Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Barcelona után Montreal, magyar érmes reményekkel

Barcelona el-, Montreal pedig beköszönt vasárnap este, amikor is a katalán fővárosban megtartották a FINA, a „vizes” sportokat tömörítő világszövetség 10. világbajnokságának záróünnepségét.

A FINA-vezérek megköszönték Barcelona szolgálatait, a kanadai metropolis elöljárói pedig rögvest megígérték, hogy ők is legalább ilyen gondos gazdái lesznek a következő, 2005-ös vb-nek. A 2003-as okkal minősíttetett sikeresnek, már csak azért is, mert a FINA gyorselemzése szerint Barcelonának megközelítőleg 22 millió eurós bevételt hozott a 15 napos világbajnokság.

Harmincévi szünet után itt, Barcelonában született meg a sportág második magyar vb-elsősége. Miáltal – az egyetemes pólótörténelemben eddig egyetlenként – Kásás Tamás előlépett a minden létező címet begyűjtő szupereredményes vízilabdázóvá.

A csapatsikert, a csapategységet hangoztatta Kemény Dénes, valamint a sikerek szakmai kovácsa mellett a kapitányt hatékonyan segítő mester, Kásás Zoltán, Tamás édesapja. E vb-döntő előtt utoljára talán a sydneyi olimpia megnyerésekor működött ennyire kifogástalanul a válogatott egység, egyszersmind az egységes válogatott: az egyenként is klasszis magyar pólósok ezúttal csapatként is tökéleteset alakítottak, gyakorlatilag megint mindenki csúcsformában játszott, fizikailag-lelkileg is egy nagyon erős közösségként tette a dolgát az együttes, így pedig csakis világbajnoki győzelem lehetett a sorozat vége.

A női vízilabda-válogatott ugyanakkor ezúttal elmaradt a tudásszintjéhez méltó eredménytől. Faragó Tamás együttese ugyan egy kivétellel minden meccsét megnyerte, a legfontosabbat, az oroszok ellenit azonban nem, s ilyen a póló: egy kisiklás elég a kudarchoz, érem helyett marad az ötödik hely, mint jelen esetben is. Az igazi vízválasztó azonban a jövő év eleji olimpiai selejtező lesz, ott kell Primászéknak a barcelonai produktumot feledtető eredményt elérni, s a férfiakhoz hasonlóan kiharcolni a részvételi jogot a 2004-es athéni ötkarikás játékokra...

A magyar vizes sportok egyéb követei – a műugrók, a műúszók, a hosszútávúszók – Barcelonában nem tudták megváltani a világot, adósak maradtak a kiugró eredménnyel, nem úgy az úszók némelyike, az élen Risztov Évával. A Bp. Spartacus vasakaratú fiataljának a tavalyi berlini felnőtt Európa-bajnokság ezüstjei – négy is jutott neki ott belőle – után a barcelonai világbajnokságon is be kellett érnie második helyezésekkel (ezúttal hármat gyűjtött), de sokoldalúsága hozzá fogja segíteni, hogy például 2005-ben Montrealban a most még hiányzó vb-arany(ak) is meglegyen(ek). Itt nem tudott teljes mértékben megbirkózni azzal, hogy minden számában akad legalább egy világklasszis rivális, akinek legyűréséhez egy kicsit még öregednie, s még inkább erősödnie, fejlődnie kell.

Ám mivel ehhez minden alapadottsága megvan – tehetség, akarat, erő, s együtt is: akaraterő, hozzá még kiváló edzője is Turi György személyében –, nem kétséges: állni fog még világbajnoki dobogó tetején is. Barcelonában leginkább Cseh László, egy hamisítatlan talentum bemutatkozására lehetett a leginkább felfigyelni (kezd körvonalazódni Kiss László szövetségi kapitány csapata az athéni olimpiát követő 2006-os budapesti EB-re...).

Világraszóló bravúrként könyvelhető el vb-ezüstje 400 m vegyesen, ahol csak kevéssel elmaradva az új világcsúccsal első amerikai úszó csodagyerektől, Michael Phelpstől, elragadta Darnyi Tamás Európa-rekordként is 12 éve élő magyar csúcsát. Flaskay Mihály bronzérme a kellemes meglepetések közé tartozik, Kovács Ágnesnél viszont nem vált be az amerikai–hazai felkészülési ötvözet, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ezúttal messze volt korábbi önmagától, legalábbis eddigi felségterületén, mellúszásban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matáv fc: Egy vereség, amelyre lehet építeni

Rengeteg szakember gratulált Pintér Attilának, a Matáv FC élvonalban debütáló edzőjének a… Tovább olvasom