Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Vigyázat, kullancsveszély!

Pánikra semmi ok, de az óvatosság kötelező – így foglalható össze, mi a teendő az idei kullancsszezonban.

Megkezdődött a kiránduló- s ezzel együtt a kullancsszezon. Az előrejelzések szerint a parazitapopuláció jelentősen megnövekedett, mivel a legtöbb állat túlélte a telet, és még szaporodni is tudott.

A megelőzés elsődleges szabálya, hogy csak hosszú ruházatban induljunk a természetbe, a nadrágba legyen betűrve a felső, a zokniba a nadrág és ne hiányozzon a kalap vagy a sapka sem. A kullancsriasztó spray-k, krémek szintén segítenek távol tartani a nemkívánatos vendégeket.

A második legfontosabb szabály, hogy mindig alaposan vizsgáljuk meg magunkat és családtagjainkat, s ha megtaláljuk a bőrünkbe csimpaszkodó apróságot, azonnal távolítsuk el egy csipesszel.

Dr. Visi Noémi infektológus főorvos szerint kellő odafigyeléssel megelőzhető a baj, de ha a kullancs mégis fertőz, jól gyógyítható a Lyme-kór. Fotó: Magasi
Dr. Visi Noémi infektológus főorvos szerint kellő odafigyeléssel megelőzhető a baj, de ha a kullancs mégis fertőz, jól gyógyítható a Lyme-kór. Fotó: Magasi


Sopron és környéke kiemelten fertőzöttnek számít, már nemcsak az erdőkben és parkokban, hanem a kiskertekben is jól érzik magukat a paraziták.

– Való igaz, hogy sok kullancsra kell számítanunk idén, de semmi okunk megijedni. A kullancsok akár szabad kézzel is eltávolíthatók a bőrből, ez nem igényel speciális felszerelést és orvosi ellátást sem. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad bekenni, nyomkodni. Ki kell venni, majd figyelni a bőrt, és orvoshoz akkor kell fordulni, ha piros foltok jelennek meg – hangsúlyozza dr. Visi Noémi infektológus főorvos.

– A kokárdához hasonló bőrpír a kullancs eltávolítása után akár hetekkel is jelentkezhet, és nem is csak ott, ahonnan eltávolítottuk a parazitát. Ha ilyet tapasztalunk, sem kell megijedni! Lehet, hogy Lyme-kór jele a bőrpír, de ha időben kiderül a betegség, gyógyszerekkel jól gyógyítható – magyarázza a szakember.

A vérszívó által terjesztett agyhártyagyulladás ellen vé- dőoltás nyújt védelmet, a Lyme-kór pedig antibiotikum-kúrával leküzdhető. A soproni kórház infektológiai szakrendelésén előjegyzést követően (99/514-200 a központi telefonszám) tapasztalt szakemberek segítik a teljes gyó- gyulást.

A kullancs elleni küzdelemben fontos tényező a környezetünk rendben tartása is. Gyakori fűnyírással, a nedves, sötét helyek felszámolásával, állataink megfelelő védőeszközökkel való ellátásával ellehetetleníthetjük a kullancsokat.

Permetezni is lehet, bár Magyarországon betiltották ezeket a vegyszereket, Ausztriában viszont kapható egy pirimiphos-metil-tartalmú gázosodó szer, ami megöli az atkákat is. Itthon is be lehet szerezni fertőtlenítő hatású rovarölő szert, de ezt nem tanácsos használni, mert többet árt, mint használ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dühében téglával dobálta meg a fertőszentmiklósi buszvárót

Egy férfi összeveszett a munkaadójával, ezt az egyik fertőszentmiklósi buszmegálló üveglapjai… Tovább olvasom