Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nyitott ajtók Trajkovic előtt és mögött

Édesapja halála után Izraelbe ment, hívták a szerb Big Bro- therbe. Egy hét hónapos kislány édesapja Nikola Trajkovic, az ETO középpályása. Érkezésekor meglepték a nagyszerű győri körülmények és a szervezettség: szerinte a magyar foci a szerbbel ellentétben évről évre előrelép.
„Az iskolában kezdtem el futballozni, ott figyeltek fel rám nyolcévesen. Tizennyolc éves koromig futballoztam a belgrádi Cukarickiben: ez a klub volt a legközelebb a lakásunkhoz, s az iskolába járás miatt is ez volt a legkedvezőbb választás. Szerbiában mindenkinek az az álma, hogy egyszer a Crvena Zvezdában vagy a Partizán Beogradban szerepeljen.

Nikola Trajkovic
Nikola Trajkovic

Amikor futballozni kezdtem, már akkor a Zvezda nagy szurkolója voltam, s az álmom az volt, hogy pályára léphessek stadionjában, a Marakanában" – mondta Nikola Trajkovic, akit a „Győri szívvel" szlogen jegyében indult sorozatunk ötödik részében faggattunk. Erre először 2005-ben kerülhetett sor, miután a Zetában lejátszott 28 meccsen elért 11 gólja után szerződtette a fővárosi gárda.

„Zvezdában minden úgy működik, mint egy családban: amikor elmész otthonról, az ajtó nyitva marad. Jó kapcsolatban vagyok mindenkivel: nemrégiben egyik csapattársam, Nagy Ádám kérte, hogy mutassam meg neki a klubot és Belgrádot. Jártunk a Marakanában, a sportmúzeumban, az öltözőben és találkoztunk néhány játékossal is" – mondta.

Trajkovic 2005-ben bekerült a válogatottba, 2006-ban pedig hazájában az év játékosának választották. „Eddig ezek voltak a legsikeresebb éveim pályafutásom során. A másik álmom is megvalósult: válogatott lettem, két barátságos meccsen – az olaszok és a bolgárok ellen – léphettem pályára nemzeti szerelésben. Mindkét mérkőzés nagyszerű élmény volt."

Trajkovic 2009-ben a görög Thrasyvouloshoz szerződött, ám nyolc bajnoki után visszatért Szerbiába. „Kölcsönben szerepeltem, majd visszaigazolt a Zvezda. Szerettem volna maradni a szerb csapatban, ám amikor éreztem, hogy nem leszek a kezdők között, vissza akartam menni Görögországba, de már nem lehetett." Aztán 2010-ben Győrbe került.

„Pintér Attilának tetszett a játékom, s Sztevanovic is jókat mondott rólam a klubvezetésnek, így kerültem az ETO-hoz. Jól döntöttem: amikor idejöttem, nem sokat tudtam a magyar fociról és Győrről. Meglepetés ért, mert nem számítottam ilyen jó körülményekre, szervezett klubra. A szerb és a magyar bajnokságot összehasonlítva – leszámítva a Zvezdát és a Partizant – a magyart erősebbnek érzem, s jobb is az ETO-ban játszani. Amióta itt vagyok, a magyar foci évről évre előre-, míg a szerb visszalép. Itt ugyanis a szülőhazámmal ellentétben az állam és tehetős üzletemberek is támogatják a labdarúgást."

A futballista nem tagadja: vallásos ember, már kétszer járt Izraelben. „Először édesapám halála után voltam Jeruzsálemben, másodszor pedig a Zvezdával. Győrben nem tudom gyakorolni a vallásomat, mert nincs pravoszláv templom, de Szerbiában járva gyakorta betérek egybe."
Trajkovic egy szerb lapnak korábban azt mondta, szeretné a labdarúgókról kialakított képet javítani: ő például rengeteget olvas. Az ottani bulvársajtóban sem ismeretlen, különböző rendezvényeken kapják lencsevégre, a szerb Big Brotherbe is hívták.

„Amikor a Zvezdában játszottam, a bulvársajtó jelenléte természetes volt, bárhol is jártunk. A futballhoz ez is hozzátartozik, ha ebben a csapatban szerepelsz. Győztes meccs utáni bulik alkalmával megjelennek a fotóriporterek: amikor pedig nem jönnek az eredmények, akkor előveszik ezeket a képeket." Nikola a belgrádi népszerűség egy másik velejárójáról is beszélt. „Sokan kérnek segítséget, mert tudják, hogy a Zvezdában jól lehet keresni. Majdnem minden hónapban volt egy-egy jótékonysági akció, amelyen részt vettünk" – mondta, majd a magánéletéről kérdeztük. „Egyedül élek, de van egy hét hónapos kislányom Belgrádban. Amikor két-három szabadnapom van, akkor természetesen azonnal utazom hozzá."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női tenisz-világranglista: Babos a legjobb magyar

Az elmúlt hetekben remeklő Babos Tímea változatlanul a 68. helyen áll a női teniszezők legfrissebb… Tovább olvasom