Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A skandináv fociról magyar szemmel

Labdarúgás - Az én fiacskám kilencéves, így egy ideje már együtt nézzük a világbajnoki, Európa-bajnoki, Bajnokok Ligája- és UEFA-kupa-mérkőzéseket. Hol az egyik, hol a másik válogatottnak vagy csapatnak szurkolunk, sőt, vannak kedvenceink, tehát élvezzük ezt a csodálatos játékot.
Én már úgy elvoltam ezzel, hiszen óriási szerencsémre gyakorló edzőként dolgozhatok Svédországban, de a fiam napokban feltett kérdése nagyon megfogott.

Apa, mikor fognak játszani majd itt a magyarok? – kérdezte egy nemzetközi mérkőzés szünetében és igaz, rebegtem valami „nemsokára"-félét, de azóta is itt cseng a fülemben a kérdés. Ezért írok mostantól a skandináv futballról, hiszen ők rendszeres résztvevői válogatott- és klubcsapatszinten is a nemzetközi mezőnynek. Mi pedig most itt élünk és ezért talán ezzel segíthetek egy kicsit, hogy válaszolni lehessen erre az egyszerű kérdésre.

Le szeretném írni, hogy a skandináv országokban hogyan működik a labdarúgás, mert hiszem, hogy ezt a szintet, színvonalat, ellentétben az angol, olasz, német, spanyol és francia nívóval, még el lehet érni. Ehhez elkerülhetetlenül kritizálnom is kell a magyar futball jelenlegi állapotát, de sokakkal ellentétben engem a jó szándék és a megoldások keresése vezérel.

Nekem a KSI kölyökcsapatától a TS-riporteri állásig annyi örömet szerzett ez a sportág, hogy tartozom is ezzel. Igaz, én szerettem a Budapest-bajnokságban focizni és edzőként dolgozni akár a megyei harmadosztályban is. A haldokló oroszlán összerugdalására úgyis megvannak otthon az emberek és a fórumok, de az igazán borzalmas az, hogy nem is ez a legrosszabb, hanem a magyar labdarúgást körülvevő mérhetetlen közöny. Igaz, hogy ezt az állapotot hosszú évek, szisztematikus „munkájával" sikerült elérni Magyarországon.

Svédországban a nyolcadik ligában indulhat el egy labdarúgócsapat és kizárólag úgy kerülhet magasabb osztályba, ha bajnokságot nyer. Nincs fúzió, indulási jog megvétele, névvásárlás, átszervezés, létszámemelés, de nincs gazdaságilag bizonytalan csapat sem. Minden skandináv országban 12 élvonalbeli profi csapat van, az új gárdák is tökéletes infrastruktúrával érkeznek, mert anélkül már az alacsonyabb osztályokban sem nyernének bajnokságot. Nemcsak szakmailag, hanem saját magukat gondosan felépítve, minden tekintetben alkalmassá válnak a profi, majd a nemzetközi futballra.

Rend van tehát, meg gondolom, törvényesség is, bár ilyen alapvető dolgokról itt nem szoktak beszélni. Otthon hallom, most sokat sokszor beszélnek erről, de a beszéd önmagában csak a közönyösséghez elég. Ésszerű, betartható, a jelenlegi magyar viszonyokhoz alkalmazkodó szabályok kellenek, mégpedig sürgősen, mert ezek nélkül senki nem fog tudni válaszolni egy magyar kisfiú kérdésére.

A svédek és a dánok ellenfeleink lesznek a következő világbajnoki selejtező csoportban és én nagyon szeretném, ha...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi felszólítás Kötelesnek

Labdarúgás - Eredetileg február 29-re, majd a határidő módosítása után március 17-én, hétfőn kellett… Tovább olvasom