Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Marian Cozma nevét veszi fel egy tehetséggondozó központ

Végső nyugalomra helyezték péntek délután a bukaresti Pipera temetőben Marian Cozmat, az MKB Veszprém vasárnap meggyilkolt játékosát. Félezer ember búcsúzott a kézilabdástól, akit nagyszülei sírja mellé temettek.
Marian Cozmától búcsút vettek veszprémi csapattársai is, akik péntek reggel különgéppel érkeztek a román fővárosba. A veszprémi kézilabdásokat megtapsolta a gyászoló tömeg, amikor az alig 26 esztendős sportoló ravatalának is helyet biztosító Dinamo sportklub elé vonultak. A temetésen részt vett Mocsai Lajos edző és Hunyadfalvy Ákos, a klub társadalmi elnöke is. A gyászszertartásra Romániába utazott Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Debreczeni János veszprémi polgármester, valamint Lasztovica Jenő, Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Cozma szülői háza előtt már reggel több százan várakoztak.

A román híradások azt állítják: egykori klubja székháza kéteres tömeg gyűlt össze előtt, az emberek mécsesekkel, gyertyákkal, koszorúkkal, virágokkal rótták le kegyeletüket. Az 1982-ben született Marian Cozma 2002-ben mutatkozott be a román nemzeti csapatban. Román bajnokságot és kupát nyert a Dinamoval, majd 2006-ban a Veszprém elleni mérkőzésen kilenc gólt dobott. A veszprémi klub ezt követően szerződtette le, ebben közrejátszott az is, hogy Cozma viszonya megromlott a román válogatott szövetségi vezetőjével. Új csapatánál magyar bajnokságot, kupát és KEK-et is nyert.

A hatalmas termetű, 211 centiméter magas beállónak szülei is kitűnő, válogatott játékosok voltak. A kézilabdást vasárnap hajnalban szíven szúrták egy veszprémi szórakozóhelyen. Cozma a helyszínen meghalt.

A tettesek súlyosan megsebesítették a veszprémi csapat két másik légiósát, a horvát Ivan Pesicet - akinek az egyik veséjét el kellett távolítani -, és Zarko Sesumot, aki arckoponya-törést szenvedett. Két gyanúsítottat a rendőrök még aznap este elfogtak Ausztriában, a harmadik férfi pedig csütörtök éjjel adta fel magát. Tragikus halála után az MKP Veszprém visszavonultatja a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, hasonló intézkedést hoz a Román Kézilabda Szövetség is, amely visszavonja Cozma 82-es mezszámát, amellyel a sportoló a román kézilabda-válogatottban játszott. A sportolót Veszprém és Bukarest is díszpolgárrá avatta.

Marian Cozmát már 2005-ben is megkéselték. A bukaresti születésű játékos a Dinamónál játszott, amikor rátámadtak a román fővárosban. Ekkor a rivális Rapid szurkolói felismerték az utcán, majd rövid szóváltás után hátba szúrták. A sérülés nem bizonyult súlyosnak, ám az orvosok szerint nagy szerencséje volt, hogy nem bénult le.

Romániában a segesvári nemzeti olimpiai tehetséggondozó központot Marian Cozmáról nevezik el. Emellett a magyar és a román szövetség, illetve a veszprémi klub képviselői megegyeztek, hogy minden év februárjának első hetében magyar-román válogatott mérkőzést rendeznek Veszprémben Marian Cozma emlékére. A Bukaresti Dinamo mellszobrot állít egykori játékosának, sportkomplexuma egyik új terme előtt.

Senki nem kapta meg a 2 millió forintos nyomravezetői díjat, amelyet korábban Sztojka Iván elfogása érdekében tűztek ki. Mivel a keresett férfi csütörtök éjjel feladta magát, ezért a kitűzött díjat visszavonták.

Elsőként a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlott fel egymillió forint nyomravezetői díjat annak, aki érdemi információval szolgál a Marian Cozma halálával kapcsolatban keresett férfi hollétéről. Később ezt az összeget a Veszprém Megyei Önkormányzat felajánlásának jóvoltából két millió forintra emelték. Mivel a férfi végül csütörtök éjjel önként jelentkezett a rendőrségen, ezért a nyomravezetői díjat nem fizetik ki - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Veszprém Megyei rendőr Főkapitányság sajtóosztálya.


