Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Borkai a torna halhatatlanjai között

Torna - Borkai Zsolt, az 1988-as szöuli olimpia lólengés-aranyérmese bekerült a Magyar Tornasport Halhatatlanok Klubjába. Életműdíjat kapott Borkai nevelőedzője, Röck Samu is.
Hatalmas megtiszteltetésben részesült tegnap Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A huszonegy évvel ezelőtt a szöuli ötkarikás játékokon lólengésben aranyérmet szerzett tornászt ugyanis beválasztották a magyar torna halhatatlan alakjai közé.

A tegnapi ünnepségen nem feledkeztek meg a nevelőedzőről, Röck Samuról sem, aki életműdíjat vehetett át az Amerikába kitelepült, majd visszatérve hazánkban díjat megalapító Sasvári Lászlótól. Ugyanilyen elismerésben részesült az EB-második Csányi Rajmund, versenybíró kategóriában pedig Benkéné Balikó Györgyi lett tagja a sportág nagyjait felvonultató klubnak. Lett volna még egy beválasztott is, azonban Bordán Dezső nem vette át a díjat. Az egykori szövetségi kapitány korábbi sérelmeire hivatkozott, kifejtette nemtetszését, majd – mindenki megrökönyödésére – távozott a helyszínről.

A szövetség vezetői ez alkalommal köszöntötték a világbajnoki harmadik Gál Róbertet, aki befejezte az aktív versenyzést.

Nem ők voltak egyébként az első kitüntetettek, hiszen korábban már két ízben kiosztották a halhatatlan klub tagságát. Borkai Zsolt olyan nagyságok társaságába került, mint Pelle István, az 1932-es játékok kétszeres aranyérmese, Keleti Ágnes, aki az 1952-es olimpián egy, négy évvel később négy első helyet szerzett, vagy Magyar Zoltán, az 1976-os és az 1980-as olimpia lólengésszámának győztese, akinek nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő vándor és a róla elnevezett Magyar-vándor első bemutatása is.

A szakmai kuratórium, mely nem egyezik a tornaszövetség vezérkarával, jövőre várhatóan folytatja az elismerő címek adományozását, bár a tendenciát figyelve sokan már nem maradtak, legalábbis az olimpiai aranyérmeseket tekintve. Az 1992-es barcelonai olimpián a békéscsabai Ónodi Henrietta, nyolc évvel később Sydneyben Csollány Szilveszter – ő is Röck Samu tanítványa – tiszteletére szólt a Himnusz.

Olvasóink írták

  • 2. ACSA 2009. szeptember 28. 14:44
    „Megjegyzem egyébként,hogy Csollány edzőjét SZólás Nándornak hívták!!!!!!-Csak hogy pontosítsuk a dolgokat!”
  • 1. ACSA 2009. szeptember 28. 14:41
    „Gratulálok Borkai Zsoltnak,mert megérdemelte ezt az elismerést is!
    Azonban nem gratulálhatok a szervezőknek,mert borkai edzőjét Gerber Lászlót bizony elfelejtették,mint már sokszor,pedig zsolt sikereinek Ő volt a kovácsa!
    Az is igaz persze,hogy aki 4 0 gyerek közül őt kiválasztotta ő is letett valamit az asztalra akárcsak azok a szakemberek akik a mély gödörből hozták vissza a tornát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább lehet jutni

Futsal - A magyar futsalválogatott az A csoportban a csehekkel és az azeriekkel küzd majd meg a… Tovább olvasom