Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Magyar aranytrilógia

Hihatetlenül sikeres maratoni világbajnokságot tudhat maga mögött a magyar kajak-kenu csapat.

Minden idők egyik legsikeresebb maratoni világbajnokságát tudhatja maga mögött a magyar csapat: összesen 5 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett Ausztráliában. Vasárnap a győri Csay Renáta párjával, Szonda Kornéliával együtt hatalmas csatában győzött női K-2-ben.

Fantasztikus eredményekkel zárta a vasárnapot a magyar válogatott: háromszor játszották el versenyzőink tiszteletére a himnuszt. A hét utolsó napjára jelentősen lehűlt az idő és felerősödött a szél a perth-i pályán és ez nem kis gondot okozott a résztvevőknek.

A felnőttek párosok viadalát a hagyományokhoz híven a férfi kajakosok kezdték és a magyar remények ebben gyorsan megcsappantak. Az akár az első helyre is esélyes Salga István–Jámbor Attila duó ugyanis mindjárt a verseny elején a vb befejezésére kényszerült.

Eltört kormánylapát

Szonda Kornélia és Csay Renáta kisfiával.
Salga István, a Győri VSE kajakosa: „Iszonyú balszerencsénk volt, hiszen már a verseny elején eltörött a kormánylapátunk. Küszködtünk, küszködtünk, de hiába, mert ilyen körülmények között nem tudtunk haladni, majd úgy döntöttünk, hogy feladjuk a kilátástalan küzdelmet. Sajnálom, hogy így alakult, mert szerettünk volna világbajnokként vagy legalábbis érmesként hazaérni."

Az esélyesebbnek tartott pár kiesésével a Szakály Viktor–Szigeti Krisztián kettősre szegeződött a magyarok figyelme. Ők nem is okoztak csalódást, hiszen végigóriási csatát vívtak a spanyolokkal, majd 36 kilométer megtétele után mindössze egy másodperccel veszítettek a favoritnak tartott Bustóékkal szemben.

A nőknél a szülés miatt egyéves kihagyással visszatérő győri Csay Renáta korábbi párjával, a tiszaújvárosi Szonda Kornéliával szállt vízre. A magyar duó a vezető boly tagjaként általában dobogós helyen haladt és a hozzáértők reménykedtek, egy jó hajrával valóra válthatják legszebb álmaikat. Az utolsó néhány száz métert fej fej mellett tették meg és végül Csayék parádés hajrával szintén egy másodperccel verték az őket üldöző dél-afrikai és dán párost.

Csay a családdal ünnepelt

Amikor partot értek, elsőként Csay Renáta férje, Kolozsváry Gábor, valamint kisfiuk, Brúnó köszöntötte a világbajnokokat.
Csay Renáta: „Boldog vagyok, hogy aranyéremmel térhettem vissza. Nagyon nehéz verseny volt, alaposan elfáradtunk, de szerencsére így is mi bírtuk legjobban a hajrát. Örülök, hogy a családom is együtt ünnepelhet velem."

A magyar páros a doppingvizsgálaton is eleget tett kötelezettségének, noha a két és fél órás futam után nem volt könnyű dolga...
Kenuban – azt is írhatnánk –, szerencsére érvényesült a papírforma, mert kettős magyar siker született. A Csabai Edvin–Győre Attila duó megvédte világbajnoki elsőségét.

Győre Attila: „Ez a hetedik világbajnoki címem és mielőtt valaki azt gondolná, egyáltalán nem unalmas ennyiszer és ekkora fölénnyel nyerni. Nagyon szeles pályán kellett teljesíteni a távot. Örülök, hogy nekünk sikerült a leggyorsabban."

Öt aranyat vártak

A csodálatos magyar szereplést röviden értékelte Weisz Róbert csapatvezető: „Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Előzetesen öt aranyérmet vártunk és ennyit szereztünk. A vébé másnapját tekintve az ifjúságiaknál a nők remekeltek, a férfiaknál Kemenczei Viktorék nagyon erősen kezdtek és nem bírták a saját maguk által diktált iramot, a hatodik helyért így is dicséretet érdemelnek. A felnőtteknél férfi kajakban Szakályék jól mentek, ezt az ezüstérmük példázza. Női párosban ritkaságnak számít, hogy hárman is két másodpercen belül érnek célba, örülök, hogy közülük a mieink voltak a legjobbak. Kenuban duplázni tudtunk. A várakozásnak megfelelően szerepeltünk, az pedig külön öröm, hogy az otthoniak mellett a helyszínen nekünk szurkoló ausztráliai magyaroknak is örömet tudtunk szerezni."

Szombaton a kenu egyesek küzdelmében az ifjúságiaknál a szintén győri Nagy Péter, a felnőtteknél Csabai Edvin lett aranyérmes.
Eredmények

Felnőttek, K-1, férfiak, világbajnok: Manuel Busto Fernandez (Spanyolország) 2:34.37 ó, 2. Emilio Merchan Alonso (Spanyolország) 2:34.40, 3. Ben Fouhy (Új-Zéland) 2:35.54..., 10. Bauer Gyula (Magyarország) 2:39.52..., 17. Gyökös Lajos (Magyarország) 2:43.51. Nők, világbajnok: 1. Anna Hemmings (Nagy-Britannia) 2:16.20 ó, 2. Folláth Vivien (Magyarország), 2:17.14, 3. Barbara Przybylska (Lengyelország) 2:17.42, 4. Faldum Bereniké (Magyarország) 2:18.56. C-1, világbajnok: Csabai Edvin (Magyarország) 2:20.02 ó, 2. Jose Alfredo Bea Garcia (Spanyolország) 2:20.16, 3. Győre Attila (Magyarország).
Férfiak, K-2, világbajnok: 1. Oier Aizpurua Aranzadi, Manuel Busto Fernandez (Spanyolország) 2:24.43 ó, 2. Szakály Viktor, Szigeti Krisztián (Magyarország) 2:24.44, 3. Jorge Alonso Gonzalez, Santiago Guerrero Arroyo (Spanyolország) 2:28.08. C-2, világbajnok: Csabai Edvin, Győre Attila (Magyarország) 2:12.10 ó, 2. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (Magyarország), 2:14.17, 3. Ramon Ferro de Dios, Oscar Grana Bianco (Spanyolország) 2:14.35. Nők, K-2, világbajnok: Csay Renáta, Szonda Kornélia (Magyarország) 2:09.38 ó, 2. Donia Kamstra, Alexa Lombard (Dél-afrikai Köztársaság 2:09.39, 3. Mette Barford, Anne Lolk (Dánia) 2:09.43.

Ifjúságiak, K-1, férfiak: 8. Bak Ádám 1:35.44 ó..., 10. Péter Kristóf 1:38.20. Nők: 2. Csipes Tamara 1:46.45 ó..., 13. Groholy Diána 1:54.22. C-1, világbajnok: Nagy Péter (Magyarország), 2. Kövér Márton (Magyarország).

Férfiak, K-2: 6. Kemenczei Viktor, Kulifai Tamás 1:30.18..., 10. Both Ádám, Pongrácz Balázs 1:32.27. Nők, K-2, világbajnok: Hegyi Réka, Hegyi Zomilla  1:36.22 (Magyarország), 2. Buchmüller Judit, Nagy Anikó 1:36.24 (Magyarország).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós futófesztivál Győrött

Szeptember 11-én megrendezik az I. Arrabona Futófesztivált Győrben, több ezer résztvevőt várnak. Tovább olvasom