Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Még eszméletlen a focista

Jelentősen nem javult az állapota Fentős Pálnak, az NB III-as Csesztreg labdarúgójának. Sportorvosi vizsgálatokkal sem szűrhető ki minden rendellenesség.

A keringésében állt be javulás Fentős Pálnak, az NB III-as Csesztreg labdarúgójának, aki vasárnap a Kapuvár elleni bajnok mérkőzés 6. percében lett rosszul, ám továbbra is altatásban van. A játékos életét a helyiek és a mentők szakszerű beavatkozása mentette meg.
Fentős Pál esete ismételten rávilágított a sportorvosi vizsgálatok fontosságára, ám amint azt dr. Gergó Kálmán megyei sportfőorvos elmondta, ez már nem új keletű dolog.

„Már évek óta elengedhetetlenek a szigorúbb vizsgálatok. Évente a megyében mintegy tizennyolcezer vizsgálatot végzünk, csak labdarúgóból nyolcezret. A páciensek körülbelül egy százalékánál találunk valami rendellenességet, amit terheléses EKG-vizsgálat követ. Ezek sem mind jelentenek egyébként betegséget, az elváltozás ellenére lehet egészséges, sportra alkalmas az illető. A mostanihoz hasonló esetek kiszűrhetetlenek, mert számos olyan vizsgálatra lenne ehhez szükség, gondolok itt elsősorban az érfestésre, melyekre nincs sem anyagi, sem személyi kapacitás. Sajnos ilyen esetek az élet minden területén előfordulnak, azt teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy ilyen tragédia nem történik meg azzal, akinek előzetesen teljesen rendben volt az EKG-ja" – mondta Gergó Kálmán, aki hozzátette: természetesen a sportorvosi vizsgálatok az egész országban ugyanúgy történnek, nincs különbség a megyék között.

Adódik a kérdés, ha a mentők gyorsabban érnek ki, jobb állapotban lenne-e a fiatal sportember. Ezzel kapcsolatban dr. Benedek Zoltán, a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet megbízott igazgatója így nyilatkozott: „A vasárnapi esettel kapcsolatban a kérdést ketté kell választani. Elsőként a Kórházról szólva el kell mondanom, hogy amennyiben a sürgősségi ellátás nem szűnik meg a kapuvári intézményben, akkor a pálya mellett sérült fiatalemberen néhány szükséges vizsgálatot gyorsabban el tudtunk volna végezni. Véleményem szerint ebben a konkrét esetben a nagyobb feladat a mentőkre hárult. Ők lehetőségeikhez mérten most is kiváló munkát végeztek. Hangsúlyoznom kell azonban azt is, a kormány által beígért mentőfejlesztéseknek még nyomát sem látjuk. Mint a fiatal labdarúgó esete is megmutatta, a személyi feltételeken túl Kapuvárnak mindenképpen szüksége lenne egy olyan rohamkocsira, ami a jelenleg elérhető teljes ellátást tudja nyújtani."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt a triplázás a Népligetben

Drámai csatában kapott ki a Ferencváros otthonában az előző két kiírás aranyérmese, az Audi-ETO, így idén Görbiczéknek meg kellett elégedniük az ezüstéremmel.
Tovább olvasom