Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Értékelés – kizárásos alapon

A napokban kizárt női csapat, a Wentvest Foton Sopron őszi teljesítményének értékelée itt található.

Horváth Zsófia bizonyult a Wentvest Foton Sopron egyik legjobbjának.
Túlzás lenne azt állítani, hogy ennek kapcsán sikerült egy jó hangulatú év végi beszélgetést folytatnunk Szilasky Tamással, a csapat edzőjével, de hát ez valahol érthető is. A szakember hangja sem olyan volt, amikor telefonon megkerestük, mint egy, az ünnepek között magát kipihent és feltöltődött szakemberé.

– Érdemes? – vetette fel a szakember, miután megtudta, hogy csapata őszi értékelése kapcsán keressük.

Azt gondolom, igen, mert egyrészt csak „lehúzta" csapatával közösen ezt az őszi idényt, másrészt pedig a sorozatos pontlevonások miatt a tabellán elfoglalt utolsó hely azért messze nem a pályán elért eredményeket és a pályán mutatott játékot tükrözi...

– Így van, hiszen ha csak a pályán elért eredményeket nézzük, akkor a nyolcadik helyen állnánk, ami nagyjából reális is lenne – mondta Szilasky Tamás úgy, hogy egy árnyalatnyit azért megélénkült a hangja.

– A bajnokság elején a nagycsapatokkal játszottak, amelyek ellen nem volt túl sok esélye a Fotonnak. Az élcsapatok a papírformának megfelelően rendre le is győzték együttesét...

– Azon túlmenően, hogy a Pécs egyszer negyven, egyszer pedig majdnem negyven ponttal legyőzött bennünket, színmagyar csapatunk nem szaladt bele olyan nagy különbségű, hetven-nyolcvan pontos „zakókba" a légiósokkal teletűzdelt élgárdák ellen, mint amelyekbe más, velünk nagyjából azonos erősségű csapat belefutott. Ilyen értelemben tehát a tartásunkat megőriztük.

Ami a játék szakmai részét illeti – és ez már az egészre, nem csak az élcsapatokra vonatkozik – védekezésünk nem volt az igazi. A csapattól nyáron olyan játékosok távoztak, akik ebben a műfajban jók voltak, gondolok itt elsősorban Burgonra, de Szőke Ildikó is hasznos volt ezen a téren, bár inkább az eszének és a rutinjának köszönhetően. Radnóty gyakorlatilag csak a szezon vége felé szállt be, jóval stabilabb is lett vele a védekezésünk. Támadójátékunkat az alapvetően meghatározta, hogy Horváth Zsófia személyében gyakorlatilag végig egyetlen igazi középjátékossal kellett játszanunk.

– Már említett néhány játékost, egyénileg hogyan értékelné a csapatában játszó kosárlabdázók őszi teljesítményét?

– Az élre mindenképpen Horváth Zsófia és Dénes Krisztina szereplése kívánkozik, ők végig hozták azt, amit tudnak, ez utóbbi ráadásul pedig úgy, hogy kényszerből nagyon ritkán játszott az igazi posztján bedobóként, inkább a palánkok alatt kellett harcolnia. A többiekről azt tudnám elmondani, hogy hullámzó teljesítményt nyújtottak, és közöttük nagyon ritka volt az, hogy egyszerre ketten vagy hárman is jól teljesítettek volna. Általában egy, legfeljebb két játékos nőtt fel az előbb említett Horváth Zs.–Dénes duó mellé.

– Mely mérkőzéseket emelné ki a csapata által ősszel lejátszott találkozók közül?

– A legjobban egyértelműen a Zala Volán hazai legyőzése alkalmával játszott a társaság, ezen a meccsen bebizonyosodott, hogy ha kompletten áll fel, akkor igenis tud kosárlabdázni ez a csapat. Erőn felüli volt még a horvát Sibenik elleni FIBA Európa-kupa-nyolcaddöntő hazai mérkőzésén nyújtott teljesítmény is, amelyen győzelmi esélyünk volt egy nálunk sokkal jobb csapat ellen. A mélypont ugyancsak egy Európa-kupa-mérkőzés volt, a Rózsahegy elleni hazai meccs, a másik találkozón pedig ugyan nyertünk hosszabbításban a BEAC ellen, de erre a győzelemre nem igazán lehetünk büszkék.

