Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Bundagyanú: megszólal a Gyirmót SE elnöke

A Tatabánya–Gyirmót (2–2) labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban az MLSZ alelnöke a Tatabányai Városi Ügyészségen szerdán feljelentést tett vesztegetés bűncselekményének alapos gyanúja miatt.

Horváth Ernő, a Gyirmót SE elnöke a napokban kirobbant ügyről exkluzív interjút adott portálunknak.

Helmeczy László, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnöke szerdán a Tatabányai Városi Ügyészségen feljelentést tett vesztegetés bűncselekményének alapos gyanúja miatt a Gyirmót–Tatabánya vasárnapi NB II-es bajnoki mérkőzés kapcsán.

Az MLSZ honlapja ezzel egyidejűleg arról is beszámolt, hogy Helmeczy sportfegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte a fegyelmi bizottság elnökénél, Retteghy Istvánnál. Utóbbi fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt eljárás lefolytatását rendelte el Kiprich Dániellel, a Gyirmót labdarúgójával szemben, egyúttal felfüggesztette a futballista játékjogát. A fegyelmi tárgyalás jövő kedden 13 órakor lesz az MLSZ székházában.


Tanúként kap idézést Kollár Dániel és Vass Norbert, a Tatabánya két labdarúgója, akiknek jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozata szerint az összecsapás előtt Kiprich Dániel ajánlatot tett a találkozó eredményének a befolyásolására.

Az ügy hétfőn került nyilvánosságra, amikor az FC Tatabánya honlapján megjelent, hogy a klub három játékosa – Kollár és Vass mellett Dombai András – a vasárnapi meccs előtt a találkozó eredményét befolyásoló cselekedetre kapott ajánlatot, amelyet visszautasított. Az egyesület vezetése írásban jelentette az esetet az MLSZ-nek, s erről a gyirmóti csapat elöljáróit is értesítette.

Ezek után a Gyirmót SE elnöke azonnali hatállyal vizsgálat lefolytatását rendelte el, hétfő este pedig a csapat valamennyi játékosa és vezetője jognyilatkozatot írt alá a helyi stadionban, melyben többek között kijelentették, hogy a mérkőzés befolyásolására irányuló cselekedetben nem működtek közre, s ilyenről nem is volt tudomásuk. A klub beszámolója alapján egy játékos jelezte, hogy „félreértésre okot adható baráti beszélgetésnek volt résztvevője, melyből tévesen következtethettek néhányan labdarúgótársai közül a jognyilatkozatban írt cselekményre".

Kollár, Vass és Dombai kedden számolt be a történtekről az MLSZ székházában. Helmeczy László alelnök az eljárás anyagáról, valamint az ügyészségen tett feljelentésről szerdán írásban tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Irodát, és felkérte az MLSZ JT elnökét, hogy az eddig keletkezett iratok ismeretében játékvezetői szempontból vizsgálja meg a mérkőzés felvételét.


Horváth Ernő: „Ez egy nagyon rossz vicc"

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Horváth Ernőt, a Gyirmót SE elnökét, aki készséggel nyilatkozott portálunknak.

– Nyilván haragszik, hogy ilyen helyzetbe került...

– Nemhogy haragszom, felháborít, hogy minden alap nélkül bundázással gyanúsították meg a gyirmóti sportegyesületet. Egyébként az MLSZ közölte, nem indít eljárást a Gyirmót ellen, s csak remélni tudom, hogy erről, vagyis hogy a sportegyesület  nem érintett, ugyanakkorra terjedelemben számol majd be a sajtó, mint amikor nekiesett a klubnak.

– A hétfői vizsgálat után bizonyos benne, hogy nem történt semmilyen törvénybe ütköző cselekedet a Gyirmót mérkőzéseivel kapcsolatban?

– Tudtam és most is biztos vagyok benne, hogy az általam képviselt egyesület tisztességes körülmények között éri el szép eredményeit, amire mindannyian büszkék lehetünk. A botrány kirobbanása után a játékosokkal, vezetőkkel, edzőkkel jogi képviselők előtt nyilatkozatot írattam alá, ami megnyugtatott. Ezeket a jognyilatkozatokat, amelyeket az aláírók büntetőjogi felelősségük tudatában tettek, elküldtük az MLSZ-nek, segítve az ügy mielőbbi tisztázását.

– Egy játékos elismerte, hogy baráti beszélgetést folytatott, amit félreértettek Tatabányán. Ez hogyan történt, egyszerre beszélt a három tatabányai játékossal?

– Az is megérne egy vizsgálatot, hogy a tatabányai vezetők miért nem a mérkőzés előtt, hanem csak utólag értesítették az MLSZ-t, illetve minket, a gyirmóti sportegyesületet. Labdarúgónk, Kiprich Dániel személyesen ment be a Tatabányai Rendőrkapitányságra, hogy tisztázza magát és tett feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen. Ezt személyesen mondta el nekünk a játékos.

– Most már egy másik mérkőzésről is hallani, a pletykák szerint a játékosok dobták össze a pénzt az Ajka elleni találkozó előtt.

– Ez egy nagyon rossz vicc. Aki látta a mérkőzést, az mosolyog ezen a feltevésen. Az első félidőben döcögött a játékunk, a szünetben aztán komoly fejmosást kapott a csapat. Ezután jó játékkal nyert.

– Nem tart attól, hogy az MLSZ a nemzetközi bundabotrány miatt is példát fog statuálni a csapaton?

– Mint említettem, a Gyirmót nem érintett a bundaügyben! Hangsúlyozom: az MLSZ nem indított eljárást a klub ellen, soha nem is állította, hogy érintett lenne. Ezt a sajtó sugallta és sugallja, e miatt a lejáratás és erkölcsi károkozás miatt egyébként helyreigazítást fogunk kérni az érintettektől.

– Mit gondol, kizárhatják a Gyirmótot az NB II-ből?

– Mivel a Gyirmót ellen nem indult eljárás, a kérdés okafogyott. Bízom benne, hogy a csapat a hátralévő fordulókban megnyeri a bajnokságot, így magát zárja ki az NB II-ből, s ősszel már a legjobbak között szerepel.

– Bárhogy is végződik a dolog, besározódhat a klub neve. Odalehet az a szimpátia, amit évek alatt építettek fel. Pedig nyilván nem kevés munka van emögött, hogy az anyagiakról ne is beszéljünk. Mit lehet ezzel kezdeni?

– Sajnos ennek ki vagyunk téve. Az egyik oldalon egy tatabányai fiatalember felelőtlen állításai vannak – ezzel kapcsolatban a hatóságok remélhetőleg hamarosan kiderítik, hogy mi is történt valójában –, míg a másik oldalon sok ember, vezetők, játékosok, edzők tizenhat éves munkája szerepel, amire együtt büszkék lehetünk. Remélem, megfelelő tájékoztatással a megítélésünk is pozitív irányba tér vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: már a döntőre hangol az ETO

Hétfőn, a magyar bajnoki döntő első mérkőzésén lép pályára Győrben a Duna Takarék ETO, ennek… Tovább olvasom