Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Atlétika - Egymást segíti a testvérpár

A Győri AC edzője, Buza László három éve foglalkozik jelenlegi csapatával, amelyet négy korosztályos válogatott is erősít. A tehetségek közül is kiemelkedik Lendvai Luca és András, akik mindketten kiérdemelték a Magyarország jó tanulója, jó sportolója kitüntetést.
Buza László közép- és hosszútávfutókat edz a Győri AC-nál. Tizenkét tagú csapatában négy korosztályos válogatott is szerepel: Veisz Adrienn junior-, Erdélyi Katinka és Lendvai Luca serdülő-, Lendvai András pedig ifjúsági válogatott.

„Már három éve foglalkozom ezzel a csapattal, ahol a serdülőtől a juniorig minden korosztály képviselteti magát. Felnőtt versenyzőnk azonban sajnos nincsen. A fiatalokkal mindennap tartunk edzéseket, amelyekkel az első számú célunk a nemzetközi szereplés kivívása" – mondta a tréner.

Lendvai András négy és fél évesen kezdett sportolni. Eleinte úszott, majd triatlonozott. Később atletizálni kezdett és 2013 szeptembere óta csak a futásra összpontosít.

„Már a triatlonedzéseken kitűnt, hogy futásban vagyok a legerősebb, ezért néhány versenyen ki is próbálhattam magamat. Az egyik tréningen figyelt fel rám Farkas Roland atlétaedző és vele is elkezdtem versenyekre járni" – mesélte a kezdetekről Lendvai András, aki több országos bajnoki cím és ezüstérem mellett 2010-ben aranyérmet szerzett Varsóban egy közép-európai szintű erőpróbán, valamint a tavalyi bakui kvalifikációs versenyen is jól szerepelt, a különösen erős mezőnyben tizenkettedik lett, ezzel nem sikerült kijutnia az ifjúsági olimpiai fesztiválra. A fiatal sportember 2012-ben a Magyarország jó tanulója, jó sportolója kitüntetést is megkapta.

Lendvai Luca és András egyaránt komoly célokért küzd nap mint nap. Fotó: Mészáros Mátyás
Lendvai Luca és András egyaránt komoly célokért küzd nap mint nap. Fotó: Mészáros Mátyás

„Még sok érmet gyűjtenék az eddigiekhez. Itthon meg szeretném nyerni a ligát ezerötszáz méteren, de háromezren is jól szeretnék szerepelni. Jelenleg a mezei ligát is vezetem és ezt a helyezést megtartanám. Nagyobb álmom pedig, hogy a nyáron szerepelhessek és nyerjek a kolumbiai ifjúsági világbajnokságon" – mondta céljairól a tehetséges fiatal.

Lendvai András a Kazinczy Ferenc Gimnázium tizenegyedik osztályába jár. Konkrét tervei egyelőre nincsenek az érettségi utánra, de az orvosi egyetemen gondolkozik.

„Az elmúlt félév nagyon nehéz volt, mert még nem szoktam hozzá, hogy a fakultációs órák több készülést igényelnek. Mostanra viszont már belerázódtam a tanulásba is. Mindezt nem könnyű összeegyeztetni a sok edzéssel, de igyekszem megbirkózni a feladattal. Sajnos így nincs sok szabadidőm. Bulizni amúgy sem szeretek. Ha tehetem, biciklizek és olvasok, így ismertem meg a példaképem, Mohamed Farah életrajzi könyvét is, ami nagyon inspiráló volt" – mondta végül Lendvai András.
Bátyja a példaképe

A testvérpár fiatalabb tagja, Lendvai Luca hasonló utat járt be, mint bátyja, és tavaly óta az ő életében is a futás az első számú sport.

„Bár nagyon szerettem a triatlont, azért váltottam futásra, mert az edzőim szerint ebben van esélyem a hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Régebben én is úsztam és triatlonoztam is. Tetszett, ahogy Andris sportolt és szerettem volna követni. Most együtt tréningezünk, ami nagyon sokat segít és nagyon hiányzik, ha nincs ott edzésen. Őt tartom a példaképemnek is" – mesélte Lendvai Luca.
A még csak tizennégy éves lány idén végez a Bartók Béla Általános Iskolában és jövőre a Kazinczyba is követné bátyját.

„Természetesen nagyon sok a tanulnivalóm, a mindennapos edzések mellett nem könnyű az iskolában is megfelelni, de igyekszem mindenhol a legjobb formámat nyújtani" – mondta a tehetséges futó, aki hozzáállásával tavaly a Magyarország jó sportolója, jó tanulója kitüntetést is kiérdemelte és fiatal kora ellenére több érmet szerzett már. Korábban mind duatlonban, mind triatlonban országos első volt, idén pedig 3000 méteren arany-, 1500 méteren pedig ezüstérmet nyert az országos bajnokságon.

„Idén szeretnék felállni az országos bajnokság dobogójára és a mezei ligában is jól szerepelni, ahol jelenleg a második vagyok. A jövőben a lehető legjobb eredményt akarom elérni az EYOF-on, három év múlva pedig szeretnék kijutni az ifjúsági világbajnokságra" – vázolta álmait Lendvai Luca, akinek bár nagyon kevés szabadideje van, azt szereti kreatívan, varrással, rajzolással, festéssel eltölteni.

„A szüleink természetesen nagyon büszkék ránk és mindenben a segítségünkre vannak. Pont, mint a barátaink, akik mindig velünk örülnek a sikereinknek. Néha azért rossz, amikor júniusban ők már nyaralnak, mi pedig még mindig edzünk, de úgy érzem, megéri a sok erőfeszítés" – tette hozzá végezetül Lendvai Luca.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi kosárlabda NB I - Ellentétes félidők

Falco KC–Soproni Sördögök 84–81 Tovább olvasom