Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Elmarad a Dakar: nem rajtol el 5-én a sivatagi show!

Biztonsági okokból nem tartják meg idén a Dakar-ralit, közölte a verseny szervezője pénteken. A világ egyik legnagyobb kihívásának számító rali szombaton indult volna a portugál fővárosból, Lisszabonból.
Váratlan fordulatot vett a 2008-as Dakar rally. Ma délben Étienne Lavigne, a Dakar rally versenyigazgatója rendkívüli sajtótájékoztatott hívott össze, ahol hivatalosan bejelentette, hogy az idei sivatagi kaland elmarad. A hírt döbbent csend kísérte, mert bár napok óta ment a találgatás a mauritániai helyzet megoldására, erre a merész lépésre senki nem számított.

A decemberi mauritániai mészárlás - melyben négy francia turista veszítette életét, egy pedig súlyosan megsebesült - olyan lavinát indított el, amely magával sodorta a teljes Dakar rallyt. Még a múlt hét folyamán elutaztak Mauritániába a verseny főszervezői, hogy tárgyaljanak a mauritániai kormánnyal és a hadsereggel a kialakult helyzetről. Akkor merült fel először, hogy esetleg módosítani kell szakaszokat a viadalon. A kormány garantálta a szervezőknek a versenyen részt vevők biztonságát.
A francia kormány tegnap mégis kiadott egy közleményt, miszerint a francia állampolgároknak nem javasolják a Mauritániába történő utazást, mert nem fogadják el a mauritániai kormány biztosítékait a versenyre vonatkozóan.

Ennek ellenére ma a megszokott mederben kezdték az adminisztratív és technikai átvételeket, ám délelőtt 10 órakor hirtelen lezárták az átvételeket, kiürítették annak helyszínét.

A szervezőség azzal magyarázza a döntést, hogy a Dakar mezőnyét közvetlen terrorfenyegetés érte, és ebben az esetben nem tehettek mást, minthogy törlik a versenyt.

"A francia külügyminisztériummal történt egyeztetés után úgy határoztunk, hogy nem rendezzük meg a Lisszabon-Dakar rallyt" - áll a szervező közleményében. Ahogy fogalmaztak: a terroristák egy év kemény munkáját tették tönkre azzal, hogy miattuk nem rajtolhatott el a világ leghíresebb tereprali versenye. "A Dakar egy szimbólum és senki sem teheti tönkre a szimbólumokat. A mostani döntés nem befolyásolja a Dakar jövőjét" - mondta Étienne Lavigne.

"Sajnálom, hogy a politika beleszól a versenybe, és hihetetlenül csalódott vagyok, hogy nem versenyezhetek - mondta Szalay Balázs. - Azonban egyetértek a rendezők azon döntésével, hogy nem rendezik meg a versenyt, mert ha egy kicsit is fennáll a fenyegetettség veszélye, akkor ez az egyetlen helyes döntés. A jövőről egyelőre korai lenne beszélni, elképzelhető, hogy még az idén rendeznek egy másik versenyt, de az biztos, hogy jövő januárban ismét megszervezik a Dakart."

A versenyzők egyetértenek a szervezők döntésével, hiszen óriási felelősség lett volna nyolc teljes napon át egy olyan országban tartani a mezőnyt, ahonnan emberéleteket veszélyeztető, konkrét fenyegetést kaptak. Márpedig a terroristák a múlt héten bebizonyították, hogy nem a levegőbe beszélnek. Az is óriási felelősséget jelent, ilyen méretű döntést hozni, hiszen forintban is milliárdokban mérhető az a veszteség, amely csak a szervezőket érinti.

Bár részleteket senki nem tud arról, milyen információkkal rendelkeznek a szervezők a fenyegetettségről, egy ilyen horderejű döntéshez nagyon alapos indokra van szükség, így valószínűleg komolyabb dologról lehet szó, mint amelyekről a híradásokban találgatnak. Sokan gondolják úgy, hogy ezeket a szakaszokat módosíthatták, vagy törölhették volna, vagy esetleg óriási repülőgépekkel (ahogy pár évvel korábban) átszállíthatták volna az egész mezőnyt biztonságosabb területekre. Azonban, mivel ez a Dakar 30., jubileumi kiadása lett volna, éppen a nyolc mauritániai homokos szakasz adta volna meg a nehézségi szintnek azt a fokát, ami egy ilyen nívós versenyhez dukál. Ekkora szakaszt pedig képtelenség "módosítani", az már szinte egy új verseny szervezését jelentette volna.