Korábban:
Vastaps és hatalmas tömeg fogadta Bukarestben a Marian Cozma temetésére érkező veszprémi kézilabdacsapatot. A románok által csak óriásmadárnak becézett játékost ma délután helyezik végső nyugalomra.

Több ezer szurkoló búcsúzott Cozmától a sportcsarnok előtt. A koporsót nem sokkal 12 után a család és a többi gyászoló kíséretében a templomi gyászszertartás helyszínére szállították, amely előtt szintén nagy tömeg gyűlt össze. A gyászszertartáson képviseltette magát Magyarország bukaresti nagykövetsége, Veszprém polgármestere, az MKB Veszprém kézilabdacsapata és a Magyar Kézilabda-szövetség küldöttsége is. A gyászszertartás után a koporsót a Dinamo kézilabdacsapatának játékosai a vállukon vitték a temetőbe.

A gyászszertartást élőben közvetítő Duna Televízióban Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője megrendülten nyilatkozott:

- Még mindig nagyon nagy a szomorúság bennünk, nehéz elfogadni a történteket. Muszáj továbbvinni a dolgokat, és küzdeni Marian emlékéért. Mindent elkövetünk, hogy a hétvégére felkészüljünk a nemzetközi találkozóra, és az ő emlékével megerősödve játszuk le a vasárnapi meccset. Azt várom, hogy a csapat önmagát felülmúlva fog küzdeni - mondta Mocsai.

Korábban:

Marian Cozma koporsóját reggel helyezték el a Dinamo Bukarest csarnokában, az MKB Veszprém vasárnap hajnalban meggyilkolt játékosát népes tömeg kísérte a családi háztól egykori klubjához. A gyászoló tömegben szép számmal voltak jelen Magyarországról érkező szurkolók is.

Háromnegyed 11-kor megérkezett a helyszínre az MKB Veszprém kézilabdacsapatát szállító busz, a magyar együttest vastaps fogadta a Dinamo sportcsarnoka előtt. A Pick Szeged vezetői, játékosai is jelezték: részt vesznek a temetésen.

A Dinamo drukkerek a sportcsarnok előtt Marian Cozma nevét skandálva, sírva búcsúztak a játékostól. "Örökre szeretni fogunk" - énekelték a fanatikusok. A megtört édesapa szívére tett kézzel köszönte meg a gyászukban osztozó tömeg szeretetét.


Korábban:

Több ezren vesznek búcsút ezekben az órákban Marian Cozmától, a Veszprémben meggyilkolt román kézilabda-játékostól, akit egykori romániai csapatánál, a Dinamo Bucuresti székhelyén ravataloztak fel.

A reggeli órákban a koporsót a családi háztól népes kísérettel vitték a sportklubhoz, ahol szurkolók, jelenlegi és volt neves sportolók várták, hosszas tapssal fogadták. A koporsót egykori csapattársai emelték ki az autóból, mindannyian Marian Cozma képét ábrázoló trikót viseltek. A szurkolók is lerótták kegyeletükrt a fiatal beállós emléke előtt. A rengeteg koszorút egy kamion szállítja.

A Dinamóval és a Veszprémmel is bajnokit nyerő Cozmát a nap folyamán a fővárosi Pipera temetőben helyezik végső nyugalomra. Bukarestbe várják az MKB Veszprém és a Pick Szeged csapatának a szertartásra chartergéppel érkező játékosait , akárcsak a veszprémi polgármestert és önkormányzati képviselőket.

Korábban:

Megkezdődött pénteken délelőtt Marian Cozma, az MKB Veszprém vasárnap hajnalban meggyilkolt kézilabdásának végső búcsúztatása Bukarestben. A koporsót valamivel fél tíz előtt helyezték el volt klubja, a bukaresti Dinamó csapatának csarnokában, ahol a kézilabdást felravatalozzák, mielőtt utolsó útjára kísérik a Pipera temetőbe.

A gyászszertartásra rengetegen érkeztek virágokkal, koszorúkkal és mécsesekkel. A búcsúztatáson ott vannak egykori csapattársai, az MKB Veszprém játékosai és vezetése.

A szertartást a Duna Tv élőben közvetíti.

