Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Natasa Kovacevic nyitott a New York-i maratonra

A Hat-Agro UNI Győr női kosárlabdacsapatának játékosai több mint két hónappal a velük történt autóbusz-baleset után Belgrádban meglátogatták csapattársukat, Natasa Kovacevicet.
A szerb játékos a tragédia következményeként elveszítette bal alsó lábszárát.

A zöld-fehér csapat játékosai a győri szurkolók által a Jekatyerinburg elleni Euroliga-meccsen összegyűjtött plüssállatok százait is átadták a kosarasnak.

Az út egyik legértékesebb üzenete az volt, hogy a Natasát Győrött megoperált dr. Pellek Sándor felajánlotta, hogy jövőre együtt lefuthatnák a New York-i maratont.

„Natasa túljutott azon, ami vele történt, már nem a múlton rágódik, hanem a jövőt tervezi" – reagált Pellek Sándor a hírre. A sebész szerint nem lehet kérdés, hogy Natasa képes-e lefutni a New York-i maratont, sokkal inkább az a tét, hogy neki sikerül-e tartani a lépést a sportolóval...
Sok idejük a Belgrádba érkezés után nem maradt a lányoknak az út fáradalmainak regenerálására, hiszen szinte azonnal indultak a belgrádi kiscsarnokba, hogy jótékony célú meccset játsszanak a Crvena Zvezdával. Ráadásként a csapat másik szerbje, Milica Ivanovic gyakorlatilag a szobák elfoglalása után „leparancsolta" társait a szálloda halljába. Az emiatt zsörtölődő játékosok arca aztán egyből felvidult, amikor a hotelbe egyszer csak belépett Natasa Kovacevic, aki mindössze egy botra támaszkodva jár, aki nem ismeri a történetét, ez alapján el sem tudja képzelni. Természetesen rögtön egymás nyakába borultak a sorstársak, majd egy közös fénykép elkészítése után buszra szállt a csapat, s a csarnok felé vette az irányt.

Natasa Kovacevic a meglátogatott szerb játékos a plüssállatokkal, körülötte a győri csapat tagjai a jótékonysági mérkőzés előtt.  fotó: Tanjug
Natasa Kovacevic a meglátogatott szerb játékos a plüssállatokkal, körülötte a győri csapat tagjai a jótékonysági mérkőzés előtt. fotó: Tanjug


Közben Natasát megkérdeztük, mit szól dr. Pellek Sándor ötletéhez, s mikor elmondtuk neki, hogy a terv az, hogy jövőre együtt futnak a New York Maratonon, egy széles mosoly kíséretében annyit mondott: „Várom a doktor úr jelentkezését, örömmel veszem, ha meglátogat, aztán akkor majd beszélünk ezekről a dolgokról."

A meccs előtt Fűzy András társadalmi elnök egy győri mezt adott át Natasa Kovacevicnek, aki becsülettel állta az újságírók, fotósok, szurkolók rohamát, hiszen még a szünetben is dedikált a gyerekeknek.
Ami a mérkőzést illeti, a hosszú utazás fáradalmai az első félidőben éreztették hatásukat a győriek játékán, de a folytatásban szép lassan ledolgozta hátrányát a Hat-Agro Uni Győr, és végül a 20–20 pontig jutó Tinkle és Ivanovic vezérletével 73–71-re nyertek.
Szentendrei Áron edző így értékelt: – A hosszú utazás után kissé fáradtak voltunk, de egy hasznos mérkőzést tudtunk játszani a fiatal belgrádi csapattal. Jó volt a lányokat és Natasát látni mosolyogni és egymásnak örülni. Remélem, a jövő héten a Schio ellen még jobbak leszünk.

Az „igen" fontos üzenet

Nyitott fülekre talált tehát dr. Pellek Sándor PhD üzenete, amely a sebész szerint nagyon fontos dolgot mond ki: „Natasa túljutott azon, ami vele történt, már nem a múlton rágódik, hanem a jövőt tervezi." A sebész szerint nem lehet kérdés, hogy Natasa képes-e lefutni a New York-i maratont, sokkal inkább az a tét, hogy neki sikerül-e tartani a lépést a sportolóval.

„Ne legyen kétsége senkinek, nekem magammal is versenyeznem kell, hogy a tempót végig bírjam. Natasa fiatalabb, mint az én gyermekeim, s meggyőződésem, hogy komolyan fogja venni a felkészülést, hisz az egész eddigi élete is erről szólt. Ez a motiváció egyébként is jellemző a sportolókra, s ebben a helyzetben sokat segít a történtek feldolgozásában, az élet folytatásában."

Pellek doktor ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy itt nem „az átlagon felüliség" dominál. „Senki sem átlagos, még akkor sem, ha annak tartja magát." New Yorkot nem véletlenül választotta a győri orvos, hisz pontosan ezen a maratonon látta, hogy teljesen „átlagos", de végtagvesztett emberek képesek teljesíteni a távot, méghozzá nem is akárhogyan. Az más kérdés, hogy a New York-i maratonra talán a legnehezebb bejutni.

Ekkorát azért ne ugorjunk az időben, először azt kell még megvárni, hogy Natasa megkapja a végleges művégtagot. Ha azt megszokta, kezdődhet a felkészülés. Pellek doktor vállalta, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot betegével, leendő versenyzőtársával, bár mint mondja, nem orvosként, hanem emberként lép vissza Natasa életébe. Az ő valódi közös történetük 2013. november 20-án elkezdődött, s mi nyomon követjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több, mint 400 indulóval rajtol a Dakar

Az indulók között jövőre is ott lesz Sebestyén Sándor Bognár Józseffel az oldalán, s ezúttal… Tovább olvasom