Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

ETO - Volt egyszer egy fantasztikus korosztály

Több később ismertté vált játékos nevelkedett együtt az ETO-ban a tragikus sorsú Fehér Miklóssal.
Utánanéztünk, mi lett az egykor egyik legjobbnak tartott korosztályos csapat játékosaival.

A tíz éve elhunyt Fehér Miklós tiszteletére az ETO Parkban nyílt kiállítás a volt válogatott játékos relikviáiból. Több fotó is bekerült a vitrinekbe, olyanok is, amelyeken még utánpótlás-játékosként szerepel. A megnyitón az egyik csapatfotó előtt különösen sokan elidőztek, s többen is úgy vélték, kivételes tehetségű fiatal csapat jött akkor össze Győrben.
Nos, utánanéztünk, mi lett Fehér Miklós egykori játékostársaival.

Kezdjük a sort Fehér Miklós legjobb barátjával, Stark Péterrel, ahogyan általában lenni szokott, az ilyen fotókon ő állt Miki mellett. A 19-szeres válogatott védő majdnem háromszáz alkalommal lépett pályára zöld-fehérben az NB I-ben. Emblematikus figurája lett a győri klubnak, sokáig volt csapatkapitány, majd 2009-ben egy elbukott kupadöntő után távoznia kellett az ETO-tól. Pécsett egy évig játszott, majd alacsonyabb osztályba, Ausztriába igazolt. Jelenleg is ott futballozik.

Füzi Ákos 1996-ig volt az ETO játékosa, 20 alkalommal lépett pályára az élvonalban zöld-fehér színekben. Előbb a BVSC-ben, majd a Ferencvárosban, ezután az MTK-ban játszott, bajnok is lett a Hungária körúton. Rövid osztrák kitérő után Újpestre, majd a Vasashoz igazolt, a Fáy utcában egy sérülés miatt fejezte be labdarúgó-pályafutását. A válogatottban 12 alkalommal lépett pályára. Végzettsége ügyvéd, 2010-ig az Újpest klubmenedzsere volt, azóta a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában a sport-szakállamtitkárság versenysport- és utánpótlás-osztályának vezetőjeként dolgozik.Az ETO-val 1963-ban bajnok Máté János fia, Máté Szilárd felnőttként a másodosztályig vitte. Fiatalon az ETO-ban végigjárta a szamárlétrát, egészen a tartalékcsapatig jutott. Később játszott Pápán, Egerben, Pécsett, Tatabányán és az NB I/B-s DAC-ban is. Bajnok volt a az NB III-ban, az NB II-ben és az NB I/B-ben. Napjainkban alacsonyabb osztályban Ausztriában futballozik.

A „Kamion" becenévre hallgató Tóth András 1997-ig volt az ETO játékosa. Egyetemi évei alatt Öttevényen futballozott, majd 1999-ben Gyirmótra került. Egészen 2008-ig volt a kék-sárgák játékosa, 2009-ben Ménfőcsanakon hagyta abba a focit. Az Alcufer Kft. műszaki igazgatója, de közben a Gyirmót SE titkára is.

Horváth György mezőnyjátékosként és kapusként is játszott Kertész Pál edző csapatában. Felnőttként futballozott a szép emlékű Győri Elektromosban.

Segovits Zoltán az ETO-tól Veszprémbe került, majd visszatért Győrbe, aztán Mosonmagyaróvárott, a Győri Dózsában, a DAC-ban, Gyirmóton, Ménfőcsanakon, Ausztriában és Enesén is focizott. Jelenleg is a Ménfőcsanak játékosa.

„Az egyik legjobb csapat volt az a fiatal győri együttes, amiben valaha futballoztam – mondta érdeklődésünkre »Segó«. – Szívesen emlékszem azokra az időkre, s persze a társakra. Sajnos az idő gyorsan elrepült és Miki sincs már közöttünk."

Toplak Attila tizenhat éves koráig volt igazolt labdarúgója a Rába-partiaknak, majd a Győri Dózsa csapatába igazolt. Játszott még a Rekard együttesében, Ikrényben és Győrsövényházán is. Huszonhárom évesen Bácsán fejezte be a játékot, most árnyékolástechnikával foglalkozik.

„Miki mindent alárendelt a futballnak, példakép volt, s ez már gyerekként is nagyon gyorsan kiderült róla. Amíg itthon játszott, többször is összefutottunk, később sajnos már nem találkoztam vele" – nyilatkozta Toplak Attila.

Farkas Balázs az élvonalig jutott Győrben és még most is NB I-es játékos, 4-szeres válogatott. Kétéves soproni és mosonmagyaróvári kitérő után tért vissza 2000-ben Győrbe, 2002-ben előbb Újpestre, majd Székesfehérvárra igazolt. Megfordult a Vasasban és Kecskeméten is, jelenleg az első osztályú Mezőkövesd játékosa.

Sütöri Péter 2001-ben kettős igazolással került Győrből Mosonmagyaróvárra, majd visszatért az ETO-hoz, s közel harmincszor szerepelt az élvonalban. Később kölcsönben Gyirmóton folytatta a pályafutását, majd 2004-ben Szlovákiában kábítószerügybe keveredett, s bár végig ártatlannak vallotta magát, tíz év fegyházbüntetésre ítélték. Szabadulása után gyorsan visszailleszkedett, a megyei I. osztályú Lipót csapatában futballozik.

Csiszár Zoltán, úgy tudjuk, korán abbahagyta a labdarúgást. Ő egyébként a Ménfőcsanakon sokáig védő kapus, Csiszár Lajos öccse.

Nyári Szabolcs sem futott be élvonalbeli karriert, kapcsolata a sportággal annyi maradt, hogy eladóként több sportboltban is dolgozott.

Kovács László viszont még mindig focizik. Az ETO-n kívül játszott a DAC-ban – a kék-fehérekkel a másodosztályban szerepelt – s megfordult Ménfőcsanakon is. „Lafó", ahogy sokan ismerik, jelenleg a megyei I. osztályú DAC-ban és a győri kispályás bajnokságban kamatoztatja tudását.

„Én elfogult vagyok, de fantasztikus korosztály volt – mondja az egykori csapatról Kertész Pál, az akkori edző. – Öten közülük élvonalbeli játékosok lettek, de a tehetsége alapján Segovits Zoltán, Kovács László s Máté Szilárd is megállta volna a helyét az NB I-ben. Később csatlakozott ehhez a csapathoz Ferenczi István. Ő lett a hatodik olyan játékos, akiből aztán első osztályú labdarúgó lett.

„Fehér Miklós fantasztikus volt játékosként, emberként egyaránt. Elég volt neki csupán egyszer elmondani a taktikai utasításokat, amiket aztán viszont is láttam tőle a pályán. Sajnálom, ami aztán vele történt, még ennél is nagyobb játékos válhatott volna belőle" – fogalmazott Kertész Pál, aki egy idényben a felnőttcsapat technikai vezetője is volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: tíz gólt rámolt be a Rába

A címvédő és az eddig veretlen listavezető győriek az alsóházban tanyázó csömörieket fogadták az… Tovább olvasom