Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Veszélyes agyagoktól mentesítették a nemzeti parkot

A Sarród-Lászlómajor terület kármentesítése 2011-ben kezdődött, s idén májusban ért véget.
  
A most véget ért projekt célja a Fertő tó - Neusiedler See Világörökségi Kultúrtáj területén lévő sarródi László-major területének kármentesítése volt. A majort az Esterházy-család alapította, majd 2001-ben a Fertő-tó védett természeti területei és értékei védettségi szintjének helyreállítása érdekében került a Magyar Állam tulajdonába, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe.

A terület és környezete a hazai és nemzetközi környezetvédelmi, természetvédelmi és élőhelyvédelmi előírások és egyezmények alapján kiemelt jelentősége miatt védett.

A szennyezésről vizsgálatok és tanulmányok készültek, de érdemi beavatkozásra pénz hiányában korábban nem került sor. A szennyeződés hatásterülete László-major, valamint a majorral közvetlenül szomszédos nemzetközi jelentőségű vadvízi terület.

A szennyeződés veszélyt - irritációt, mérgezést és elpusztulást jelentett volna a természetes élőhelyen élő, továbbá a területre telepített védett vagy őshonos állat és madár populációkra, valamint a Fertő-tó Ramsari Egyezmény szerinti nemzetközi jelentőségű vadvízi területére is. A talaj és talajvíz szennyezés humán-egészségügyi kockázata megalapozott volt a projekt tervezésekor.

A projekt során 915, egyenként 7 méteres vákuumkútból kitermelt talajvizet 2 víztisztító rendszer tisztított meg. A technológia üzemeltetésnek eredményeként a terület a környezeti és humán-egészségügyi kockázata megszűnt.

A megtisztított rész nagysága: 52 112 négyzetméter, a megtisztított földtani közeg mennyisége, beleértve az eltávolított szennyezőanyag mennyiséget: 2 250 köbméter.

Az érintett területen arzén, ólom, bór, és toxikus szénhidrogének szennyeztek, amelyeket a területre hulló csapadékvíz folyamatosan bemosott a talajvízbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresek a Dirty Dance Sopron Egyesület táncosai

A 2015-ös versenyszezon két kvalifikációs versenyét remekül teljesítette a Dirty Dance Sopron… Tovább olvasom