Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Borkai örülne ha tíz érmet nyernénk a londoni olimpián

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke örül, ha a magyar csapat eléri a pekingi eredményességet, és boldog lesz, ha három aranynál többet sikerül nyerni a jövő évi játékokon.
Tíz érem megszerzésére lát esélyt a londoni olimpián Borkai Zsolt.

"Ezt a tízes kört kicsit bővítve 20-25 főről beszélhetünk, de tovább nem tudunk menni - nyilatkozott a MOB-elnök. - A londoni csapatot illetően azt mondtuk, az eredményességre megyünk rá, természetesen jó lenne, ha minél többen kivívnák az indulási jogot. Optimista vagyok, de reálisan gondolkodom, s persze bizakodom, hogy nem jól tippelek. De más az olimpia, nem lehet az esélyek latolgatásánál a világbajnoki eredményekből kiindulni."

A MOB idén a megnövelt hatáskörnek és állami támogatásnak köszönhetően 2,1 milliárd forintot fordíthat az élsport támogatására, s kiemelten kezeli a londoni esélyeseket.

"A sporttörvény tavaly év végi elfogadásával a MOB feladata és hatásköre bővült, így időben meg tudja oldani a szövetségek finanszírozását, nem kell áprilisig várni a pénzre. Ez volt az elsődleges. Másrészt 2011 a felkészülés éve 2012-re. A MOB 5,6 milliárdos költségvetéssel rendelkezik, ebből kell például megoldani a köztestületek finanszírozását, hétfőn megszületett erről a megállapodás. Új feladat a MOB-nál például az olimpiai járadék finanszírozása. A Gerevich-ösztöndíj keretében pedig olyan támogatást szeretnénk biztosítani a Londonban esélyes versenyzőknek és edzőiknek, hogy nyugodtan készülhessenek a jövő évi játékokra. Az elnökség januárban dönt arról, hogy mekkora legyen az a kör, amelyet kiemelten támogatunk, én ebben a tíz főben gondolkozom, s inkább a szövetségek kapjanak plusz támogatást." - mondta Borkai Zsolt.

Hozzátette: a MOB 2,1 milliárdot tud az élsport támogatására biztosítani, ezen belül 200 milliót az egyesületek, azok a műhelyek kapnak, amelyek pontszerzésre esélyes versenyzőkkel rendelkeznek. Egyben kiemelte, hogy minden területen hosszabb távú stratégia kidolgozására van szükség.

Borkai - aki januárban találkozik Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével - a doppingolás miatt egy évre eltiltott birkózó világbajnok Kiss Balázs londoni indulási esélyeiről azt mondta, nem látja, hogy a MOB-nak lenne mozgástere az ügyben:

"Kiss Balázs ügyében a MOB írt egy levelet a NOB-nak, amelyben pontos tájékoztatást kér a feltételrendszerről. Ugyanakkor a NOB-nak megvan a szabályozása, így nem látom a MOB mozgásterét az ügyben. Hasonló a helyzet a kalapácsvető Pars Krisztián esetében, őt továbbra is olimpiai negyedik helyezettnek kell tekintenünk. Ugyanakkor a Jacques Rogge-gal való találkozásom alkalmával fel fogom vetni ezt a két ügyet."

A tervek szerint Schmitt Pál köztársasági elnök, volt MOB-elnök mutatja be utódját Rogge-nak.

Borkai, aki Győr polgármestere és fideszes országgyűlési képviselő, úgy látja, a MOB kibővített hatásköre ellenére a sportért felelős államtitkárságnak még számtalan feladata marad, ilyen a törvényalkotás, a szabályozások, a pályáztatása vagy az ellenőrzés, s a sportstratégia összeállítása.

MOB első embere hétfőn délelőtt megállapodott a sportköztestületekkel az idei finanszírozásról, amelynek lényege, hogy a köztestületek legalább annyit, vagy többet kapnak mint 2010-ben. A paralimpiai felkészülés és a szabadidősport támogatási összege közel megduplázódott. Az egyeztetésen Borkai Zsolt mellett részt vett Bánki Erik, a Parlament sport- és ifjúsági bizottságának vezetője, Szalay Ferenc, a bizottság helyettes vezetője, Balogh Gábor, a kormányfő sport tanácsadója, valamint Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség, Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság és Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Sportszövetségének elnöke.

Olvasóink írták

 • 11. piroskaésabarkasz 2011. január 12. 19:46
  „Anno az öreg zsidó a fiának:a kapcsolatok fiam, a kapcsolatok!Ő csak kihasználta.Bolond aki nem.”
 • 10. csabrab 2011. január 11. 20:33
  „....és főleg seggnyaló és ugyanolyan "politikus bűnöző",mint a többi narancsos és szekfűs.”
 • 9. annobon 2011. január 11. 17:17
  „7-hez: jah, most látom lemaradt egy idézőjel! Így akartam írni: a "jó" politikus... :)”
 • 8. xonder 2011. január 11. 16:47
  „Katonatiszt- Iskolaigazgató- Polgármester- MOB elnök-..................................Köztársasági elnök,talán majd!”
 • 7. SPS 2011. január 11. 16:20
  „6-os: A kérdés már csak az, hogy Borkai jó politikus e, vagy csak jól helyezkedik...”
 • 6. annobon 2011. január 11. 15:20
  „5-ös: nálad a tuti! A jó politikus mindent megmagyaráz...”
 • 5. arrabonem 2011. január 11. 15:06
  „Politikus nyilatkozat:
  A verzió: 10 körüli érem lett. Én megmondtam, ez a realitás, másfél év alatt nem lehet helyrehozni...
  B verzió: Több érem terem. Másfél év alatt ekkora javulást tudtunk elérni akarattal, áldozatos munkával, tehetséggel, pedig az örökölt helyzet...”
 • 4. alacska 2011. január 11. 14:46
  „Igazuk van ez előttem hozzászólóknak. A sportról is beszélve- nagyon kis hitű ember lett a MOB elnök Én nagyon szomorú lennék ha három olimpiai aranyérmet hoznánk haza. Hol van arányba az említett magasabb felkészülési finanszírozással. Én optimistább vagyok és minimum 6-7 aranyat gondolnák!”
 • 3. annobon 2011. január 11. 13:24
  „Jah az álláshalmozást nem bünteti a törvény. (Csak a közutálat, de ettől még sztem nyugodtan alszik Borkai Úr!)”
 • 2. xonder 2011. január 11. 12:24
  „Igaz is! Álláshalmozó!!”
 • 1. annobon 2011. január 11. 11:31
  „"A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke örül" Én is örülnék ha ennyi helyről kapnék fizetést meg tiszteletdíjat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri játékvezetők nyerték a Soós László-emléktornát

A kónyi sportcsarnokban rendezték a megyei futballbírók hagyományos tornáját, amit a volt csornai… Tovább olvasom