Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Új parkolási rendelet lépett életbe Sopronban

Sopronban új fizetőparkolási rend lépett életbe júliustól. Fizetős parkolásnál minimálisan 15 perces időtartamot kell megváltani.

A soproni közgyűlés új fizetőparkolási rend bevezetéséről határozott. Változás, hogy fizetőssé vált a Ferenczy János utca, Lackner Kristóf utca–Ikva sor közötti szakasz is (harmadik zóna). A II. Rákóczi Ferenc utca 23. számtól az Újteleki utcáig tartó szakasz átkerült a második zónába, míg a Széchenyi tér és a II. Rákóczi Ferenc u. 21. számú házig tartó rész maradt az első tarifában.

A forgalmi rendszám változása vagy a bérlet elvesztése esetén a kezelési költség megfizetésével a bérlet kicserélhető, illetve új bérlet állítható ki.
Új elem, hogy a várakozás megkezdésekor minimálisan 15 perc időtartamnyi díj fizetendő. Éves parkolóbérlet már a tárgyévet megelőző év december elsejétől, míg 30 napos bérlet az érvényesség kezdőnapját megelőző 10 napon belül vásárolható. Pontosították a bérletek cseréjét is: a forgalmi rendszám változása vagy a bérlet elvesztése esetén a kezelési költség megfizetésével a bérlet kicserélhető, illetve új bérlet állítható ki, kizárólag a bérletet korábban megváltó üzemben tartó számára. Ehhez az új gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása is szükséges.

Fizetős parkolásnál minimálisan 15 perces időtartamot kell megváltani.
Fizetős parkolásnál minimálisan 15 perces időtartamot kell megváltani.

Pótdíjat nemcsak nemfizetés, hanem az ellenőrizhetetlen módon, rosszul kihelyezett jegyek, bérletek, továbbá a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhely engedély nélküli igénybevétele esetén is kiszabnak. A pótdíj megfizetéséért a jármű üzemben tartója a felelős.

Tarifák, pótdíjak

Kiemelt zónákban 280 forintot kell fizetni egy óra parkolásért. Pótdíjfizetési kötelezettségkor ha 15 napon belül rendezik a csekket, akkor 3360 forint, ha azon túl, akkor 11.200 forint fizetendő. Az első zónánál a parkolási díj 220 forint óránként, a pótdíj 2640 forint, 15 napon túl 8800 forint. A második zónában 155 forint a díj óránként, a pótdíj 1860, illetve 6200 forint. A harmadik zónában 75 forintba kerül a parkolás, a pótdíj 900, illetve – 15 napon túli fizetés esetén – 3000 forint. Autóbusz harmadik zónában parkolása 395 forint, a pótdíj 4740, illetve 15.800 forint lehet.
 

