Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Vasöntöde: pusztulásra ítélve?

Egykor több száz soproninak adott munkát, ma kifosztva, egykori méltóságának torz vázaként áll a vasöntöde épülete.

Helyi védettség alatt áll az Ágfalvi út mentén hosszan elnyúló téglaépület, az egykori vasöntöde központi része. Ez azonban nem látszik rajta. Tulajdonosa, egy osztrák vállalkozó, úgy tűnik, sorsára hagyta az egykor négyszáz embernek is munkát adó üzemet. Illetve azt, ami maradt belőle...

A cég, amelynek tulajdonában áll a jókora épületkomplexum és a hozzá tartozó terület, elérhetetlen...

Az önkormányzat 2009-ben helyi védettség alá vette az egykori üzem utcafronti főépületét. Azóta viszont csak a fémtolvajok jártak erre... Fotó: Magasi
Az önkormányzat 2009-ben helyi védettség alá vette az egykori üzem utcafronti főépületét. Azóta viszont csak a fémtolvajok jártak erre... Fotó: Magasi


Gőbl Gábor (Jobbik) önkormányzati képviselő már többször felszólalt a képviselő-testületi üléseken a Vasöntöde érdekében. Nem hagyta nyugodni a lehetetlen állapot, különböző hatóságok figyelmét is felhívta a helyzetre.

A napokban a megyei kormányhivatal járási építésügyi hatóságának munkatársai bejárást tartottak itt a kérésére. Hogy mit találtak, arról jelentés készül.

Igaz, az építésügyi hatóságot nem érdekelte, mi van a gyanús hordókban, s az ellenőrök nyilván azt sem tudták megmondani a képviselőnek, a gyár(terület) tulajdonosa milyen szankciókra számíthat ezt követően. Mindenesetre az ellenőrzés „eredményéről" tájékoztatják a képviselőt.

Az egykor méltóságot, erőt képviselő vasöntöde az elmúlt években is többször került a figyelem középpontjába. Hat évvel ezelőtt egy bűnügy miatt beszéltek róla: különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult nyomozás, amelyben egy soproni ingatlanfejlesztési cég két ügyvezetője is a gyanúsítottak között volt.

A vádlottak a vasöntöde és az egykori Fésűs helyére tervezett lakóparkok építésére hivatkozva szereztek bankoktól és magánszemélyektől hiteleket, amelyeket nem vagy alig fizettek vissza. 2009 nyarán egy melléképületben, 2010 decemberében a főépületben ütött ki tűz, a lángok a födémet tették tönkre, mindennek nyomai ma is láthatók.

A múlt dicső, a jelen mostoha, a jövő bizonytalan.

Az osztrák alapítású Sopron-Graz Vasárugyár Rt. vasöntödéjében 1910-ben indult meg a termelés. A gazdasági világválságot követően a gyár más cégeknek is gyártott öntvényeket, az üzem béröntöde jelleget öltött. A második világháborút követően a vasöntöde a Szovjetunió birtokába került, majd 1953-tól önálló vállalatként Soproni Vasöntöde néven működött. 1959 és 1986 között a budapesti Elzett Vasárugyárhoz tartozott.

Az öntöde dinamikusan fejlődött, európai szinten is korszerűnek számított, főként kötőelemeket, zár-, ajtó- és ablakvasalásokat gyártott. A rendszerváltást követően többszöri tulajdonosváltás és lassú, máig tartó pusztulási folyamat következett, aminek eredményeképp az üzemet 2006-ban véglegesen bezárták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni LMP: Bebesi József a jelölt

Az országgyűlési képviselő választáson a soproni körzetben a Lehet Más a Politika képviselőjelöltje… Tovább olvasom