Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Angliába 'lopkodják' az ETO legjobbjait

Labdarúgás - Egy szlovák menedzser közreműködésével Angliába viszik az ETO legjobb utánpótlás-válogatott játékosait. A klub az MLSZ-hez fordult jogorvoslatért.
A Győri ETO FC itthon élenjár az utánpótlás-nevelés területén – számos saját nevelésű fiatal tagja jelenleg is az NB I-es keretnek –, elég csak a Fehér Miklós Kollégium nevét említeni. Úgy tűnik azonban, a győriek nem sokat profitálnak majd a feltörekvő fiatalokból, mert értékeit egyre nehezebben tudja megtartani a klub.

„Felháborítónak tartom, ami napjainkban történik – kezdi kissé indulatosan Klement Tibor, az ETO ügyvezetője. – Több utánpótlás-válogatott játékosunkat Angliába csábítják egy szlovák FIFA-menedzser, Emil Kovarovic segítségével. Kezdődött tavasszal Horváth Barna esetével, aki a Manchester Cityhez ment ki az engedélyünk nélkül és hároméves szerződést írt alá a klubhoz.

Nyár óta egyedül él Angliában és ott is játszik. Néhány nappal ezelőtt aztán felkeresett Fehér Attila – ugyancsak korosztályos válogatott labdarúgónk – édesanyja, hogy a fiát a korábban említett menedzser a Norwichhoz és a Birminghamhez közvetíti ki próbajátékra és már el is utazott a szigetországba. Minden tekintetben hasonló a helyzet a szintén válogatott Horváth Gergővel, akivel ugyancsak Emil Kovarovic kötött szerződést.

Valamennyien csak jövőre lesznek tizenhat évesek, valamint Fehért és Horváth Gergőt 2010-ig amatőr sportolói szerződés köti az ETO-hoz. Álláspontom szerint az ügynök súlyosan megszegte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség idevonatkozó előírásait, miszerint az ügynöknek tiszteletben kell tartani többek között a nemzeti szövetség szabályzatait, másrészt köteles úgy eljárni, hogy ne ösztönözze az egyesületben szereplő játékosát szerződésszegésre. Mivel minden érintett labdarúgónknak szerződése van az ETO-val, így szerintem az engedély nélküli próbajáték is súlyos szerződésszegésnek minősül."

A Győri ETO a Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordult panaszával és azt kérte, védje meg a magyar klubokat a szerződésszegő külföldi menedzserektől és járjon el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) Emil Kovarovic ügynöki licencének visszavonásért.

Úgy néz ki, az ilyen Kovarovic-féle ügynökök kihasználják azt a joghézagot, ami a nemzetközi és a magyar labdarúgó-szövetség rendelkezései között van – folytatja Klement Tibor.

„A FIFA kétfajta státust különböztet meg, amatőrt és profit, amatőr sportolói szerződést nem ismer el. A tizenhat évnél fiatalabb játékos csak három esetben igazolhatna másik országba, de a három labdarúgónál ezek egyike sem áll fenn. Egyelőre tehetetlenek vagyunk az ETO lerablása ellen és sajnálatos, hogy ebben egy győri szakember, Szabó Tibor, a Gyirmót utánpótlásedzője is szerepet vállal.

Ő nyáron Olaszországba próbálta kiközvetíteni három labdarúgónkat, Fehér Attilát, Halasi Bencét és Bőcsföldi Bencét. Amikor számon kértem tőle mindezt, természetesen tagadta a vádakat, de információink szerint azóta is ő a szlovák menedzser győri játékosfelhajtója. Azért is tartom felháborítónak a fentieket, hiszen jelentős erőfeszítéseket teszünk azért, hogy a győri klubok között a közeljövőben létrejöhessen egy szindikátusi szerződés, amelyből valamennyi résztvevő profitálhat."

Győrött abban reménykednek, jogi eszközökkel gátat vethetnek a tehetségek „lenyúlásának". A klubnál még az sem jelent örömet, ha ezek a fiatalok huszonegy éves koruk után valahol profiszerződést kapnak, az ETO-t nevelési költségtérítés illeti meg.

Olvasóink írták

 • 8. kalos 2007. december 02. 13:41
  „ENZO! hát itt nem is törődnek vele!”
 • 7. Enzo 2007. november 29. 23:10
  „Ennyi erővel nem is kell utánpótlással törődni. Küldjék ki már 10 évesen a gyerekeket a szülők.
  Sőt, menjen ki mindenki angliába, mert ott a bab is hús...”
 • 6. TIMANID 2007. november 27. 21:09
  „Klement úr! Az ETO évek óta ellopkodja a környékbeli fiatalokat! H.G.többet játszott Csornán, mint Győrben! És nagyon sok fiatal van így.Ingyen, vagy egy futball-labdáért szerzi íŐket az ETO.Nem állítom, hogy ez baj, csak legyünk következetesek...”
 • 5. OSAMA 2007. november 27. 16:10
  „Ajánlhatok parlagon heverő kincseket az utánpótlás nevelésére:HORVÁTH LACI,HORÁTH DÉNES,STARK CSABA..............”
 • 4. GERY Linekker 2007. november 27. 16:01
  „Jelenleg a magyar viszonyok szakmai szempontból sem alkalmasak az utánpótlás nevelésére4Az utánpótlás edzőnek elsősorban EMBER-NEK kell lenni de az ilyen az ETO-nál hiánycikk,mert ezeket az embereket onnan kifúrták! EGYETÉRTEK Petyával abban ,hogy tényleg sok fiatalt tónkretettek már itt,ezért én is azt mondom aki tud az menjen angliába,olaszországba,vagy németországba,mert itthon nincs jövőjük!!!”
 • 3. golyó 2007. november 27. 15:47
  „Petya megmondtad afrankót!,-de én mégis acsa véleményét támogatom!. :kompromissum és angol foci!!!!!”
 • 2. Petya 2007. november 27. 14:59
  „Végre valaki idejében viszi ki a fiatalokat és nem hagyja,hogy az itthoni képzetlen szakemberek és pénzéhes menedzserek kihasználják és tönkretegyék őket!!!Sajnos ezt kellene tenni mindenkivel,akkor talán változna a magyar foci.És ha eltűnne az egész MLSZ vezetés és baráti körük is.”
 • 1. ACSA 2007. november 27. 14:57
  „Senki sem lehet próféta saját hazájában.Így volt ez a múltban is,hogy a győri tehetségek nem jutottak szóhoz Győrött ,mert egyeseknek az volt az érdekük,hogy minél előbb aprópénzt csináljanak belőlük,de ebből sem a dac sem a dózsa nem profitált.LE is süllyedt a megye labdarugása amibe az interál és a gyirmót vetélkedése hozott hatalmas fellendülést,ez persze jól jö az ETO-nak is ,mert ez a két csapat jó piac nekik.Mindenesetre elgondolkoznák azon ha én lennék a helyi sportvezető,hogy lehetne -e valami kompromisszumos megoldást találni,mivel az ÖNÖK UTÁNPÓTLÁS EDZŐIK igencsak nem elsőosztllyúak-ezért egy angol csapatnál jobban fejlődhetnének a gyerekek!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrelépés nincs – meccs lesz

Labdarúgás - A megszabott vasárnapi határidőre sem kaptak semmiféle írásos megerősítést az FC Sopron… Tovább olvasom