Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Negyvenöt válogatott az ETO-ból

A Győri ETO FC-ből tavaly hárman szerepeltek a magyar nemzeti csapatban. A klubnak összesen 45 magyar válogatottja van, ezzel előkelő helyet foglal el a hazai rangsorban.
Kovács Imre volt az első
A Győri ETO hatvanhét évvel ezelőtt avatta első válogatottját Kovács Imre személyében, aki 1946. október 6-án az Üllői úton lépett pályára az Ausztria ellen 2–0-ra győztes válogatottban. A fedezet jól mutatkozott be, ám többször mégsem kapott meghívást fővároscentrikus futballunkban. A negyvenes években Győrből még ketten követték őt a legjobbak között: Gőcze Sándor (Svájc ellen gólt is szerzett) és Józsa Zoltán, mindketten kétszer jutottak szóhoz.
Az ötvenes években Kárpáti Béla kapott szerepet, a remek hátvéd 1953 és 1955 között 9-szer volt válogatott a Győri Vasasból – akkor ezen a néven szerepelt az ETO –, utána átigazolt a budapesti Vasasba és onnan gyarapította válogatottságai számát. Kárpáti győri játékosként tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon szerepelt magyar csapatnak, ám mérkőzésen nem lépett pályára. Őt a nagyszerű kapus, Palotai János követte a sorban, aki 1954-ben a Népstadionban játszott, Csehszlovákia elleni találkozón védett (4–1). Öccse, Károly olimpiai bajnokságig vitte.

A brazil Cafú szereli Kenesei Krisztiánt a Puskás-stadionban.
A brazil Cafú szereli Kenesei Krisztiánt a Puskás-stadionban.


Győriek a vb-ken
A következő válogatottra tíz évet kellett várni a klub híveinek, hiszen legközelebb 1964-ben ismét egy kapus, Tóth László kapott szerepet, 3 alkalommal védett a legjobbak között. Érdekesség, hogy a hatvanas években itthon és külföldön is szép eredményeket elért együttesből más nem ölthette magára az A válogatott mezét, noha többen is közel álltak a tűzkeresztséghez. Korsós István például az- után kapott egyszer szerepet, hogy Győrből a Vasasba igazolt.
Legközelebb 1970-ben Somogyi József következett, akinek később a fia is válogatott lett az ETO-ból. Ez egyedülálló a klub történetében. Somogyi korának egyik legjobb magyar karmestere volt, és érzékeny természete is szerepet játszott abban, hogy 1970 és 1974 között mindössze háromszor léphetett pályára.
A soron következő labdarúgó, Póczik József több korszakban élvezte a kapitányok bizalmát. Bulgária ellen 1974-ben Zalaegerszegen volt újonc. A „feltámadást" az első Verebes-korszak hozta meg a számára, ismét bekerült a legjobbak közé, 1983-ban Luxemburgnak például 3 gólt lőtt. Összesen 14 meccsen játszott és 4 gólt ért el.
Az utánpótlás Európa-bajnok, villámléptű Pénzes Mihály 1974-ben szintén egy Luxemburg elleni EB-selejtezőn volt csapattag, ám az idegenbeli siker (4–2) ellenére nem kapott többször meghívót. Pölöskei Gábor labdarúgó-karrierjének elején szerepelt a Rába ETO-ban. Mészöly Kálmán kapitánysága idején kétszer lépett pályára. Győrből 2-szer volt válogatott.
A nyolcvanas évek győri aranycsapatából többen is gyakran kaptak meghívót. Szentes Lázár volt az ETO első játékosa, aki világbajnokságon játszott (1982), ráadásul gólt is szerzett, El Salvadornak lőtte az emlékezetes 10–1 alkalmával. Érdekesség, hogy első válogatottsága alkalmával még nem telt el egy perc a mérkőzésből, amikor a perui
Quieroga hálójába talált a Népstadionban. Eredményességét mutatja, hogy 6 mérkőzésen 3 gólt szerzett. Hannich Péter ugyancsak Peru ellen debütált, győri színekből 24 alkalommal lépett pályára és 2 gólt ért el. Részt vett az 1986-os világbajnokságon is. Hajszán Gyula ugyanott kerettag volt, ám nem küldték pályára, a válogatottságok számát tekintve viszont ő az ETO csúcstartója: 1982 és 1994 között 37 meccsen játszott és 4 találatot jegyez.
Rajtuk kívül Csonka Gyula (3), Burcsa Győző (6/2), Szabó Ottó (1), Preszeller Tamás (7/1), Handel György (1) és Bordás Csaba (4) alkotja még a nyolcvanas évek válogatottjainak listáját, igaz, utóbbi három szerepléssel már a következő évtized szereplője is.


