Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Limuzinnal járnak bíráskodni

Katarban vezet mérkőzéseket ezekben a napokban Hanacsek Attila mosonmagyaróvári játékvezető, valamint Gyarmati Tibor asszisztens. Egy hónapig bíráskodnak az ország bajnokságában.

Gyarmati és Hanacsek a katari házigazda társaságában.
Hanacsek Attilát, a mosonmagyaróvári futballbírót Dohában, Katar fővárosában értük el, ahol egy négycsillagos szállodában lakik. A kiváló ellátás mellett úszómedencék, szaunák, kondicionálótermek segítik a regenerálódását.

„ Az ellátásunkról azt hiszem, mindent elmond, hogy külön gépkocsink van, egy hatalmas limuzin, amely a nap bármely szakában sofőrrel együtt a rendelkezésünkre áll"– mondta el a Kisalföldnek Hanacsek Attila.
A kiváló játékvezető február végétől tartózkodik az arab országban.

nemzetközi mezőny

„ A Katari Szövetség meghívására érkeztünk ide, a résztvevőket a JB elnöke, Puhl Sándor jelölte ki, így Gyarmati Tibor kollégámmal együtt neki köszönhetjük ittlétünket. A külföldi játékvezetők meghívásának, illetve alkalmazásának a célja, hogy az itteni játékvezetők felfogását és mérkőzéseken történő működését közelítsék a nemzetközi szinthez. Éppen ezért nemcsak Európából, hanem a világ más részéről is hívtak játékvezetőket, mi például egy-egy mexikói, spanyol, hondurasi és iraki kollégával együtt vezetjük a mérkőzéseket.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a meccseken kizárólag külföldiek működnek, legalább az egyik asszisztens, illetve a tartalék játékvezető helybeli. A másik ok, ami miatt talán külföldi játékvezetőket alkalmaznak, hogy őket jobban elfogadják a játékosok, főként a nevesebb külföldiek. Itt játszik például többek között a Bajnokok Ligájából is jól ismert Hierro, Batistuta, Guard iola, Effenberg, Canigga, hogy csak a legnevesebb világsztárokat említsem. Korábban igazolt játékos volt Romario és három hétre elhozták Ronaldót is".

Kiváló stadionok, kevés néző

Az utazást az MLSZ Játékvezetői Bizottsága szervezte, de ennek költségeit – mely több mint félmillió forint – a katari szövetség fedezte. Az időjárásra – nem úgy, mint Magyarországon – nem lehet panasz, napközben 25–30 fokos meleget mutatnak a hőmérők.
„ Eddig öt mérkőzést vezettünk, csak az első osztályban bíráskodunk. Mindkét hétvégén úgynevezett dupla küldésünk volt. A stadionok európai szintűek, a talajuk, a gyepszőnyeg kifogástalan. A mérkőzéseket tíz kamerával veszik spanyol televíziós szakemberek a bemelegítéstől egészen a mérkőzés végéig.

Érdekesség, hogy a stadionok színes eredményjelzőin rögtön visszajátsszák az érdekesebb jeleneteket. Ettől függetlenül a legtöbb találkozónak nincs igazi hangulata, mert a rangadóktól eltekintve, kevesebb a szurkoló, mint otthon. Volt olyan meccs is, ahol ha jól számoltam, úgy ötven néző lehetett, kevesebben voltak, mint a biztonságiak. Jelenleg is tart a bajnokság, színvonala a hazai másodosztálynak felel meg, bár az iram lényegesen erősebb. Nagyon sok jó futó és fizikálisan jól képzett játékos van a külföldi edzők keze alatt, a sztárok pedig, mint tudjuk, oda rúgják a labdát, ahova kell, így hát nagyon kell szednem a lábam, ha a kcióközelben akarok maradni."

együtt imádkoznak

A játékvezető szerint hihetetlenül érdekes közelről látni az arab mentalitást a sport és a mindennapi élet területén. Kellemesen csalódott a kinti viszonyokban, a házigazdák nagyon kedvesek, barátságosak és segítőkészek. Sokkal másabbak az arab emberek, mint ahogy azt a televízió híradásai alapján gondolta.

„ A mérkőzések előtt, valamint a szünetben a csapattagok a helyi játékvezetőkkel együtt közösen imádkoznak. Rengeteg a külföldi vendégmunkás, a helybeliek többsége nem dolgozik, ennek ellenére is jó anyagi körülmények között él, szinte mindenki beszél angolul is."
Úgy tűnik, a katariak elégedettek a két játékvezető ténykedésével, ugyanis a tervezett két hét helyett egészen a bajnokság végéig élvezhetik a vendégszeretetet.

„ Eredetileg két hétre jöttünk, azonban itt közölték, hogy előreláthatólag március 20-ig maradunk. Remek felkészülési lehetőségnek és természetesen komoly szakmai tapasztalatszerzésnek is tartom az itt töltött időt, rendkívül örülök, hogy itt lehetek. A hotel egyébként, ahol lakunk, minden évben kisorsol szállóvendégei között egy fullextrás Jaguar típusú személygépkocsit. Kollégám és én is szívesen kifizetnénk az autó hazaszállítási költségeit."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sajtó a győztes Ferrarit ünnepli

A nemzetközi sajtó „hanyatt esett” a Ferrari és Michael Schumacher melbourne-i… Tovább olvasom