Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A győri szamuráj 20 éve foglalkozik küzdősportokkal

A győri Durgó Attila húsz éve foglalkozik különböző küzdősportokkal, 1996 óta az ashihara karate jelenti számára a professzionális harcművészetet.

"Azóta foglalkoztat, hogy Japánban milyen lehet az edzés, az élet, mennyire jelennek meg a hétköznapokban az itthon kommunikált misztikus japán harcművészek.

Szerencsés helyzetbe kerültem, mikor Sensei Hartyáni Attila, az ashihara karate magyarországi meghonosítója, a szövetség elnöke tájékoztatott, hogy Kancho Hidenori Ashihara meghívta a Honbuba, hogy negyedik danvizsgát tegyen és én is elkísérhetem" – elevenítette fel élete nagy élményének kezdetét a győri karatés.

Nem volt sok idő a szervezésre, gyakorlatilag három hét alatt kellett mindent elintézni. Két átszállás és 14 óra repülőút után érkezett meg a küldöttség Matsuyamába, az ashihara-kaikan szülővárosába.

"Ahogy megérkeztünk, feledtük az utazás fáradalmait, azonnal birtokba akartuk venni az egész várost és szívni magunkba Japán varázslatos energiáját. Meg kell mondanom, ez egy teljesen más világ. Tisztaság, pontosság, precizitás, kedvesség, tisztelet, alázat jellemzi az ott élő emberek mindennapjait. Mindegy, hogyan, de segíteni akarnak a helyiek, mert kötelességüknek érzik" – mondta a győri karatés, aki a második naptól már edzett is.

Sempai Durgó Attila és Sensei Hartyáni Attila Japánban.
Sempai Durgó Attila és Sensei Hartyáni Attila Japánban.


"Magasztos érzés volt elindulni, abba a teremben edzeni, melyet Kancho Hideyuki Ashihara maga építtetett, és nap mint nap edzett benne és edzéseket tartott.

A munkában hasonló a tematika, mint nálunk, de a küzdelmet máshogyan értelmezik, természetesen teljes erővel dolgoznak, s nem meghatározott ideig, hanem az első pontig harcolnak" – foglalta össze tapasztalatait Durgó Attila, aki hozzátette: mindez arra ösztökéli a karatékákat, hogy minél előbb olyan technikát alkalmazzanak, ami a valós „utcai" küzdelemben harcképtelenné tenné az ellenfelet.

Az övvizsgára zsúfolásig megtelt a dojo, még Kazahsztánból is voltak vizsgázók Sensei Hartyáni Attila mellett.

"Vizsgarendszerük számos ponton egyezik a magyarországi követelményekkel, de vannak azért különbségek. A küzdelem teljesen más, nagyon kemény, pontos, gyors technikák jellemzik, de nem az idő, a darabszám a fontos, hanem hogy amikor neked esnek, mennyire tudod alkalmazni az ashihara technikáit.

Sensei Hartyáni Attila megmutatta, mit jelent a magyar szív, korát, sérüléseit semmibe véve, ellenfeleit sorra legyőzve fejezte be a vizsgáját" – mesélte a győri sportoló, aki a hagyományos japán ételekkel is megismerkedett ("egyedül a búzateával nem tudtunk megbarátkozni"), eljutottak Japán legrégebbi tradicionális fürdőjébe, a Dogo Onszenbe is, ahova tetoválással elvileg nem lehetne bemenni, de a helyiek ezt is elintézték, a város kastélyában pedig lehetőséget kaptak arra is, hogy szamuráj harci ruhába öltözzenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ászok az ETO paklijában

A Győri ETO FC első csapata ma kezdi meg a felkészülést a következő idényre. A futballisták számára… Tovább olvasom