Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Iskolai fejlesztések kellenek

Számos Győr-Moson-Sopron megyei településen kell tornatermeket, néhány városban pedig uszodát építeni a közeljövőben, hogy lehetővé váljon a mindennapos testnevelés megtartása.
 
A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény értelmében az általános és középiskolákban kötelező napi egy testnevelésóra. Az előírás a szakiskolák esetében azokra a napokra vonatkozik, amelyeken a közismereti vagy szakmai elméleti oktatás is folyik. Ehhez sok helyütt kellő méretű vagy minőségű helyiség híján nem adottak a feltételek, így a jogszabály azt mondja ki, hogy először az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon kötelező a napi tornaóra, s a kör felmenő rendszerben, évről évre bővül. Közben pedig van idő a fejlesztések megvalósítására.

Gyopáros Alpár csornai országgyűlési képviselő (Fidesz) lapunkat arról tájékoztatta, hogy felmérése szerint tornatermet kell építeni Bágyogszováton, Beleden, a csornai Széchenyi-iskolában, Enesén, Ivánban, Kapuváron (az általános iskolában és a gimnáziumban is), Mihályiban és Vitnyéden. Győrszemerén, Rábacsécsényben és Téten új kültéri sportpályákra van szükség.

Az enesei általános iskolában sincs megfelelő tornaterem, így ott is szükséges egy ilyen beruházás. Fotó: HBE
Az enesei általános iskolában sincs megfelelő tornaterem, így ott is szükséges egy ilyen beruházás. Fotó: HBE

A kormány célja az is, hogy a diákok legalább alapszintű úszástudást szerezzenek a mindennapos testnevelés bevezetésével, ezért döntés született arról, hogy minden járásban legyen uszoda. A politikus szerint a Rábaközben ideális esetben Csornán és Kapuváron is épül majd egy-egy fedett uszoda, emellett lehetőség szerint Téten is sor kerül ilyen fejlesztésre. „Csornán és Kapuváron az elmúlt években felmerült a gondolat egy-egy városi sportcsarnok megépítésére. Amennyiben az önkormányzatok szándéka még fennáll, úgy érdemes lenne azokat az uszodák megépítésével összehangolnunk – így a kivitelezés és fenntartás is olcsóbbá válna" – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő (Fidesz) lapunknak azt fejtette ki, hogy a Lajta-parti városban több évtizedes álom válik valóra azáltal, hogy megépül a sportcsarnok, ahol így a futball mellett más csapatsportágak is otthonra lelhetnek. Szerinte a létesítmény fontos szerepet játszik majd a mindennapos testnevelés megvalósításában, hiszen négy közoktatási intézmény szomszédságában helyezkedik el.

„További vágya a városnak, hogy uszodája legyen, ami nagyban segítené a vízi sportélet fejlődését és a fiatalok egészségmegőrzését is" – tette hozzá a politikus. Megjegyezte: térségében leginkább Abdán, Dunaszentpálon, Győrladaméron és Rajkán szükséges új tornaterem építése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy győrit jelöltek a világ legjobbja címre

A nők versenyében öt játékosból négyet a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi-ETO KC ad a Nemzetközi… Tovább olvasom