Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Vasutat vesz a vasút, a GYSEV-é lesz a Fertővidéki HÉV

A magyarországi vonal jelentős részét 1979-ben megszüntették, azóta Fertőszentmiklóst és az ausztriai Nezsider (Neusiedl am See) települést köti össze a vasút.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zrt. eredetileg Celldömölk (Kisczell) állomásról Eszterháza-Fertőszentmiklóson keresztül Parndorfig tartó 111 km hosszú vasútvonalán 1897-ben indult meg a forgalom. A trianoni békeszerződés után a pálya 38 km-es szakasza Ausztriához került.

A magyarországi vonal jelentős részét 1979-ben megszüntették, azóta Fertőszentmiklóst és az ausztriai Neusiedl am See (Nezsider) települést köti össze a vasút. A vonal üzemeltetését a kezdetektől fogva, azaz 118 éve mind a magyarországi, mind az ausztriai részen a GYSEV Zrt. végzi.

A képen Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese, ill. Prof. Mag. Dr. Gerhard Gürtlich, az NSB GmbH ügyvezetője és Dipl. Ing. Arnold Schweifer
A képen Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Prof. Mag. Dr. Gerhard Gürtlich, az NSB GmbH ügyvezetője és Dipl. Ing. Arnold Schweifer, az NSB GmbH ügyvezetője látható.


A vonal villamosítása 2004-re készült el – jóllehet a magyar áramrendszerrel, a vonalon az ÖBB (Osztrák Vasúttársaság) kétáramnemű szerelvényei is közlekednek. A közszolgáltatási személyszállítást a GYSEV Zrt. biztosítja, az ÖBB-től bérelt villamos motorvonatokkal és ingavonatokkal.

A Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Zrt. részvényeit 2010-ben az NSB GmbH-ra átruházták, ehhez egy osztrák törvény biztosított jogalapot. A Neusiedler Seebahn GmbH 50,19 %-ban Burgenland tartomány és 49,81 %-ban az osztrák szövetségi állam tulajdonában áll. Ettől a gazdasági társaságtól vásárolja meg a GYSEV Zrt. az FHÉV Zrt.-t, amely a továbbiakban a soproni székhelyű vasúttársaság 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként működik tovább.

„Az FHÉV Zrt. megvásárlásával eleget teszünk a magyar közlekedési kormányzat azon elvárásainak, miszerint a hazai vasúti szakaszok magyar többségű gazdasági társaságok tulajdonába kerüljenek. Jogilag egyszerűbbé, emellett gazdaságosabbá válik a szakasz üzemeltetése, amely már az adásvétel előtt is a GYSEV Zrt. feladata volt, és amelyet szeretnénk a továbbiakban is az eddigi magas színvonalon ellátni" – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, az adásvételi szerződés aláírásakor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAGYCENK - Ilyenek vagyunk: Széchenyi örökségét őrzzük

Nagycenk a Széchenyiek ősi fészke. Itt élt és alkotott Széchenyi István, a legnagyobb magyar. Tovább olvasom