Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy életen át bíráskodott: hetvenévesen is a pályán

Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy életen át azt csinálhatták, amit szeretnek, ami a hobbijuk.
Kiss Tóth Imre nyugalmazott iskolaigazgató 1962. február 27-én tette le a játékvezetői vizsgát Tatabányán, Emsberger Gyula, egykori kiváló
FIFA-játékvezetőnél. Ugyanő 2010. június 13-án a Veszkény–Rábakecöl megyei másodosztályú mérkőzést tekintheti búcsúmérkőzésének, mivel az elmúlt nyári felkészítő tábort már csak az emlékserleg átvétele, no és Kassai Viktor világbajnoki élménybeszámolójának meghallgatása miatt kereste fel.

Hosszú és eredményes pályafutás áll Kiss Tóth Imre mögött és nagyon hosszasan lehetne sorolni a gazdag életút állomásait, amelyet maga mögött tudhat az elmúlt 74 esztendőben.

Kiss Tóth Imre 1936-ban született Vitnyéden, ahol ma is él és a közeli Csermajorban érettségizett. Ezt követően majd tíz évet Tatabányán dolgozott és 1969-ben visszatért Csermajorba, de már tanítani. Elvégezte munka mellett Győrben a műszaki oktatói szakot, Szombathelyen, a tanárképző főiskolán pedig a testnevelési szakot.

Tizenhét évet tanított a fertőszentmiklósi sport tagozatos iskolában, majd a nyugdíjazása előtti öt évben a kapuvári katolikus iskola igazgatója volt.
Természetesen hasonlóan gazdag és hosszú sportpályafutásról is beszámolhatott, hiszen 48 évig járta a különböző szintű pályákat.
„Tatabányán vizsgáztam, ott is dolgoztam, majd hazakerülésem után az akkori Kapuvári járásban, nagyon gyakran Soós Lászlóval működtem – kezdte a visszaemlékezését Kiss Tóth Imre. – Elég későn, harmincöt évesen kerültem fel a megyei első osztályú keretbe, majd onnét továbblépve hét évet eltöltöttem a harmadosztályban is. Az akkori időben mi vezettük az első osztályú tartalékmérkőzéseket is, így megfordulhattam többek között az ETO-, a tatabányai vagy éppen a székesfehérvári stadionban. Nagyon sok emlékezetes mérkőzésem volt, rengeteg embert ismerhettem meg és hasonlóan sok sportbarátot szereztem. Vezethettem többek között Kapuváron a Vasas elleni mérkőzést, Vitnyéden a magyar öregfiúk válogatott-találkozót, amelyen Törőcsik, Kardos és Zámbó is szerepelt. Számomra minden mérkőzés egyformán fontos volt, legyen az járási tartalék- vagy akármilyen szintű felnőttmérkőzés."

Az elmúlt 48 év gazdag termése lehet az a több ezer mérkőzés, amelyet Kiss Tóth Imre levezetett vagy amelyen éppen partjelzőként, asszisztensként közreműködött, mivel a korábbi évtizedekben egy hétvégén gyakran három-négy mérkőzésre is kapott küldést.

Nem lehetett könnyű hét közben pedagógusként, hétvégén pedig játékvezetőként egyengetni a fiatalok útját, bár éppen e két tevékenység nevelői tapasztalata kisegíthette egymást.

„Számomra pihenést, kikapcsolódást jelentett a hétvégi mérkőzés, igyekeztem a pedagógusi tapasztalatokat a pályán is hasznosítani. Nagyon sok embernek nagyon sokat köszönhetek, hogy ilyen pályafutásom volt, de a legtöbbet a családomnak, főleg a feleségemnek, nélküle semmire sem mentem volna" – köszönte meg ezúton is a több évtizedes támogatást befejezésül Kiss Tóth Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyt csaltak az arcokra

Az MTE 1904 együttese karácsony előtt a Karolina Kórház csecsemő- és gyermekosztályára látogatott. Tovább olvasom