Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

MOB-lobbi a birkózásért, Borkai Zsolttal az élen

"A birkózás olimpiai műsorban maradásáért a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Parlament is egységesen kiáll."


A Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Borkai Zsoltnak a meghívására Budapestre látogatott az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának tagja, az ír Patrick Hickey, akit elkísért az EOC főtitkára, Raffaele Pagnozzi. A sportvezetők csütörtöki megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiderült: a magyar sportvezetők partnerre találtak az EOC elnökében a birkózás olimpiai műsoron tartásáért folytatott lobbiban. A megbeszélésen kiemelt témaként érintették a 2017. évi győri nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), illetve annak esetleges programbővítését, valamint az európai olimpiai mozgalom jövőjét.

Borkai Zsolt a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a birkózás olimpiai műsorban maradásáért a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Parlament is egységesen kiáll. "A MOB a sportdiplomácia minden lehetséges eszközével küzd azért, hogy a birkózás az olimpia műsorán maradjon. Az elnök úrral folytatott megbeszélésen felvetettem, hogy szeretnénk, ha a 2017-es győri nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyébként nagyon szigorúan szabályozott programjába a kajak-kenu bekerülne" - mondta a MOB elnöke.

Fotók: Kovács Anikó/MOB
Fotók: Kovács Anikó/MOB

Patrick Hickey - aki fekete öves judós -, megköszönve a meghívást, elmondta, visszajáró vendégnek számít Budapesten, legutóbb a tavalyi, Európai Olimpiai Bizottságok 33. tanácskozásán járt nálunk. A sportvezető elismerően nyilatkozott a MOB új székházáról, végigjárva a komplexumot, megállapította, minden adott a professzionális munkához.

"Európában a sport kiváló formában van, elég csak a tavalyi, londoni olimpiára gondolni, ahol sikerült visszaszerezni a Pekingben elvesztett vezető szerepünket" - értékelt az ír sportvezető.

Az Európai Olimpiai Bizottság egyik kiemelt projektje a 2015-ös azerbajdzsáni Európai Játékok. Ennek megszervezéséről magyar kezdeményezésre már az 1970-es években, Lord Killanin idejében gondolkodtak, de 20 évvel ezelőtt, amikor Jacques Rogge volt az EOC elnöke, szintén szóba került. "A legutóbbi megvalósíthatósági tanulmány azt mutatta, hogy szükség van egy ilyen eseményre. Az olimpia rendezésére nem elég nagy, közepes méretű európai városok szívesen lennének házigazdák - 2019-re már 4 város pályázik -, és mind több szponzor szeretne a globális megjelenés helyett csak európait. Egyelőre 16 sportág szerepel a műsoron, közte 2 nem olimpiai, de a programot még nem zártuk le. Folyamatos tárgyalásban vagyunk az Európai Atlétikai Szövetséggel, nagyon szeretnénk, ha néhány versenyszámban atlétikában is bajnokot hirdethetnénk Bakuban" - magyarázta Patrick Hickey, aki kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Baku után jó lenne mielőbb megvalósítani az Európai Játékok téli változatát.


A birkózás olimpiai programban való maradásával kapcsolatban hangsúlyozta, egyelőre nem arról van szó, hogy a sportágat törölték volna a műsorból. A NOB 25 sportágat nevezett meg, amely már biztosan ott lehet a 2020-as olimpián, ezek között nem szerepel a birkózás. "Ez ébresztő kell hogy legyen más sportágaknak is, ne felejtsék, a gyeplabda és a kajak-kenu is a veszélyzónában lehet. Meg kell érteni, innovációra, fejlesztésre van szükség. Hadd említsem példaként a judót, amely az utóbbi években Marius Vizer irányítása alatt mindent megtett azért, hogy haladjon a korral, a sportágat egyre közelebb hozza a szurkolókhoz" - mondta az ír sportdiplomata, aki tisztában van azzal, hogy a birkózásnak nagyon komoly támogatottsága van az EOC tagországaiban. "A sportmozgalom gyakran olyan dolgokra képes, ami a politikában elképzelhetetlen, a birkózás olimpiai műsorban maradásáért közös dokumentumot írtak alá az Egyesült Államok és Irán képviselői. Ehhez hasonlóra 25 éve nem volt példa. Ez is jól mutatja a birkózás nemzetközi sportéletben betöltött szerepét" - magyarázta a sportvezető, aki megjegyezte, hogy a 2015-ös bakui Európai Játékok műsorán szerepel a birkózás. A végső döntést a NOB 115 tagja szeptemberben, Buenos Airesben hozza meg.

"Tudom, hogy önöknél a kajak-kenu már-már nemzeti sport, és Győrben három folyó találkozik a belvárosban, ami szintén a kajak-kenu mellett szól. A magyarok már bizonyították, hogy kiváló szervezők, remek nemzetközi versenyeket tudnak rendezni, biztos vagyok benne, hogy a 2017-es győri EYOF-fal is maradandót alkotnak. A sikerre garancia lehet, hogy Borkai úr nemcsak a MOB elnöke, de Győr polgármestere is. Felveszem a kapcsolatot a technikai csapatunkkal, és megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy kajak-kenuban szintén versenyezhessenek a fiatalok Győrben."

Patrick Hickey a MOB-ban tett látogatása alkalmával találkozott Marius Vizerrel, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökével, akit a megbeszélésekre elkísért Szergej Szolovejcsik, az Európai Judo Szövetség elnöke is. Az ír sportdiplomata régi barátként üdvözölte az eseményen megjelent dr. Aján Tamást, a MOB tiszteletbeli főtitkárát, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét.

A sportdiplomáciai csúcstalálkozó főszervezője, dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, arra is talált lehetőséget, hogy a dublini sportvezetőnek bemutassa Gáspár Tamást, a Magyar Birkózó Szövetség igazgatóját. A sajtótájékoztatón megjelent még többek között dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke, Szabó Bence, a MOB főtitkára, Fábián László sportigazgató, Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó, valamint több sportági szakszövetség képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: Motta nem játszhat a Barcelona ellen

Ágyéksérülése miatt nem léphet pályára a Barcelona elleni, keddi Bajnokok Ligája-mérkőzésen Thiago… Tovább olvasom