen az amatőr boksz.

– A bajnokságot az első perctől végigizgulja. Van esetleg személyes kedvence, akiért jobban szorít?
– Természetesen vannak, akiket megkülönböztetett figyelemmel követek, elsősorban azokat, akiket a válogatottból ismerek, s mind sportolói, mind emberi tulajdonságukkal szimpatizálni tudok. Összességében azonban annak szurkolok, hogy jó színvonalú, látványos magyar bajnokságot rendezzen Győr.

– Zsebébe bekészítette a szivarokat. Azért jut ideje elszívni azokat?
– Persze, hiszen ez már a védjegyemmé vált az elmúlt harminchárom évben. Egy jó szivarra mindig lesz időm, még a jó meccsek között is...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszás - Tizenkilenc érem

A Győri Úszók Közhasznú Egyesület versenyzői 19 érmet szereztek a 35. Dr. Csik Ferenc-emlékversenyen… Tovább olvasom