Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egy ETO-drukker Brazíliából

A 83 esztendős Fehér Tibor Győrtől több ezer kilométerre Brazíliában, Sao Paulóban él.

Fehér Tibor
Az egykori győri bencés diákra az ETO egyik hajdani elnöke, Pálkövi Gyula hívta fel a Kisalföld figyelmét. Fehér Tibor egyébként az internet segítségével Brazíliában is naprakész kedvenc csapatát illetően, mi is a világhálón keresztül „találkoztunk vele".

– Honnan ered a győri futballcsapat iránt érzett vonzalma?

– Kisgyerekkorom óta az ETO-nak drukkolok. Ennek talán legfőbb oka, hogy az akkori pályához közel, a Budai úton, szemben a szeszgyárral laktunk. Édesapám néha kivitt egy-egy meccsre. Gondolom, hogy erre a pályára kevesen emlékeznek manapság. Koromfekete salak volt a felülete és fából egy kis tribün is épült. Ez volt az a hely, ahol az ETO a szívemhez nőtt.

– Miért került szülővárosától ennyire messzire?

– A háború vége felé, 1944-ben Ausztriába koncentrációs táborba hurcoltak, majd hazatértem, később pedig Franciaországba kerültem. Párizsban ugyan munkát találtam, de nem jósoltam fényes jövőt magamnak. Megszereztem a brazil vízumot, sőt, egy jegyet is egy öreg, kimustrálásra váró hajó fenékosztályára és 1949 márciusában meg is érkeztem a santosi kikötőbe.

– Hogy alakult a sorsa Brazíliában?

– A nehézségek ellenére gyorsan beilleszkedtem, a magyar kolónia aránylag együtt élt még akkoriban. Aztán 1957 elején megérkezett magyarországi választottam. Összeházasodtunk, később megszületett gyermekünk, André, aki aztán orvosi egyetemet végzett. Később feleségemmel elváltunk, ő 1997-ben meghalt. Hatvanöt évesen nyugdíjba mentem.

– Kint is megmaradt a labdarúgás iránti szeretete?

– Természetesen. Brazíliában egyébként is hihetetlenül komolyan veszik a focit. Egyéb sportok, még ha kitűnő eredményeket produkálnak is, meg sem közelítik a labdarúgás népszerűségét. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert a felülmúlhatatlan Pelét személyesen is láttam játszani, nyomon követhettem karrierjét elejétől a végéig.

– Kijár futballmérkőzésekre?

– Valamikor sokat jártam meccsekre, de ma már csak a tévében nézem őket. A fiam és négy fiúunokám, André Thomas, Alexandre, Gabriel és Pedro Feher amikor tudnak, kimennek a stadionba. Az egész család az FC So Paulónak szurkol, amely nemrég megnyerte a Libertadores-kupát. A fiam jól beszél magyarul, de unokáim nem, hiszen a mamájuk brazil. Viszont azt már ők is tudják, hogy a világ legfontosabb csapata az ETO. Már csak a nagypapa iránti tiszteletből és szeretetből is...

– Brazíliában is nyomon követte a zöld-fehérek sorsát?

– Eleinte kevés hírem volt az ETO-ról, bár mindig megpróbáltam érdeklődni, hogy hogyan szerepel a kedvenc csapatom. Így nagy volt az örömöm, amikor megtudtam, hogy éppen Pálkövi Gyuszi, volt osztálytársam elnöksége alatt az ETO két egymást követő évben megnyerte a magyar kupát és általában nagyon jó, első vonalbeli csapat volt. Az 1956-os forradalom idején a magyar válogatott külföldön járt és akkoriban Brazíliába is jöttek.

A vezetőjük a győri származású Östreicher Emil volt, akit én még otthonról ismertem. Megjegyzem, hogy az akkori Magyar Labdarúgó Szövetség felszólítására a FIFA megtiltott minden mérkőzést a magyarokkal. De a Rio de Janeiró-i Flamengo és Botafogo fittyet hánytak a tilalomra és többször játszottak a magyar válogatott ellen. Amikor So Paulóban voltak, felkerestem Emilt, s elvittem őt és még néhány játékost városnézésre. Az egyetlen futballista, akire emlékszem, Szusza Ferenc volt, aki – mint hallottam – később az ETO sikeres trénere lett.

– Mit szól kedvenc együttese mostani szerepléséhez?

– Az internet révén az ETO-val való kapcsolatom az utóbbi években lett ismét élénkebb. Nagy örömmel fedeztem fel a klub hivatalos és szurkolói honlapját, így állandóan friss híreim vannak a csapatról. Szomorúan értesültem névrokonom, Fehér Miklós haláláról. Az idei bajnokság elé én is nagy reményekkel néztem, de hideg zuhany volt számomra a REAC elleni döntetlen. Még a bajnokság elején van a csapat és talán sikerülhet helyrehozni a hibákat.

– Mikor volt itthon legutóbb és mikor jön legközelebb Magyarországra?

– Idén májusban a hatvanötödik érettségi találkozónkon jártam Győrben. Sajnos egy izomgyulladás miatt a találkozón kívül máshová nem is tudtam elmenni, de ha eljutok még egyszer Magyarországra, nem szeretném kihagyni az ETO valamelyik mérkőzését sem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősz vezéráldozattal

A hetedik helyen végzett a labdarúgó-bajnokság őszi szezonjában az Integrál-DAC labdarúgócsapata. Tovább olvasom