Marian Cozmát vasárnap hajnalban az egyik veszprémi szórakozóhelyen szúrták le. A támadásban két csapattársa is megsérült: Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, Zarko Sesum pedig arckoponya-törést szenvedett. Két gyanúsítottat a rendőrök még aznap este elfogtak Ausztriában, a harmadik férfi pedig csütörtök éjjel adta fel magát.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. CsabaKiraly 2009. február 17. 05:33
  „Szomoru, hogy egy ilyen (sport) embernek kellett meghalni azert, hogy tisztesegesen viselkedjunk innen fogva szomszedainkkal. Remelem kitart ez az erzes orokre.”
 • 29. lolita 2009. február 14. 09:27
  „Szilagyi_Zsolt!Mindent megertek csak nemtetcenek a tulzasba vitt dolgok.Sok tragikus dolog törtent mar ezen kivül is,csak azok nemvoltak eppen sportolok.Sajnos ebben az orszagban ahol nincsenek jogaink minden elöfordulhat,es mindig csunyabb dolgok törtennek iszonyatos hogy manapsag felnünk kell es nincs aki mellenk alljon ha bajba jutunk.Elitelem öket es az összes cigany bandat,es nem ertem a vezetöseget ez a lavina mar reg elindult es nincs ki megallitsa,vagy nem is akarjak!?”
 • 28. Imcsi 2009. február 14. 07:21
  „Bár kíváncsi lennék a videóra, de asszem a saját nyugalmam érdekében inkább nem nézem meg! Meg jobb is, ha az életben készült képei maradnak meg bennem!”
 • 27. bomann 2009. február 14. 06:07
  „Nem az elsö gyilkolásuk lehet ez,szörnyetegek ki ne engedjék őket mert kiirtanak ezek mindenkit!!!”
 • 26. Szilágyi_Zsolt 2009. február 14. 00:37
  „Lolita: Fehér Miklós. De az mégiscsak más. Fehér Miklós bár tragikusan és nagyon fiatalon, de mégiscsak szívelégtelenségben halt meg, ami félig-meddig "természetes" halál. Ez viszont erőszakos halál, egy utolsó, aljas, gyáva és teljesen indokolatlan gyilkosság volt, és még egyszer mondom, rohadjon ki a bele az összes tetvesnek, amelyik akkor éjjel ott járt!!!”
 • 25. Szilágyi_Zsolt 2009. február 14. 00:34
  „Túrabakancs, ne is emlegesd, mert bizisten, elbőgöm magam, pedig nem vagyok az a szíre-szóra sírva fakadó fajta. Én is láttam azt a felvételt, ködbe is borult tőle az agyam. :( Azzal a bizonyos húsz-harminc antropomorf lénnyel is ezeket a képsorokat nézetném, amíg be nem golyóznak (aztán jöhetne rájuk a napalm). Vagy inkább kitépni a belüket, nyakukra tekerni, és azzal akasztani fel őket egy szögre? Mindegy, csak dögöljenek meg, minél lassabban, minél fájdalmasabban, azt kívánom ezeknek az utolsó, szemlétláda, gyilkos férgeknek!”
 • 24. Túrabakancs 2009. február 13. 23:33
  „Az egyik hírportálon láttam a videofelvételt Cozma temetéséről, és mit
  mondjak... szerencsétlen nem csak késszúrást kapott a hátába meg a
  szívébe, hanem szó szerint péppé van verve az arca, tele van vérömlenyekkel!
  Lényegében a feje is el van torzulva. Ezek valóban nem emberek voltak, maguk
  a megtestesült ördögök! Úgy is kell ezekkel majd bánni!!! :(”
 • 23. lolita 2009. február 13. 22:55
  „A mult heten mar megmondtam elöre neki szobrot is emelnek emlekere,bevalt pedig nem boszorka vagyok!Ez egy epp olyan tragedia mint a Györi fotbalista most a neve nem jut eszembe aki a palyan meghalt.”
 • 22. Imcsi 2009. február 13. 22:16
  „Bár nem én vagyok a főszerkesztő, de azért megpróbálom: egykori klubja székháza előtt kétezres tömeg gyűlt össze...
  Ja, és szívesen t. cikkíró!”
 • 21. Szilágyi_Zsolt 2009. február 13. 20:24
  „Ezt fordítsa le nekem valaki magyarra, legyen szíves!
