Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepi koncert a felújított soproni bencés templomban

A soproni bencés templom megújítása utáni első ünnepi koncerten Maróth Bálint csellóművész ad szólóestet Bach és Kodály gordonkára írt műveiből pénteken.

Horváth László templomigazgató az MTI-nek elmondta: a hangverseny nemcsak azért különleges, mert az első zenei esemény lesz a hosszú ideig tartó felújítást követően, hanem sajátos lesz annyiban is, hogy ismertető előadás vezeti be. Bach és Kodály szólógordonkára komponált műveiről Jáki Sándor Teodóz bencés tanár, vallási néprajzkutató beszél a koncert előtt.

A napokban az új padok is helyükre kerültek a templomban, így a közönség kényelmes körülmények között adhatja át magát a zenei élménynek – jegyezte meg a templomigazgató.

Horváth László szólt arról, hogy hagyományt akarnak teremteni a zenei előadásokkal. A következő koncert április 6-án, nagypénteken lesz, amelyen Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című kompozíciója hangzik fel a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar előadásában. A sorozatot a nyári idegenforgalmi szezonban folytatják.

Horváth László rámutatott arra, hogy a gótika és a barokk jegyeit viselő műemléktemplom és a hozzá tartozó kolostor, valamint a káptalanterem turisztikai vonzerejét szeretnék növelni, ezt a törekvést szolgálja a közelmúltban befejeződött rekonstrukció és a templomi koncerteket is ennek jegyében rendezik.

A felújítás jóvoltából közelebb viszik a látogatókhoz az építészettörténeti és a képzőművészeti értékeket is. Minderről számítógépes terminálokon tájékoztatják a templomtérben több nyelven az érdeklődőket. A kerengő és a káptalanterem pedig a ferences és a bencés múlt főbb történéseit tárja az érdeklődők elé.

Az építészeti örökség értékeihez méltó környezet visszaállítását 164 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam. A rekonstrukció teljes összege 200 millió forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepség Sopronban - Képesek vagyunk a megújulásra - Fotók

Petőfi téren ünnepelték csütörtökön Sopronban az 1848. március 15-ei események 164. évfordulóját. A… Tovább olvasom