Olvasóink írták

 • 13. vitriol2 2010. július 15. 20:37
  „15 perc oké. de azért aVÁLTOZÁST nyagyobb betükkel...”
 • 12. Dörgés 2010. július 12. 22:43
  „Én csak azt nem értem, öregapám mesélte hogy régen ők társadalmi munkában kövezték az utcákat és építetek. Mi jogon szednek pénzt érte egy törzsgyökeres sopronitól, ki itt él és itt dolgozik (adózik)?”
 • 11. naplopo 2010. július 12. 09:15
  „Engem az bosszant, h a belvároshoz közel dolgozok, és sokszor csak autóval tudok bejárni dolgozni,
  Hol parkoljak? - A városhatáron?
  Hülyék leennének a holdingnál bevezetni a "munkásbérletet", saját bevételük csökkenne ezzel gyökeresen, mert turistaforgalom ebben a városban nemi gazán van....”
 • 10. muskátli 2010. július 11. 19:09
  „Gyurcának igaza van! Ezt a többség úgyis tudja, hogy miért vannak különbözö zónák. Aki meg nem tudta most megtudhatta. Ez így van rendjén.”
 • 9. máris 2010. július 11. 16:14
  „Gyurca!!! BUDAPESTET NE HASONLÍTSD SOPRONHOZ!!!! KÉT " KÜLÖN VILÁG " !!!”
 • 8. Gyurca 2010. július 11. 15:34
  „Tisztelt orkodo!
  Nem tisztem megvédeni a Holdingot sem a munkatársait. De.1. A kiemelt zóna azért kiemelt, mert belváros. Budapesten a várban sokkal drágább a jegy mint bárhol máshol a városban, így akarják kiszorítani a forgalmat. 2.Az ellenőr mikor belép egy parkolószakaszra pl. kiemelt, lefotózza a táblát majd az autómatán az órát. A fényképen szereplő időnek egyezni kell az autómata idejével. Ha talál autót amin nincs jegy, bérlet, stb. kiállítja a felszólítást pda készülékkel, kinyomtatja lefotózza és a felszólításon szereplő időpontnak egyezni kell a fényképen szereplő időponttal (nyilván egyezni fog az autómata idejével is, mivel a pda készülék a fényképezőgép és az autómaták ideje össze van szinkronizálva). Nos innen ketyeg a hét (nem öt) perc. Az atómatákat távfelügyeleti rendszer felügyeli és minden éjszaka adatforgalom történik az autómaták és a számítógép közt pl. óraszinkronizálás. Ilyen egyszerű.”
 • 7. máris 2010. július 11. 14:23
  „6-OS orkodo SZÍVEMBŐL BESZÉLTÉL!!!!!!!”
 • 6. orkodo 2010. július 10. 22:14
  „Már nem is húzom az agyam azon hogy fizetni kell. De azért érdekelne, hogy a "Kiemelt Zóna" mitől kiemelt? Figyeli valaki az autómat, hogy ne törtjék fel, vagy ne tolasson neki valaki? Ergo őrizve van az autóm, tehát garantálják hogy mire visszaérek semmi baja? Nem!! Akkor miért is fizetek? Ráadásul az 5 perces türelmi időt egyik sem várja meg. Direkt úgy vannak az autómaták beállítva, hogy mikor fényképez és éppen akkor váltok jegyet, akkor az az 5 perc már ne legyen meg, hogy még véletlenül se tudjam bemutatni, hogy mondjuk pénzt váltani voltam. Nevetséges az egész... Így átverni az embereket a türelmi idővel, csak hogy legyen bevétele a Holdingnak. Szánalmas!!!”
 • 5. soproni 2010. július 10. 15:26
  „2.A büntetést csak azok fizethetik,akik sajnálják a zsebükben lapuló aprót elővenni és bliccelni próbálnak,vagy nincs fél percük elsétálni az automatáig. Engem a parkolás nem érint,mert az autómat csak munkába járásra használom és bérletes vagyok.Sopronban szinte minden uticél elérhető 10 perc,fél óra gyaloglással,de bringával még gyorsabban.Az viszont jó,hogy lehetőség van arra is,hogy 15 percre váltsanak az autósok jegyet.Azokat meg csak büntessék,akik mindig "csak egy percre"állnak meg jegy nékül,illetve a tilosban.A mozgáskorlátozott helyet elfoglalóknak minimum 10 ezres büntetést adnék.”
 • 4. muskátli 2010. július 10. 11:20
  „Nem csak a testi sérült rokkant! Akkor meg mi az érdekes a rendörön? Nem egyértelmü, hogy ö hol rokkant?
  És mivel olyan mértékben rokkant ott, azon a bizonyos helyen, ezért elfelejtette kitenni a rokkant engedélyt. Tehát összefoglalva, neki van jogosultsága ott parkolni. Ki a fene büntetné meg ÖKET???
  Sajnos rengeteg fiatal is rokkantnak érzi magát. Remélem soha sem lesz szükségük a rokkant parkolóhelyekre, mert aztán ök ki fogják nyitni a szájukat, ha valaki jogtalanul beáll. Most viszont hogy a betegeknek máshol kell parkolniuk, arra nagy ivben szarnak. Ez van. Ha a rokkant egyszer elfelejti kitenni a parkolójgyét, rögtön megbüntetik. Viszont a jogtalanul ott parkolóknak, persze szabad.

  máris, nem értem mit akarsz a listával. Ha odamész a parkolóórához, akkor csak bedobod az apródat, nem kell ott gondolkodni, hogy hol is parkolsz!”
 • 3. Tonxy 2010. július 10. 11:11
  „Annyival lett szarabb hogyha valaki rokkant parkolóba áll jogosulatlanul, akkor nem csak a rendőrség büntetheti meg hanem a parkolóőr is. Mondjuk a rendőrség nagyivben leszarja ezt a dolgot. Lásd tecsó parkoló, igaz egyszer lefényképeztem a rendőrautót a rokkant parkolóban:)”
 • 2. máris 2010. július 10. 09:37
  „VAJON KI DÖNTÖTTE EL AZ UTCÁKAT? MÉRT NEM LEHETETT EGYSÉGESEN KITERJESZTENI MINDENHOVÁ? LISTÁT KELL HORDANUNK!! MEGINT JÓL " BEKAVARTAK " NEKÜNK! AZTÁN CSAK A BÜNTETÉST FIZETHETJÜK!!!”
 • 1. szépjóreggelt 2010. július 10. 09:08
  „Csodálatos! Most örülni kellene?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő Táj oldtimertúrát rendeznek

Sopron és környéke - Szombaton kezdődik a XVII. Old Timer Fertő Táj Világörökség Nemzetközi… Tovább olvasom