Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Este tízkor nem jó meccset játszani Sopronban

Évről évre kevesebb amatőrcsapat nevez be a városi bajnokságba. A kétezres évek elején több mint húsz csapat versenyzett, idén már csak hat. Az okokat firtattuk.

Sopron a sport városa, és különösen kedves játszóhelye a kosarasoknak. Nemcsak profi szinten, hiszen az amatőrbajnokságokban is évtizedeken keresztül élénk küzdelmeket vívtak a csapatok.

A kétezres évek elején több mint húsz csapat játszott a férfi városi bajnokságokban, tavaly már csak tizenegy, idén pedig mindössze hat. A számok mögött két ok is áll: egyrészt egyre magasabb összeg a játékvezetők díja, amit a csapatok nevezési díjaiból finanszíroznak, másrészt a város csak este negyed tíz után biztosít megfelelő termet a játékhoz.

 Hiányzik egy korosztály

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmünket a témával kapcsolatban Wischy Péter, a megyei kosárlabdaszövetség főtitkára, aki maga is játszik a városi bajnokságban. Véleménye szerint az is közrejátszik a csapatok számának csökkenésében, hogy gyakorlatilag „eltűnt" egy korosztály. A 20–30 évesek ugyanis vagy egyetemen tanulnak vagy külföldön dolgoznak...


– El lehet képzelni, hogy amikor a játékosok túlnyomó többségének másnap reggel dolgoznia kell, sokan családapák is, akkor nem ideális időpont a késő esti játék. A közel százezer forintos nevezési díj mellett nem nevezhetők ideálisnak a feltételek – fogalmaznak a kosarasok.
Az idei szezon elején, mint megtudtuk, már alig jelentkeztek a csapatok. Az önkormányzat sportfelügyeleti csoportja elérte ugyan, hogy a sportcentrum mellett a Fenyő téri iskola tornaterme is a sportolók rendelkezésére álljon 19 órától, ott viszont nem volt felfestve a hárompontos vonal.

– Fáj a szívem a városi bajnokság miatt, mert valóban nagyon lecsökkent a részt vevő csapatok száma – mondja erre Rákóczi József, az önkormányzat sportfelügyeleti csoportjának vezetője. – Az önkormányzat ingyen biztosítja a termet, mi segítünk a szervezésben, de a korábbi években valóban emelkedtek a játékvezetői díjak.

Őket is meg lehet érteni: este negyed tíz után kell fújniuk... A bajnokságot alapvetően a nevezési díjakból finanszírozzák, az esetleges javítási vagy karbantartási költségeket pedig pályázatokból fedezi a szabadidős sportszövetség. A város költségvetéséből évi kétmillió forintot kapunk a lakossági szabadidősportok támogatására, ez gyakorlatilag el is megy versenyekre és rendezvények szervezésére.

Mint megtudtuk, mindössze három olyan tornaterem van a városban, amelyek alkalmasak lennének a mérkőzések lejátszására. Ám ezekben sincs szabad időpont, mert azokat a város a férfi-kosárlabdaklubnak adta az iskolai használat utáni időpontokban. Rákóczi József elmondta azt is, ugyanezen okokból a női kosarasok bajnokságát már meg sem rendezik és a teremfocisok is hasonló gondokkal küzdenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Watson: szivritmuszavart találtak a játékosnál

Látszólag elégedetten hagyta el a soproni Erzsébet kórházat a szombat este autóbalesetet szenvedett… Tovább olvasom