Verebes edző és kapitány
A már említett Somogyi József (6) két korszakban, 1991 és 1999 között játszott. Rosarióban Argentína ellen mutatkozott be (0–2) és Győrött Szlovákia elleni EB-selejtezőn búcsúzott (0–1). Farkas Simon és Rugovics Vendel egyszer-egyszer játszott, utánuk Urbán Flórián (6) és Végh Zoltán (12) kapus következett a sorban.
Az ETO jubileumi, 25. válogatott labdarúgója Kuttor Attila volt (5). Ebben az időben Verebes József a győri edzősködése mellett a kapitányi teendőket is ellátta. Ekkor került be a nemzeti csapatba Csertői Aurél (11/1), Klausz László (9/1), Ivanics László (1), Herczeg Miklós (6).
Jagodics Zoltán Svájcban csereként szerepelt 1995-ben egy EB-selejtezőn.
Az ETO Békéscsabáról már befutott játékosként igazolta le Mracskó Mihályt, aki Győrben még 13 szereplést írt a korábbiak mellé. Belgrádban 1997-ben a Jugoszlávia elleni világbajnoki selejtezőn búcsúzott. A kilencvenes évek Reszeli-érájából Lakos Pál 2 alkalommal kapott szerepet a válogatottban. Korsós György 10 fellépése során Svájc ellen gólt is szerzett.

Jelenleg Három válogatott
A Dunaújvárosból érkezett Salamon Miklós 1 alkalommal léphetett pályára. A hosszú hajú hátvéd 2003. április 30-án a Megyeri úton Luxemburggal szemben játszott (5–1). A klub 35. válogatott labdarúgója Miriuta Vasile, aki a kilencvenes évek elején román játékosként érkezett Győrbe, majd sikeres hazai és külföldi pályafutás után itt is búcsúzott a magyar élvonaltól. Időközben magyarrá lett, egyetlen válogatottsága az Üllői úthoz fűződik, Észtországtól sajnos 1–0-ás vereséget szenvedett a magyar csapat. Ugyanekkor mutatkozott be Németh Norbert is, aki még egy lehetőséget kapott ezenkívül (2004. február 18., Paphos: Örményország 2–0). Böjte Attila 3 szereplése 2004 elejéhez kötődik (Lettország 2–1, Románia 0–3, Wales 1–2).
A korszak legstabilabb győri válogatottja Stark Péter volt, a középhátvéd 19 szereplést számlál. Vincze Ottó és Kenesei Krisztián korábban más klubcsapatokból már kaptak behívót a legjobbak közé, Győrből Vincze 6, Kenesei pedig 5 mérkőzést jegyez, utóbbi 1 gólt is szerzett.
Az ETO legfiatalabb válogatottja Priskin Tamás (3) volt, a Szlovákiából honosított tehetséges csatár még nem volt 19 éves, amikor bemutatkozhatott a nemzeti csapatban. Ilyen fiatalon győri játékosként senki sem viselhette a címeres mezt. Regedei Csaba egy amerikai túrán 2 mérkőzésen léphetett pályára.

Napjaink válogatott játékosai közül Koltai Tamás „vezet" a maga 10 játékával, igaz, Lipták Zoltán (2) és Pátkai Máté (1) az idén szerepelt először ETO-sként a csapatban, utóbbi minden tekintetben debütáns volt a legjobbak között.
A zöld-fehér klubnak Pátkai a 45. magyar válogatott labdarúgója.

Olvasóink írták

  • 1. BudaiKr 2013. január 09. 18:18
    „45böl kb az utolsó 5-6 ér valamit a többi akkor játszot amikor még kocka alaku labdával játszoták a focit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai futball: Visszaszereznék a trónt

A közelmúltban tartotta évadzáróját a Győr Sharks csapata, amely keményen készül az új évi… Tovább olvasom