Hogy milyen veszteségek érik a versenyzőket? A kár a csapatoknál több tízmillió forintra rúghat, hiszen a csapatok nevezési díjat fizettek a versenyre, szállást, repülőjegyeket foglaltak, emellett felmerülnek a már befizetett szállítási költségek, jogdíjak, biztosítási díjak és természetesen az újításokra, fejlesztésekre, tesztelésekre fordított összegek, de sorolhatnánk a végtelenségig. Nem beszélve arról, hogy egész éves munkájuk fekszik a résztvevőknek a Dakarban, és az erről szövögetett álmuk egy nappal a rajt előtt rombadőlt.

Csapataink Lisszabonban már a hazaútjukat tervezik, ha minden jól megy, szombaton délután már itthon is lesznek.


Biztonsági okokból marad el a Dakar-rali. Fotó: Internet


A Dakar-rali a tervek szerint január 11-én érkezett volna meg Mauritániába, amelyet kilenc szakasz teljesítése után január 19-én hagytak volna el a versenyzők.

Technosport Hungary sajtóközlemény a lemondott Dakarról
Mint ahogy az már ismert, terrorfenyegetettségre való hivatkozással a DAKAR szervezője (ASO)a mai napon a rajt előtt egy nappal lemondta a DAKAR - rallye-t, amely egyben jubileumi, a 30. sivatagi autóverseny lett volna.  A Technosport Hungary teljes csapata tudomásul vette a rendező döntését és megkezdte a a hazautazas megszervezését.

"Sajnos, nem tudunk mást tenni, természetesen elfogadjuk a szervezők döntését, hiszen az emberek és csapatok biztonsága mindennél fontossabb. Egész biztos, hogy ez egy óriási törés lesz a sivatagi-show történetében, hiszen több száz versenyző és csapat készül egy teljes éven át az egyik legkeményebb sport-erőpróbára, amely az idei évben meghiúsult.

A csapatunk pontosan egy éve készült erre a jubileumi, kifejezetten nehéz Dakarra, az autók és a csapat felkészülésébe rengeteg energiát fektettünk.

Most elsődlegesen, természetesen a hazajutásunk megszervezése a fő feladat. Az, hogy a szervezők hogyan könyvelik el ezt a döntésüket a versenyzők, így csapatunk felé is, még nem tudjuk, erről a mai illetve a holnapi napon kapunk tájékoztatást.

Az, hogy az év hogyan folytatódik számunkra tovább, még nyitott kérdés, hiszen ezt az abszolút nem várt fordulatot még fel kell dolgoznunk."

Kis Sándor és Kovács Miklós közös nyilatkozata
További információk a győri indulóktól a szombati Kisalföldben.

Olvasóink írták

 • 3. Cinikus 2008. január 04. 21:03
  „Csakhogy nagyobb baj nem történt!”
 • 2. lala 2008. január 04. 18:59
  „Na magyarországnak már csak ez az egy gondja maradt!
  Legalább most erről beszélnek és nem figyelnek az emberek erre a tehénfosra ami ebben az országban van.
  Ezt mindegyik sajtó napokon keresztül minden oldalán le fogja közölni,de azt hogy egy hiteles ember aki ráadásul magyar (Paul Lenvai) hogy értékelte az ország helyzetét,(hogy a rendszerváltás utáni éllovasból hogy lett mára európa betege magyarország) az csak egy kis hír volt ez mellett.
  Mellesleg sajnálom őket, szakmabeli vagyok,tudom mit jelen egy ilyen autót felkészíteni,engedélyek,szervíz,szállítás szerződések a sponzorokkal stb.”
 • 1. dova 2008. január 04. 18:37
  „Érdemes ekkora kockázatot vállalnia az országnak a rendezést illetően?
  Nincs jobb dolgunk, nincs más sportág amibe gazdaságosabban és kockázatmentesebben lehetne invesztálni?

  Ha ez netán 2010-ben is így lenne, az nagy szívás és igencsak nagy ráfizetés lenne.
  Ne legyen igazam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér-emléktorna, ezúttal zenészekkel

Labdarúgás - Péntektől vasárnapig rendezik meg Győrben a Fehér Miklós nemzetközi… Tovább olvasom