Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

ETO FC: egy helyen a foci és az oktatás

Közel négyszáz gyerek futballozik a Győri ETO-ban, képzésük három nagyobb rendszerben Liszkai Dezső utánpótlás-igazgató irányításával történik.
Nemrég három tehetséges fiatalember került fel a Győri ETO FC felnőttkeretéhez. Ugyan Nagy Ádámnak, Nacsa Péternek és Windecker Józsefnek még kicsit várniuk kell az élvonalbeli bemutatkozásra, már a „nagyokkal" készülhetnek. A Rába-partiaknál tehát vannak tehetséges fiatalok, és úgy fest, oda is figyelnek rájuk.

Klement Tibor, a klub ügyvezetője egy korábbi sajtótájékoztatón kiemelte, 2003 novemberében mindössze 6 utánpótlás-válogatottja volt az ETO-nak, míg most a zöld-fehérek 35 labdarúgója tagja valamelyik korosztályos nemzeti együttesnek. A klub utánpótlását januártól Liszkai Dezső irányítja.

„Az ETO utánpótlásában háromszázötven gyerek futballozik, ez már önmagában óriási szám – mondta el a szakember. – Ők kollégáim irányításával tizenhat csapatban játszanak. Három nagy program köré épül a rendszer. Az elsőben a legkisebbektől kezdve egészen tizenegy éves korig futballoznak a gyerekek. Célunk, hogy megismertessük, megszerettessük velük a játékot. A második szakasz az úgynevezett preakadémiai program. Ez lenne a labdarúgó-gimnázium előszobája. Ez már egy előképzést biztosít az akadémiai rendszerhez. Az akadémiai képzés kicsit talányos lehet sokak számára. Mi úgy fogalmazunk: a legmagasabb szintű szakmai képzési programot párhuzamosan futtatjuk az oktatással és neveléssel. Egy helyen történik a labdarúgó-szakképzés és a játékosok tanítása. A mi rendszerünkben százhatvan játékos kap általános iskolai és gimnáziumi képzést. Ezért volt szükség a preakadémiai rendszerre, amely részeként a győri Fekete-iskolában futballosztályt tudtunk elindítani. Ez annyiban tér el a normál iskolai képzéstől, hogy a gyerekek több testnevelésórán vesznek részt, így meg tudjuk kezdeni a spe-
ciális képzésüket."

A Rába-partiaknál fontosnak tartják, hogy a sport mellett a gyerekek civil karrierjével is foglalkozzanak.

„Amikor meghatároztuk klubunk utánpótlás-stratégiáját, két nagyon fontos célt tűztünk ki magunk elé: az egyik, hogy érjük el a nemzetközi szintet. A másik, hogy az ETO-ba minél több saját nevelésű játékost tudjunk beépíteni. Ez egy hosszú folyamat. Az sem jó, ha elkapkodjuk, de az sem jó, ha sokat várunk. Mi is pontosan tudjuk, hogy nem lesz mindenkiből élvonalbeli játékos. Ezért is indítottuk be a duális karrierépítést, ahol a sport mellett a civil előremenetel is a célunk. A futball mellett informatikai, sportmenedzseri, edzői és játékvezetői képzésben vesznek részt játékosaink. Hogy tovább tudjanak lépni, együttműködési megállapodást kötöttünk a Nyugat-magyarországi Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a torontói egyetemmel is" – tette hozzá az utánpótlás-igazgató.

Olvasóink írták

 • 1. markopeter 2011. március 23. 16:26
  „Senki sem jelezte, hogy ezt itt a kérdések helye, de érdekelne:
  Mennyit költ az ETO teljes költségvetéséből az utánpótlásképzésre?
  pl. a Fekete István iskolai képzést a város (önkormányzat) vagy az ETO fizeti?

  Képes lehet-e valamikor önfenntartóvá válni az utánpótlásnevelés, ha pl. egyetlen játékos Koltai Tamás értéke már 135 millió Ft. A befolyt pénz hova kerül, utánpótlásra?

  Ha igen, évi egy játékost eladva, és az AUDI évi 350 millióját hozzáadva, ez évi 485 millió Ft, azaz 115 eFt/utánpótlásjátékos/hó = 2,5 millió Ft/hó/csapat összeget jelent. Rosszul számolok?
  Más mit gondol erről?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel félszáz új bíró vizsgázott

Majdnem félszáz új futballbíró tette le a játékvezetői vizsgát a győri ETO Parkban, akik közül… Tovább olvasom