  "A román híradások azt állítják: egykori klubja székháza kéteres tömeg gyűlt össze előtt..." Kéteres vezetékről már hallottam, kéteres tömegről még nem, és az "előtt" névutót is a jelölt főnév után szokás kitenni. Ez már szerintem a kegyeletsértő bunkóság határait súrolja! Úgy gondolom, legalább annyival illene adózni az elhunyt emlékének, hogy a gyászszertartása körülményeiről hibátlan nyelvhelyességgel tájékoztatunk!”
 • 20. PrettyWoman 2009. február 13. 18:23
  „Azért arra roppant kíváncsi leszek, ha majd hazahozzák a barmokat Ausztriából, hogy mit fognak mondani a miért? kérdésre. Mi lehetett a motivációjuk? Ez a srác nem bántott senkit. Talán pénzt kértek tőle? Összekeverték valakivel? Ha így volt, akkor is bűncselekmény, mert előre megfontoltan, tehát gyilkosságot kitervelve mentek oda. Csak azt nem értem, hogy lehettek akkora barmok, hogy nem vették észre, nem ő a célszemély. Igaz, a diszkóban sötét van. No meg az ő fejükben is.”
 • 19. TiBu 2009. február 13. 18:17
  „Nyugodj Békében Marian Cosma ! Te voltál aki harcoltál értünk a pályán, most nekünk kell harcolni az
  emlékedért és a becsületünkért ! Mikor lesz már végre előírás a kötelező felvilágosítás( lángszóróval )
  a "Szegény Élősködő Kissebbségnek" !!!”
 • 18. Egysoproni 2009. február 13. 17:55
  „Marian Cozma a ravatalon: senki nem bírja száraz szemmel! - Videó!
  http://www.stop.hu/video/?id=720
  NYUGODJ BÉKÉBEN! :-(”
 • 17. lacko78 2009. február 13. 17:48
  „Nyugodj Békében Cozma!Vasárnap érted fognak játszni a barátaid.Hajra MKB Veszprém....”
 • 16. hunnia81 2009. február 13. 16:01
  „Nyugodj békében Cozma!Egyszer azt nyilatkozta:sokáig szeretne Magyarországon élni.Hát most nyugodjon békében otthon!Emléke örökké szívünkben él!Mondjunk egy imát érte közösen és vasárnap a viasat3-on 15órakor nézzük meg együtt a Veszprémi fiúk mérkőzését.Hajrá Cozma emlékéért!”
 • 15. gonzo 2009. február 13. 16:00
  „Nem ismertem Marian Cozmát.
  Nem követem a kézilabdát,így azt sem tudtam hogy a földön él ez a srác.
  Mégis iszonyúra megrázott a halála.
  Ezek a "lények"(állatnak sem nevezném őket,sértő lenne még a földigilsztára is)aljas indokból,vagy csak heccből(talán megtudjuk egyszer)elvették ennek a GYEREKNEK az életét.Mert a 26 éves emberfia még gyerek-hány év állhatott még előtte?
  1000 ilyen "lény" sem ér annyit,mint ez a szerencsétlen srác...
  Bosszúra szomjazom,talán érthető...
  Egyben bízok:valaki bosszút áll érte.Fogat fogért-szemet szemért,és nem érdekel semmiféle liberális duma!!!
  Nem érdekel az európai jogrend!
  Ezeknek a"lényeknek"meg kell halniuk.
  Leülik a mocskok az x évüket,de remélem valaki már várni fogja őket a börtön kapujában,és annak a valakinek remélem kasza lesz a kezében.....”
 • 14. gonzo 2009. február 13. 15:48
  „Nyugodj békében Marian Cozma!”
 • 13. adner 2009. február 13. 15:30
  „http://www.stop.hu/video/?id=720”
 • 12. comet 2009. február 13. 14:03
  „"Vastaps és hatalmas tömeg fogadta Bukarestben a Marian Cozma temetésére érkező veszprémi kézilabdacsapatot."
  Az átlagembereknek nincs bajuk egymással, közösek az emlékek és közös a gyász is.
  Isten nyugasztalja Marian Cozmát.”
 • 11. Kobak 2009. február 13. 13:00
  „Kíváncsi vagyok, hogy a három tetű családjából ki kért bocsánatot az áldozat(ok) szüleitől. Akár a médián keresztül, akár írásos formában. Gondolom személyesen egyik család sem mert odaállni a szülők elé.
  Ezeknek csak akkor jár a szájuk, ha a "hátrányos (kátrányos) megkülönböztetésükről" van szó!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sport

Felkészülési meccseket játszanak NBII-es labdarúgó csapataink, a BL-ben lép pályára az Audi ETO.… Tovább olvasom