Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Villám csapott fiatalokba Agyagosszergényben - fotók a helyszínről

Villámcsapás miatt újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert vasárnap délután Agyagosszergényben - tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


23.02 óra -  Az életveszélyben lévő játékost az intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek - közölte a kórház vezető ügyeletes vasárnap este. Becher Péter elmondta: tizenöt fiatalt – játékosokat és bírót - szállítottak a soproni kórházba az agyagosszergényi focipályáról. Megfigyelésüket követően tizenkét érintettet már hazaengedtek. Ők elsősorban a történtek miatti ijedelem okán kértek orvosi ellátást.

Nyolc beteget megfigyelésre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályára szállítottak – közölte Oláh Attila professzor, orvos- igazgató. A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben falunap keretében barátságos mérkőzést játszott a helyi labdarugó csapat a Vas megyei Szergény együttesével. Távolinak tűnt még a vihar, amikor hirtelen lecsapott a villám a pálya közepére - számolt be a történtekről Szabó Alfonz polgármester. Elmondása szerint a villámcsapás négy-öt embert "vitt le" a földre, egyiküknek a lábszárvédője is elégett. A polgármester úgy tudja, hogy Sopronon és Győrön kívül Szombathelyre is szállítottak sérülteket.

21.00 óra - Információink szerint a Vas megyei Szergény és Agyagosszergény labdarúgó csapata játszott barátságos mérkőzést. A találkozó vasárnap délután 5 órakor kezdődött, s a villám körülbelül délután fél 6-kor csapott a pályába.

A két súlyos sérültet Sopronban ápolják, 10 fiatalt Szombathelyre, 8-at Győrbe szállítottak a mentők.

Villám csapott fiatalokba Agyagosszergényben - olvasónk fotói


Vasárnap 19.55 óra - Fociztak az esőben - újra kellett éleszteni őket

Győrfi Pál elmondta: a fiatalok a zuhogó esőben fociztak, amikor a pálya közepére lecsapott egy villám. Az Országos Mentőszolgálat egységei Kapuvárról, Sopronból és Csornáról mentek a helyszínre.

A két újraélesztett játékost a soproni kórház intenzív osztályára szállították. Rajtuk kívül további 18 embert - 17 játékost és egy fának támaszkodó nézőt - ért a villámcsapás, de ők nincsenek életveszélyes állapotban. Többnyire fejfájásra, zsibbadásra panaszkodtak, a mentők a soproni és a szombathelyi kórházakba viszik őket megfigyelésre - mondta a szóvivő.

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt már az ország egész területére riasztást adott ki. Az ország északnyugati csücskét leszámítva mindenhol másodfokú riasztás van érvényben.

A heves zivatarok környezetében az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre, nagyméretű, akár 5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet. Több helyen várható felhőszakadás is, 20-45, de akár 50 milliméternél is több eső eshet.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Hő_Kép_Kft 2012. augusztus 01. 09:48
  „Ez a sajnálatos esemény is felhívja a szakemberek figyelmét, megoldást kell találni a fokozódó természeti jelenség kivédésére.

  Ebben az esetben is lehet keresni a felelősöket, de tudomásul kell vennünk az időjárás felgyorsuló változását és a viharok egyre intenzívebb előfordulását.

  A jelenleg alkalmazott villámvédelmi rendszerek a villám felfogására és levezetésére alkalmasak.

  Van ennél korszerűbb megoldás, amikor nagyfeszültségű inpulzusokkal előidézünk kissebb villám kisüléseket, ezáltal leveztetjük a felhőkben feltöltödött energiát. Így nem halmozódik fel nagy energiájú feltöltődés, elkerülhető a villámcsapás.

  Ezek a berendezések már hazánkban is beszerezhetőek.

  Viar alkalmával Győr környékéről is megfigyelhető, Gabcsikovo irányából, rendszeresen egyponban megjelenő kis erejű villámlás, majd a felhők közötti kisülések. Ezt a jelenséget egy ilyen villámvédelmi berendezés idézi elő.

  Van megoldás a villámlás elleni terület védelemre, megelőzésre.

