Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Uniós pénz a vidék fejlesztésére

Sopron és környéke - A Leader-pályázaton 1,4 milliárd forint támogatást nyert el az Alpokalja–Ikva mente térség. A pénzből jut a mikrovállalkozásokra és falufejlesztésre, a vidéki örökség védelmére, valamint a turizmus fellendítésére.
A sopron–fertődi kistérség 39 településének önkormányzatai, civiljei és vállalkozásai tavasszal alakították meg az Alpokalja–Ikva Mente Térség Leader Egyesületet. A több mint száz tagot számláló csoport véleményezheti a pályázatokat, részben pedig helyben döntenek a pénzek elosztásáról. A kormány döntése értelmében az egyesület 2013-ig 1,4 milliárd forint támogatáshoz jut hozzá. A pénzt mikrovállalkozásokra és falufejlesztésre, a vidéki örökség védelmére, a turizmus fellendítésére, valamint a térségek közötti és a határ menti gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatok fejlesztésének támogatására fordítják, konkrét projekteket azonban még nem fogadtak el.

– A rendszer úgy működik, hogy a Leader-program keretében kiírt pályázatokon indulókat az egyesület véleményezi és a felállított rangsornak megfelelően osztja el a kiíró a megítélt támogatást – fogalmazott Gaál István, az egyesület elnöke. – Az 1,4 milliárd forint fennmaradó részéről a már elkészített helyi stratégiának megfelelően helyben döntünk.

Az egyesületen belül már megalakult a térségi vidékfejlesztésért felelős munkaszervezet, amely egyrészt foglalkozik a térségi pályázatokkal, tanácsadással, másrészt pedig felel a megvalósításért. Az iroda Fertőszentmiklóson működik, egyelőre az önkormányzat épületében. A háromfős személyzet munkáját egyebek mellett külső könyvelők, jogi tanácsadók segítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalmak épülhetnek az elkerülőúton

Sopron - Két körforgalom is épülhet a 84-es számú főút Sopront tehermentesítő szakaszán. A… Tovább olvasom