Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Fényárban úszva tűnhet el a Sopron

Labdarúgás - Újra reflektorfénybe került a soproni élvonalbeli futballklub. Mint 2005. május 11-én, amikor fennállása legfényesebb sikerét elérve Magyar Kupát nyert az akkor még Matáv FC Sopron néven működő egyesület.
A soproni klub azóta is szinte nagyüzemi mértékben termeli, sőt, gyártja a sztorikat. A csapat hívei, szimpatizánsai és szurkolói azonban – Signori szerződtetését leszámítva – szívesen eltekintettek volna attól, hogy közel három éve a soproni csapat ügyei legyenek terítéken a magyar labdarúgásban. A Vízer-éra gyakori edzőváltásai, edzőtáborból hazazavart, majd visszavett játékosok, félszezononként kicserélt csaknem egész csapat, NB III-ba távozó válogatott játékos csak pár eset, jelenség a közelmúltból. A zavaros körülmények ellenére a gárda azért egy vészterhes időszakot leszámítva stabilan tartotta magát a középmezőny alsó felében.

Így volt ez egészen addig, amíg az olasz többségi tulajdonosok át nem vették a klubot. Azóta szinte minden hétre jut valami tragikomikus szenzáció. Détári Lajost kizárták a stadionból, Sira Istvánt „közös megegyezéssel" rúgták ki, csak hogy példákat említsünk. Közben kiderült, hogy a megváltóként várt új tulajdonosnak vagy nincs pénze, vagy ha van, azt nem az általa tulajdonolt soproni futballra akarja fordítani.

A tartozások egyre csak nőttek, ráadásul az olaszok saját honfitársukat, Vincenzo Cosco edzőt is csúnyán lejáratták. Szakmailag az ő nevéhez fűződött az utolsó 6 meccsen szerzett 1 pont és 3–18-as gólkülönbség...
Mindezek eredményeként oda jutott a dolog, hogy a csapattól három pontot levontak, az élvonalbeli licencet pedig megvonták. A klub össztartozása óvatos becslések szerint is legalább 150, de inkább 170 millió forint.

Viszont igazán fényárban úszik, mert mindenki átvilágítja. Az önkormányzat felkért egy szakértői csoportot. Senki ne gondolja, hogy az a soproni labdarúgás iránti olthatatlan s szenvedélyes szeretet, elkötelezettség kapcsán, hanem a soproni adófizetők pénzéért vizsgálódik. Az olaszok is átvilágíttatnak. A nagy fényár az átvilágíttatók bizonyos fokú alkalmatlanságára mindenesetre rávilágít, s pár kérdést mindenképpen felvet. Miért épp most történik ez meg, miért nem az átadás-átvételkor? Az olaszok nem tudták, mit s milyen feltételekkel vesznek meg? Hol voltak december 10-e és január 10-e között, s mire fel, milyen céllal vásárolták meg a többségi tulajdonrészt? A klubban 2003 nyara óta kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak sincs vagy nem volt fogalma arról, minek is a tulajdonosa?

Most megy a kapkodás, a „kollektív átvilágítás", miközben a labdarúgók többségének türelme lejárt, sorra hagyják el a klubot. Van még mit átvilágítani? Létezik még soproni futball? Mert NB I-es soproni labdarúgó már alig...

Újabb távozók

Az FC Sopron szétesőben lévő csapatától erősített az NB II Nyugati csoportjának két éllovasa, a Lombard Pápa és a Szombathelyi Haladás. A listavezető pápaiak az őszi idény második felében sérült Gyömbér Gábort igazolták le, a Haladás pedig – a szakvezető, a korábban Sopronban is dolgozó Csertői Aurél invitálására – a soproniak saját nevelésű játékosát, Csontos Zoltánt szerződtette. Csontos meglehetősen szomorú hangon mondta: – Két és fél évre írtam alá a Haladáshoz, de talán soha az életben nem igazoltam volna el Sopronból, ha rendben lettek volna a dolgok...

Olvasóink írták

  • 1. sportos 2008. január 14. 11:21
    „Szomorú, hogy ismét a hozzá nem értés tarolt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévesen, előre közölték a győriek eredményét

Teremfutball - Mindkét győri együttes ma lép pályára a futsal NB I-ben. Az Euro-Mobil-Trans… Tovább olvasom