  Keressen minket, Hő - Kép Kft. E-mail.: hokepkft@t-online.hu Tel.: +3630 9162 452”
 • 28. AngelLilith 2012. július 31. 12:41
  „Hiába erősködsz G. B.!
  Az adott - első - mondatot nem így kellett volna megfogalmazni, hamár nyelvtannál tartunk. Mondjuk az ´intenzív osztályon ápolják´ szerencsésebb lett volna, méginkább a soproni kórház intenzív osztályán; de egyébként is nagyon sok hiba van a cikkekben. Ennek pedig nem szabadna előfordulnia. Még akkor sem, ha végülis magyarok vagyunk, és úgyis megértjük a lényeget. Az olvasónak nem az a dolga, hogy kihámozza a mondanivalót, vagy inkább előássa. Ő ott kezdi el olvasni, és esetleg az igénytelenség láttán úgy dönt, nem is megy tovább. Ezt egy bármilyen írónak tudnia kell - az újságíró is író.
  Persze lehet hibázni, de akkor lehet javítani is. :)”
 • 27. G.B. 2012. július 31. 00:45
  „22. Nanu 2012.07.30. 13:18:
  Nanu te igen agyoniskolázott... ha nehézségeid akadnak a szövegértelmezéssel, netán lusta vagy lejjebb elolvasni mit írnak, akkor figyelmedbe ajánlom az általános iskola alsó tagozatát, ahol már értő olvasásra és odafigyelésre tanítják a gyermekeket ... Nos, ha te ebből kimaradtál, semmi probléma, segítek a kérdéseidre válaszolni:
  1: melyik kórház"intenzív osztályán" ápolják? -> "A két súlyos sérültet Sopronban ápolják"
  2: kik szállították kórházba a 15 játékost, a helyközi buszjárat? -> "Az Országos Mentőszolgálat egységei Kapuvárról, Sopronból és Csornáról mentek a helyszínre."
  3: 8 osztály meg van azért ? -> nálad lehet megvan, csak ez az egy része kimaradt az oktatásnak, hogy megtanítsanak értelmesen olvasni... de lehet nem is ez a hiba. Tudom javasolni, hogy görgesd lejjebb az anyagot máskor és rájössz, hogy időrendi sorrend van, és lehet az előzőkben választ kaptál volna az előbb feltett kérdéseidre.
  Csak a fenti cikkből idéztem. Remélem sikerült minden kételyt eloszlatnom, és nem maradtak benned megválaszolatlan kérdések. Kérlek ne egyből a cikk értelmi szerzőjének a képességeit kérdőjelezd meg, ne másra mutogass, hanem gondolkodj mielőtt cselekedsz. Remélem nem bántalak meg, előre is elnézést kérek, ha esetlegesen bunkónak tartod írásom, de csak olyan stílusban gondoltam válaszolni, mint ahogyan a kérdéseket feltetted az értelmi szerző irányában. Ja ez majdnem lemaradt-> :) :) :) :) :) :)”
 • 26. miracle 2012. július 30. 16:48
  „Nem kell a bíróra kenni. Persze ő lefújhatta volna, de.
  Az emberek többsége egyszerűen nem veszi komolyan a vihart, mivel 1000-ből 999 nem csap oda le, nemhogy a villám, de még sokszor a vihar sem. Hányszor látni, hogy a vihar, pláne a még csak közelgő vihar ellenére az emberek ugyanúgy ácsorognak a koncerten, tollászkodnak a strandon a parton, sőt úszkálnak a vízen, vagy éppen nem mennek haza aug 20-án Bp-en a tűzijáték alatt, mikor már 1 km-re van, mert nekik nem szólt senki, ők meg gondolom vakok és süketek.
  Vagy következetesek leszünk, de akkor az ÖSSZES közelgő vihar esetén MINDEN eseményt azonnal félbe kell szakítani, vagy azt csináljuk, mint jelenleg, hogy felvállaljuk a 0,1 % kockázatot. Gyanítom viszont, hogy az előbbi esetben azon nyafognának a tömegek, hogy miért kell mindig mindent egyből abbahagyni, mikor még csak kettőt villant az osztrák határnál és lám 999-szer nem is történik semmi.”
 • 25. Mankapunka 2012. július 30. 15:57
  „Karcsika

  Valami hasonló,de én a 11-esre pályáztam. :) Most jól bejöttek a csőbe a többiek,mert azt sem tudják,mit írtam,hanem zsebből visszaírtak.
  Az a szomorú,hogy nap-mint-nap így élnek az utcán is. Bármi gubanc van,ő hibázott,de hogyha valaki a szemére veti,még neki áll feljebb.”
 • 24. ATX 2012. július 30. 15:12
  „Sajnálatos esemény. Viszont aki figyelmesen elolvassa a mai írott Kisalföldben a cikket, annak matematika zseninek kellene lennie. Mert a sérültek számát minden alkalommal máshogyan írják le. Ha összeadjuk a cikkben szereplő adatokat sehogyan sem jön ki 28...”
 • 23. Karcsika 2012. július 30. 13:37
  „Re: 20. Mankapunka 2012.07.30. 11:15

