Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Újabb perek Burgenlandban magyar iskolások színlelt lakcíme miatt

Újabb perek indulhatnak Burgenlandban magyar iskolások hamis ausztriai lakcímre történt bejelentése miatt - számolt be róla az osztrák közszolgálati rádió (ORF).

Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen emeltek vádat amiatt, hogy 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentették be. Lakcímként a polgármesteri hivatalt adták meg - olvasható az ORF Burgenland szombati keltezésű internetes cikkében.

A volt polgármester a rádiónak azt mondta: nem volt tudatában annak, hogy bűnt követ el. A gyerekek korábban a helyi általános iskola alsó tagozatát látogatták, és egy lékai családnál volt bejelentett lakcímük. Mint mondta, lehetővé akarta tenni számukra, hogy továbbra is az iskolába járhassanak.

A vádlottakra hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Külföldi állampolgárságú gyerekek ausztriai lakcím hiányában nem tanulhatnának osztrák általános iskolában.

Korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években elterjedt gyakorlattá vált a burgenlandi kistelepüléseken, hogy iskolabezárások elkerülése érdekében magyar kisdiákokat jelentettek be burgenlandi lakcímekre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna.

2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy ilyen eset miatt.

A burgenlandi ügyészség tavaly májusi tájékoztatása szerint még tizenhét burgenlandi településen indult vizsgálat hasonló gyanúval.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

János-telepi lakópark: bokáig sárban évek óta

Hét esztendeje, hogy házakat kezdtek építeni János-telepen. Napjainkra közel száz család költözött… Tovább olvasom