Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Krivacsevics-ügy

Kosárlabda - Több mint száz oldal iratanyag, közel négy hónapig húzódó ügy. A vége: Krivacsevics Tijana már játszhat az MKB-Euroleasing Sopron együttesében.
A bajnokcsapatnak hosszas huzavona, számtalan levélváltás, sőt, jó néhány – köztük a soproni klub számára kedvezőtlen – határozat után sikerült átigazolni a tehetséges centert a legnagyobb honi riválistól, a MiZo Pécs 2010 együttesétől. Török Zoltán soproni ügyvezető készséggel adott tájékoztatást mindenről.

– Bő egy hete volt egy egyeztetés Krivacsevics nevelésiköltség-térítési díjáról a Péccsel. Milyen összegről tettek ajánlatot?

– Írásban tettünk ajánlatot a pécsieknek, amelyben szerepelt nevelésiköltség-térítésre vonatkozó összeg is, azonban ezt az összeget a Pécsi Női Kosárlabdáért Alapítvány javára tettük. Erre azért volt szükség, mert a magyarországi érvényben lévő átigazolási szabályzat szerint a pécsiek nem jogosultak nevelésiköltség-térítésre. A szabályzat szerint csak az jogosult, aki legalább három évig megszakítás nélkül nevel egy utánpótláskorú játékost. A levelünkre a mai napig nem érkezett érdemi reakció Pécsről. Magyarországon nincsenek egyértelmű szabályok, ráadásul a Baranya megyei szövetség tevékenysége játékosellenes, obstruktív volt az eljárás menete során. Ezért fordulhatott az elő, hogy az ügy az eddigi legbonyolultabb és legnehezebb átigazolási procedúránkká vált.

– Korábban a nemzetközi szövetség, a FIBA döntött ezekben az esetekben, most csak az Euroliga-engedély kiadásában működött közre?

– A FIBA magyar belügyként kezelte az eljárást, de Nar Zanolin főtitkár – akinek sokat köszönhetünk – még egy magyarországi látogatásra is hajlandó volt a megoldás megtalálása érdekében. A nemzetközi játékengedély kiadásához csatolt határozat önmagáért beszél.

– Tia s a köztudottan szakmabeli édesapja hogyan viselte a hercehurcát?

– Tijana érzékeny lány, és ebből is adódóan rendkívül nehéz időszak volt ez számára. A családja azonban erős és végig mellette volt. Én azt hiszem, hogy az édesapa példás önfegyelme volt az ügy megoldásának az egyik kulcsa.

– Hogyan került a képbe a szlovákiai Eperjes csapata, s mi van most ezzel a vonallal? Vannak, akik trükkről beszélnek az eset kapcsán.

– A politikában erre a kérdésre azt mondanák: titkosítjuk, aztán majd ötven év múlva elmondjuk. Ígérem, a soproni szurkolóknak nem kell ötven évet várni, hogy megtudják az igazságot.

– Fordított esetben, ha a soproni klubnak van egy ilyen tehetséges játékosa, mint Krivacsevics, nem ragaszkodott volna ugyanígy hozzá?

– Nem túlzok, ha azt mondom: jól ismerem a nemzetközi szabályozást ahhoz, hogy ilyen csapdába ne essek. Tudomásul kell ugyanakkor venni, hogy a játékospiac mozgása nem mindig a mi kedvünk szerint alakul. Elég csak az elmúlt évek fiatal játékosokat érintő tranzakcióira gondolnunk. Vajda, Matovic vagy Gorbunova mind érzékeny veszteség volt. Egy a lényeg: Tijana visszatért hozzánk és biztos vagyok benne, hogy ez a vissza egyre inkább hazatérést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztett, de megóvta a mérkőzést a Soproni sÖrdögök

Kosárlabda - A sÖrdögök csapata hazai pályán kapott ki a Falco KC-tól. A lefújás után a hazai csapat… Tovább olvasom