Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra szmog Sopronban!

Sopron - Újra a szálló por magas koncentrációját mérték Sopronban kedden délelőtt! Az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiséget mértek Kazincbarcika és Miskolc környékén, valamint Várpalotán és Pécsett is. Budapesten is eléri a kritikus szintet a por, de korántsem annyira, mint például Sopronban.
A légszennyezettségi térkép a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérőhálózata által óránként mért és összegyűjtött adatok alapján készül, s meglehetősen sok a piros folt rajta. Tegnap reggel a Dunántúlon több helyen is, régiónkban Sopronban és környékén mértek  az egészségügyi határérték feletti szállópor-mennyiséget. Az egészségügyi határértéket 100 százaléknak véve a szálló por mennyisége Sopronban 117 százalék volt, de ez nem éri el a tájékoztatási küszöbértéket sem. A 117 volt a kiugró érték, a napi átlag  valószínűleg az egészségügyi határ alatt marad – tájékoztattak a szakemberek. 

A városházán érdeklődésünkre elmondták, riadót csak akkor rendelnel el, ha a riasztási küszöbértéket egymást követő két napon át átlagban meghaladja a koncentráció.
 

Mi is az a szálló por?
 
A szálló por elnevezés a levegőben előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskékre vonatkozik. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot, vagy úgynevezett azbesztózist okozhat.
A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők például nehézfémek.

Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

Olvasóink írták

  • 2. Telepathia 2009. március 04. 15:22
    „Sopron a szmog és az ellentmondásos önkormányzat valamint a leghúségesbb város.”
  • 1. jockey 2009. március 03. 20:42
    „Elő a porálarcokkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás: Összefogásra vagyunk ítélve!

Sopron - Összefogásra van szükség a gazdasági helyzet miatt, és hogy elkerüljük a 2010-es teljes… Tovább olvasom