Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Vízbázisvédelmi program készült

Elkészült a hegykő–fertőszentmiklósi térség vízbázisvédelmi programja. A projekt mintegy 98 millió forintból valósult meg.

Sopron gesztorságával tizennyolc további önkormányzat (Sopron, Ágfalva, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Fertőboz, Fertőhomok, Hidegség, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Fertőendréd, Agyagosszergény, Petőháza, Fertőszentmiklós, Nagycenk, Pereszteg, Pinnye) társulást hozott létre és pályázatot nyújtott be a hegykő–fertőszentmiklósi vízbázisok diagnosztikai vizsgálatára.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt mintegy 98 millió forintba került. A kilenc felújított kút a jövőben akár napi 18 ezer köbméter vizet képes a térségi ivóvízellátó rendszerbe juttatni. A további védelmet az önkormányzati rendezési tervekbe beépülő szabályozás biztosítja. Meghatározták a felszámolást igénylő szennyező forrásokat és kiépült az észlelőkutakból és vízhozammérő műtárgyakból álló monitoringhálózat is.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt mintegy 98 millió forintba került.

A programra azért volt szükség, mert az élővizeket időről időre szennyező emberi tevékenység a rendelkezésre álló édesvízkészleteket is veszélyezteti. Magyarországon a közműves ivóvízellátás több mint kilencven százalékban felszín alatti vízkészletekre települt.

Ezek jóval védettebbek, mint a felszíniek, de így sincsenek teljes biztonságban. A felszínen megjelenő szennyeződés leszivároghat a vízadó rétegbe. A vízbázisvédelmi program feladata, hogy megakadályozza a vízadó réteg elszennyeződését védőterületek, védőidomok alkalmazásával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két óra: három ittas vezetőt kapcsoltak le a rendőrök Sopron közelében - fotók

Két óra alatt ötszáztíz szondázás, három ittas vezető, ötszázezer forintnyi bírság: ez a mérlege a… Tovább olvasom