Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Világhírű kuvaszok Nemeskérről

A Nemeskér közelében fekvő Szedenik-tanyát korábban Mechle- és Galavics-portának is emlegették. De bárhogyan is hívták az elmúlt évek alatt, a farmot őrző kuvaszok miatt oda bejutni szinte lehetetlen volt.
Kéttucatnyi harcos kuvasz őrzi a Nemeskér határában fekvő birtokot, melynek gazdája Szedenik Sándor. Már nagyapja is a bátorságukról ismert ebekkel védte az illetéktelenektől tanyáját, az unoka pedig már a hatvanas évektől tenyészti is a család kedvenc kutyafajtáját.
Tenyésztői munkájának eredményeként kutyái ismertté tették nevét a világ szinte minden részén.

– Már gyerekkoromban megszerettem a kuvaszokat, emlékszem, rá amikor egy alkalommal a határban vizslató csendőrt felkergette a fára az egyik kutyánk – mélázik el Szedenik gazda. – Egy biztos, oda senki nem juthatott be a mi segítségünk és engedélyünk nélkül. Pedig akkoriban csak két kutyánk volt még. Azóta jómagam összesen harmincat tartok és három vérvonallal igyekszem a legszebb és legjobb tulajdonságú állatokat felnevelni.

Ez utóbbi sikerrel is járt, hiszen a major kuvaszai nemcsak itthon, de az Egyesült Államoktól Svédországig keresettekké váltak. Az Ikva Parti Bengo kennelből még Kanadába is rendeltek kiskutyát.
– A kuvasz egygazdás állat – magyarázza a gazda –, keményen kell vele bánni, de nem durván, akkor tudja, ki az úr a háznál. Mi, magyarok büszkék lehetünk erre az ősi fajtára, amely még a honfoglalókkal együtt vándorolt be a Kárpát-medencébe és később Mátyás király vadászatra használta.

– Nagyapám 1918 -ban vásárolta meg ezt a gyönyörű birtokot és a család tulajdonában maradt egészen a téeszesítés idejéig. Akkor aztán elvették a többségét, de csak veréssel tudták rávenni nagyapámat a papírok aláírására. A kárpótláskor visszakaptuk a területet. Azóta újra családunk tulajdona, jómagam 2001 óta a major közvetlen közelében állatokat tartok, azon túl pedig növénytermesztéssel foglalkozom – mondja Szedenik Sándor.

– Már gyerekkoromban megszerettem a kuvaszokat, emlékszem rá amikor egy alkalommal a határban vizslató csendőrt felkergette a fára az egyik kutyánk – mélázik el Szedenik gazda. – Egy biztos, oda senki nem juthatott be, a mi segítségünk és engedélyünk nélkül. Pedig akkoriban csak két kutyánk volt még. Azóta jómagam összesen harmincat tartok és három vérvonallal igyekszem a legszebb és legjobb tulajdonságú állatokat felnevelni.

Ez utóbbi sikerrel is járt, hiszen a major kuvaszai nem csak itthon, de az Egyesült Államoktól Svédországig keresettekké váltak. Tavaly a Magyar Kuvasz Klub 1340 ponttal a legszínvonalasabbra értékelte Szedenik Sándor tenyésztői munkáját. Az Ikva Parti Bengo kennelből még Kanadába is rendeltek kiskutyát. Ebben az estben a gazda maga vitte el a kölyköt a repülőtérig, ahol egy arra szabványosított szállítóketrecben fel is adták a hosszú útra. Jellemző történet, hogy egy Balatonnál nyaraló horvát orvos alkudozni akart két kis kuvasz árában. Végül megegyeztek a tenyésztővel. Hónapok teltek el, amikor váratlanul pénz érkezett Szedenik úr számlájára. Az orvos bár annak idején lealkudta az árat, most mégis feladta az eredeti összeg maradékát így kifejezésre juttatva elégedettségét...

– A kuvasz egygazdás állat – magyarázza a gazda, keményen kell vele bánni, de nem durván, akkor tudja ki az úr a háznál. Mi magyarok büszkék lehetünk erre az ősi fajtára, amely még a honfoglalókkal együtt vándorolt be a Kárpát medencébe és később Mátyás király vadászatra használta. Bátor és rettenthetetlen fajta, amely egykor a farkasoktól védte a nyájat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenállt, ütött és rúgott

Bántalmazásért, szabadsága korlátozásáért bírósághoz fordul Horváth László, a MIÉP soproni elnöke,… Tovább olvasom