  "Győrfi Pál elmondta:
  a fiatalok a zuhogó esőben fociztak, amikor a pálya közepére lecsapott egy villám."
  -----------------------------------------------------------------
  Ha nem a pálya közepén ácsingóztak volna, hanem az ellenfél 16-osa körül, akkor nem csapott volna beléjük a villám.

  Vagy nem ezt?”
 • 22. Nanu 2012. július 30. 13:18
  „Te atya ég, ezt a 23.02 cikket újságíró írta? :) 8 osztály meg van azért ? :) melyik kórház"intenzív osztályán" ápolják? :) Dr. Becher talán nem ? :) kik szállították kórházba a 15 játékost, a helyközi buszjárat? :) " A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben falunap keretében barátságos mérkőzést játszott a helyi labdarugó csapat a Vas megyei Szergény együttesével." az előző mondatból hány vessző hiányzik ? :))”
 • 21. csingilingi 2012. július 30. 12:55
  „Mindig vásár után okos a paraszt.”
 • 20. Mankapunka 2012. július 30. 11:15
  „Írjátok le,hogy mit írtam,mert tegnap a kedvenc modim volt,így nem került ki minden,mint amit írtam.”
 • 19. mcseva 2012. július 30. 10:35
  „A felelőst remélem " megdicsérik " ......”
 • 18. Gery83 2012. július 30. 09:53
  „A mentők gyors és szakszerű munkáját pedig hála övezze...”
 • 17. AngelLilith 2012. július 30. 08:41
  „Hány évesek voltak, akik játszottak? Nekik is megvan a személyes döntési lehetőségük, egyénileg is. Ami persze nem kisebbíti a játékvezető felelősségét.
  Tudom, tudom, mindenki csak parancsot teljesít.
  Remélhetőleg mindenki megússza végül egy tapasztalattal. Jobbulást nekik!”
 • 16. ATX 2012. július 30. 08:34
  „Mai újság címlapján öles betűkkel: "VILLÁMCSAPÁS ÉRT 28 EMBERT!" A szenzációhajhászás netovábbja...”
 • 15. Madarász 2012. július 30. 07:54
  „13. Egyet nem értek: ötkor kezdődött a meccs, akkor nem láttátok még, hogy jön a vihar? Miért kellett egyáltalán megtartani? Szerintem a rendezőségnek azt sem szabadott volna engedni, hogy elkezdjék a meccset.”
 • 14. széchenyi12 2012. július 30. 07:47
  „Sokan még mindig legyintenek, és nem veszik komolyan az ilyen időt.....itt hibáztak, ez biztos! És nem más, mint a játékvezető, ez is biztos!”
 • 13. muzso 2012. július 29. 23:10
  „Én ott futottam mindkét játékostól kb 8 méterre. Nem lehet ezt leírni, elmondani, hatalmas tompa ütést éreztem a fejemen és hanyattestem. Hatalmas lökéshullám, sárga foltok a szemeim előtt, és miután fel tudtam kelni, láttam, hogy hárman nem mozdulnak. A bíró a korházi ágyában sírt és veszélyes az ő állapota is. Jobbulást a két játékosnak is, remélem meggyógyulnak...Rettenetes...”
 • 12. ISU 2012. július 29. 22:42
  „7. mir 2012.07.29. 21:26
  Ha 4. Mankapunka 2012.07.29. 21:02 moderálták, honnan tudja "mir", hogy vicces megjegyzést tett ???”
 • 11. pancser 2012. július 29. 22:36
  „Sokan nem veszik komolyan a villámlást, mint ahogy a játékvezető is tette. Nem először történt ilyesmi, valahogy a villám kedveli a focipályákat. Jobbulást!”
 • 10. Roland985 2012. július 29. 22:35
  „igen, itt nincs miről beszélni! A meccset félbe kellett volna szakítani!!!!!!!!!!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiai bajnok Kovács Ági a Soproni londoni tudósítója

Ez lesz az első alkalom, hogy családanyaként, és már nem aktív sportolóként veszek részt az… Tovább olvasom