Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egylépésnyire a vb-címtől

Lékó Pétert most mindenki szereti. A szegedi sakknagymester nem győzi fogadni a gratulációkat. A magyar versenyző a sportág eddigi legnagyobb eredményét érte el: világbajnokjelölt lett.
Lékó Péter
Nagy és hosszú menetelésen van túl a szegedi Lékó Péter. Kedvenc városa, Dortmund ismét szerencsét hozott, megnyerte a 250 ezer euró – sokáig 300 ezerről szóltak a hírek – összdíjazású sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját. A magyar nagymester tizenhárom partit vívott, ebből hatot megnyert, ötször remizett és mindössze kétszer szenvedett vereséget. Pedig az ellenfelek mindannyian világhírű játékosok voltak, a világranglistán az első tíz között szerepelnek.

A „halálcsoport"

Már a csoportmeccsek sem ígérkeztek könnyűnek. Lékó Péter a legnehezebbe kapott besorolást. Morozevics, Barajev és Adams várt rá. A németországi viadal előtt a nyilatkozatában kiemelte, elképzelhető, hogy az utolsó két mérkőzésen dől el a továbbjutás. Igaza lett.
– Nagyon elfáradtam – kezdte a beszélgetést a sakkozó –, az elmúlt négy napban tizenhét órát aludtam. A labdarúgó-világbajnokságon az argentin, angol, svéd, nigériai csoportot hívták „halálcsoportnak", azt hiszem, ez a megállapítás az én csoportomra is igaz volt. Mindhárom ellenfelem klasszis kategóriát képvisel, nemhiába tartoznak a világ élvonalába. Ami különösen öröm volt számomra, hogy a rossz kezdés ellenére sem zuhantam össze, az utolsó két partin, Barajev és Adams ellen szenzációsan játszottam. Az előbbi mérkőzést választották meg a torna meccsének, ezért Gerhard Schröder német kancellártól különdíjat vehettem át.

Az első diadal hatalmas lökést adott, felszabadultak a gátlásaim, teli lettem önbizalommal – mondta Lékó Péter.

Sakklecke Sirovnak

A történet ezután ismerős. Előbb a spanyol Sirov kapott leckét Lékótól, úgy, hogy csak három mérkőzést játszottak le, majd a fináléban következett Topalov. Álomszerűen indult a döntő.
– Két nap pihenő után remekül kezdtem, kétszer is nyerni tudtam. Pedig Topalov taktikázott, ő úgy gondolta, hogy a mumusomnak számító Sirovon nem tudok átlépni. Nem jött be a számítása. Miért félt tőlem? Ellene eddig mindig jól játszottam, a mérlegem is jóval kedvezőbb mutatókkal rendelkezett. A harmadik játszmában a hajrában megijedtem a lehetőségtől, elbizonytalanodtam és ez megzavart. Hibáztam, ezt ellenfelem könyörtelenül kihasználta. A vereség után, szekundánsom, Arshak Petroszjan megtiltotta, hogy a sakkra koncentráljak. Azt mondta, hogy próbáljak másra gondolni. Ez nem igazán jött össze, egész éjszaka csak forgolódtam. Szerencsére a mérkőzés alatt nem volt semmi gond, hiába vezette Topalov a világos bábukat a végén belenyugodott a remibe, keserű mosollyal gratulált. Azt az érzést nehéz leírni, ami akkor végigfutott rajtam, hihetetlenül boldog voltam.

Fűnyírás és tenisz

Lékó Péter idén sok-sok versenyen ült asztalhoz. Az év elején nem úgy ment neki a játék, ahogy eltervezte. Ekkor több vereség is becsúszott. Az elmúlt időszakban azonban nagyon elkapta a fonalat, sikert sikerre halmozott. A sakkhoz közelállók a partikat figyelve észrevették, hogy jóval bátrabbá vált.
– Arsak Petroszjannal és a másik két segítőmmel, Amador Rodriquezzel és Arthur Juszopovval rengeteget gyakoroltunk. Jóval támadóbb, figuratív játékot sajátítottunk el. A kezdeti időszakban nem sok sikerben volt részem, szerencsére az év közepétől már jelentkeztek az eredmények, bizonyítva, hogy jó úton haladunk. Egyelőre nem akarok a sakkra gondolni. Egész augusztusban pihenni szeretnék, otthonunkban, feleségemmel, Szofival lesz min munkálkodnunk. A fű a kertben az égig ér, így a napokban előveszem a fűnyírót és nekiesem. Imádom ezt csinálni, ezzel a tevékenységgel is kikapcsolódok. Természetesen a sportról sem feledkezem meg, a Délmagyar kispályás labdarúgócsapatában ha lesz meccs, pályára lépek, illetve ismerőseimmel biztos, hogy több teniszmérkőzést is játszom. Tervezzük azt is, hogy elutazunk nyaralni, Szofi azonban még nem kapta meg a magyar állampolgárságot, az útlevele pedig betelt. Amint az okmány megérkezik Örményországból, akko r kinézünk magunknak egy szimpatikus utat.

A legjobb forma kell

– Gondolok-e a Kramnyik elleni profi világbajnoki mérkőzésre? Természetesen igen! Most az lesz a legfontosabb feladat, hogy kialakítsuk a felkészülésem, összehozzunk egy olyan stábot, amely a lehető legjobb formába hoz. Egylépésnyire vagyok a gyermekkori álmomtól és azt szeretném, ha jövő áprilisban ez valóra válna.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert az ETO FC

A Magyar Labdarúgó Liga Fellebbviteli Bizottsága hétfőn délelőtt helybenhagyta a fegyelmi bizottság… Tovább olvasom