Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyurta Dániel a győri uszodában is edz

London 200 méteres mellúszásának olimpiai bajnoka győri élménybeszámolóján elárulta, hogy szokott edzeni a Magyar Vilmos uszodában is. Gyurta életében egyetlen egyszer beszélt Michael Phelpsszel, de akkor az amerikai legenda nyújtotta a kezét, s gratulált a londoni aranyéremhez.


"Négy évesen kezdtem el úszni, de eleinte féltem beugrani a medencébe, így a szüleim már azon gondolkodtak, hogy más sportot keresnek nekem. Az első versenyem szintén nehezen indult: rajt után leesett a szemüvegem, vissza kellett fordulnom, így végül utolsó előttiként értem célba.

Óriási motivációt jelentett ugyanakkor, hogy 1996-ban láttam az atlantai olimpiára felkészülni Rózsa Norbertet, illetve 10 éves koromban Széchy Tamás azt mondta rólam: ebből a fiúból olimpiai bajnok lesz.

Legnagyobb örömre igaza lett Tamás bácsinak" – kezdte Gyurta Dániel, aki győri élménybeszámolójára barátnőjével, Borkai Petrával érkezett a Nyugat-magyarországi egyetem Apáczai-karára.


Videó: Cseh Róbert"Pályafutásom legjelentősebb fegyverténye, hogy ki tudtam mászni a gödörből"

Miután 2004-ben az athéni ötkarikás játékon a magyar csapat legfiatalabb tagjaként, alig 15 évesen Gyurta Dániel ezüstérmet szerzett 200 méteres mellúszásban, a fiatal sportoló komoly hullámvölgybe került.

"A londoni olimpia megnyerése mellett azt érzem pályafutásom legjelentősebb fegyvertényének, hogy ki tudtam mászni a gödörből és képes voltam talpra állni. A 2009-es római világbajnokság jelentette az áttörést: az addig verhetetlen japán Kitadzsimát nekem sikerült először legyőznöm, ráadásul abban medencében, melyben példaképem, Rózsa Norbert is világbajnoki címet szerzett 1994-ben. Az úszósportban kétféle versenyzőtípus létezik: az egyik, aki ki tudja hozni magából a maximumot, s motiválja a nagy tét, a másik, aki begörcsöl nyomás alatt.

"A sportpszichológiának óriási jelentősége van a versenysportban"

Én az első csoportba számítom magamat. Mindig is szerettem versenyezni, emlékszem, amikor kisgyerekként az uszodába értem, a társaimmal azon vetélkedtem, hogy melyikünk tud a leggyorsabban átöltözni. Hogy Londonban a csúcsra értem, óriási érdemei vannak a szüleimnek: édesapám minden reggel négy órakor kelt és vitt edzésre, majd délután szintén segítette az edzéseimet. Nem véletlenül emlegette azt Széchy Tamás, hogy a bajnok úszónak három elengedhetetlen feltétele van: tehetség, edző és szülő.

A magam részéről ehhez annyit tennék hozzá, hogy a sportpszichológiának óriási jelentősége van a versenysportban. Személy szerint rengeteget köszönhetek Dr. Lénárt Ágotának, aki nem csupán sokat foglalkozott velem, de nagy szerepe volt abban, hogy japán vetélytársam ne tudja rám kényszeríteni az akaratát a medencében, s elhiggyem azt, hogy a saját versenytempómmal is le tudom győzni" – folytatta Gyurta Dániel azon a fórumon, ahol az olimpiai bajnok beszélgetőpartnere Simon Róbert Balázs győri alpolgármester volt.


Gyurta Dániel Győrben: `Rióban és Tokióban is éremért szeretnék úszni´ - fotók: Cseh Róbert

"Ha Petrával Győrben vagyunk, akkor sem szeretném kihagyni az edzéseket"


Arra a kérdésre, hogy meddig maradhat a csúcson, Gyurta Dániel úgy válaszolt: "Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnokként 22 évesen visszavonult, de napjainkban az úszók életkora egyre kitolódik. Azt tartják, hogy a mellúszók 25 évesen jutnak el a csúcsra, én most 24 vagyok. A riói olimpián mindenképp szeretném megvédeni a londoni címemet, sőt, 100 méteren is éremért akarok harcba szállni. Ha rajtam múlik, s elkerülnek a sérülések, akkor ezt követően is folytatom, s a 2020-as tokiói olimpián is éremért állok rajtkőre 31 évesen". London olimpiai bajnoka elárulta: a Magyar Vilmos uszodában is szokott edzeni.

"Ha Petrával Győrben vagyunk, akkor sem szeretném kihagyni az edzéseket" – tette hozza. Ha valaki abban bízik, hogy holnap esetleg rögtön Gyurta Dániellel úszhat a győri uszodában, kicsit ki kellett ábrándítanunk: a legsikeresebb aktív magyar úszó épp két hónapos pihenőidejét tölti. „Sokan kérdezik tőlem, hogyan bírok nap mint nap legkevesebb 13 kilométert úszni. Nos, erre mindig azt a válaszolom: jól kell feltöltődni a pihenőidőben, s ennek az a legfontosabb szabálya, hogy év végén két hónapig közelébe sem megyek a medencéknek" – búcsúzott Gyurta Dániel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz sorozat után jót remél Koltai

Koltai Tamás, a Győri ETO válogatott játékosa ebben az esztendőben joggal pályázhatna a legbalszerencsésebb labdarúgó címére. Tovább olvasom