Arról, hogy mit hoz a közeljövő, már nem nagyon faggattuk a szakembert. Amint arról a napokban beszámoltunk, egyéni edzéstervet készített játéko- sainak az ünnepek közötti időszakra. Kérdéses az újabb fejlemények után, csinálják-e a programot a lányok, és ha igen, azt milyen intenzitással teszik...


A Foton nem adja fel

Mint ismeretes, a női Kosárlabda Liga Versenybizottsága első fokon kizárta az NB I/A csoportjából a Wentvest Foton Sopron csapatát. A régóta húzódó ügy eredetileg ismert, a Fotont a liga kétmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a másik soproni csapat, az MKB Euroleasing felé.


A Foton vezetősége vitatta ennek jogosságát, nem fizetett, fellebbezett, ám a fellebbezést is elutasították és azóta mérkőzéseik eredményét 20–0-ás kosárkülönbséggel a csapat mindenkori ellenfele javára írták. Ez ellen is fellebbezett a Foton, ezt is elutasították, és sorra játszotta a meccseket a soproni csapat. Ezek után hozta azt a határozatot a liga versenybizottsága, hogy mivel komolytalanná válhatnak a második számú soproni csapat mérkőzései, kizárja. Fűzy Andrástól, a Wentvest-Foton elnökétől azt kérdeztük, lesz-e Magyar Kupa-meccs január 3-án a két soproni együttes között.

– Igen, lesz, elsősorban azért, mert a Magyar Kupát a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, nem pedig a liga írja ki – mondja Fűzy András. – Ott leszünk harmadikán a pályán és lejátsszuk a kupameccset. Ami a legfrissebb határozatot illeti, ez ellen a kézhezvételtől számított nyolc napon belül lehet fellebbezni, és eddig még – december 30-án délután – nem kaptuk kézhez a határozatot. Amúgy szkeptikusak és pesszimisták vagyunk a liga intézőbizottságával szemben.

Másfél évvel tett megállapításom újra bizonyosságot nyert: nevezetesen, hogy ez a testület gyakorlatilag egyéni érdekek alapján hozza döntéseit. Amint azt már korábban is elmondtam, felülvizsgálati kérelmünk az MKOSZ elnökségénél van, és reméljük, januárban – három hónap után – már napirendre is kerül. Amúgy a kizárást már csak azért is jogellenesnek tartjuk, mert a versenykiírásban nincs olyan kitétel, hogy egy-egy csapat szereplése miatt komolytalanná válhat a bajnokság. Ott az szerepel, hogy ha egy csapat három mérkőzésen nem áll ki, ki kell zárni.

Mi viszont minden mérkőzés után megkaptuk a kiállásért járó egy pontot. Amúgy az álláspontunk az esettel kapcsolatban továbbra is változatlan, nem tartjuk jogosnak a döntést, miszerint tartozunk az MKB-nak, bár tettünk neki ajánlatot a tartozás rendezésére és a teljes igazsághoz az is hozzátartozik: az ünnepek előtt nem tudtunk volna egy összegben fizetni.

– Szeretném megköszönni a játékosoknak, valamint a szakvezetőnek és a szakmai stábnak az egész éves munkáját. Bízom az MKOSZ felülvizsgálatában és nagyon remélem, hogy véleményünk szerint jogszerűtlen döntések sorozata miatt nem törik ketté néhány tehetséges és sokra hivatott fiatal játékos pályafutása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Foton: A zöld út (2003-09-03) >>
Foton: fejesugrás az ismeretlenbe (2004-11-03) >>
Foton: fizetés és fellebbezés (2004-10-13) >>
Sérelmez a Foton (2004-12-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKB Euroleasing Sopron: lehet jobb

Egy éve a dobogó alsó fokáért harcolt, most stabilan a második helyen áll az MKB Euroleasing Sopron.… Tovább olvasom