Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Új hulladéklerakó, 3,6 milliárdból

A soproni Harkai úti hulladéklerakó telítettsége miatt hamarosan új, regionális létesítményre lesz szükség. A számítások szerint a jórészt állami és uniós pénzekből finanszírozott beruházás 3,6 milliárd forintba kerül.
A soproni közgyűlés várhatóan október 30-án dönt arról, hol épüljön meg a város új, regionális hulladéklerakója – közölte Kóczán Zoltán, az önkormányzat városüzemeltetési tanácsnoka. A parlament által elfogadott hulladékgazdálkodási törvény a térségben három településen – Nagycenken, Fertőszentmiklóson és Csepregen – engedélyezi a lerakók építését.

– A soproni városvezetés már a kilencvenes évek derekán tudta, hogy a Harkai úti lerakó korszerűtlen – hangsúlyozta Kóczán Zoltán. – Az új létesítmény anyagi alapját megteremtendő, a hulladékszállítási díjba az önkormányzat 1995-ben meghatározott összeget épített be. Ezekből a pénzekből mára 67 millió forint gyűlt össze. Az új, regionális hulladéklerakó mintegy 3,6 milliárd forintba kerül, ám ennek csak a tíz százalékát, azaz 360 millió forintot kell önrészként előteremteni. A többi állami és uniós támogatásokból finanszírozható. A brüsszeli források elnyerésére regionális szintű pályázatot nyújtunk be.

Az új soproni hulladéklerakó lehetséges helyszínei közül a városnak a nagycenki önkormányzattal már korábban is volt szerződése, de ezt a megállapodást a nagycenkiek 1999-ben felmondták. Ezért a hulladékgazdálkodási törvény által elfogadott további két helyszín, Fertőszentmiklós és Csepreg közül választ október végi közgyűlésén a soproni képviselő-testület. Ezt követően kezdődhet a pályázat előkészítése. Kóczán Zoltán aláhúzta: bárhol is valósuljon meg a 3,6 milliárdos beruházás, a tulajdonjog, valamint a lerakót majdan működtető kft. üzletrészének nagyobbik hányada Soproné lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos búcsú a kosárklasszistól

Látványos és sokáig emlékezetes módon búcsúzott lapunk külsős munka- társa, az aktív… Tovább olvasom