Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tűzifát kaphatnak a rászorultak

Sarródon a közeljövőben elkezdődik a kerékpárút kialakítása, a tervezett bioerőmű tanulmányterveinek elkészítése.

Mindezek mellett megoldásra vár a belvízelvezető árkok rendbetétele.

A sarródi önkormányzatnál nap mint nap tapasztalják, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az ott élők egy része.

– A három település – Sarród, Fertőújlak, Nyárliget – területén lévő utak menti fát ajánlja fel az önkormányzat a rászorulók megsegítésére – mondta el Turi Lajos polgármester. – Eddig ötven család jelentkezett az akcióra, akik így ingyenesen juthatnak tűzifához. A településeket összekötő utak kiszélesítése, felújítása egyébként is napirenden van. Ezzel pedig nem csupán jót tettünk a rászorultakkal, hanem el is kezdtük a rendbetételt.

A polgármester hozzátette, a napokban elkezdődik a 17 millió forintos támogatással megvalósuló kerékpárút kialakítása. Ennek során táblákat helyeznek el, pihenőhelyeket építenek, valamint fásítanak is. Egy másik pályázat keretében szintén kerékpárutat építenek Fertőújlak és az ausztriai Mosonbánfalva, Apetlon között. Ugyancsak a nyertes támogatásnak köszönhető, hogy nekiállhatnak a tervezett bioerőmű tanulmányterveinek elkészítéséhez. Erre mintegy 30 millió forint áll rendelkezésre. Fontos feladat még a belvízelvezető rendszer korszerűsítése, ugyanis az elmúlt évtizedekben ez elmaradt. A munka azért is időszerű, mert ha árvíz még nem is, de a belvíz már fenyegeti a külterületeket, valamint az alacsonyabban fekvő utcákat.

– Az egyházközséggel összefogva a sarródi templomot is szeretnénk fejleszteni – folytatta Turi Lajos. – Ki kell cserélni a nyílászárókat, valamint kiépíteni a fűtést. A településünkön nemrégiben készült el a sportpálya, az öltöző megépítése még az idei feladataink közé tartozik. Szeretnénk a tájházhoz egy pajtaszínpadot kialakítani, de a világörökségi tanáccsal közösen beadott pályázatot várhatóan elutasítják. Pedig jól jött volna a támogatás.

A sarródi önkormányzat sokat vár a közmunkaprogramtól. Ennek keretében tizenkét helybélit foglalkoztatnának. A másik kitörési pont a tervezett negyven telek kialakítása lehet. A település mintegy négy hektár állami földet vásárolna. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a közeljövőben írják alá a megállapodást. Ezt követően állhatnak neki a közművesítésnek.

Olvasóink írták

 • 5. quaestor 2010. január 31. 09:19
  „Roben! Miből gondolod, hogy trógerek kapják a fákat??? Magadból indulsz ki???? Vagy egyszerűen csak irigy vagy, mert te olyan helyen laksz, ahol az önkormányzat csak pénzt szed be ilyen-olyan adó címmel, de adni nem ad semmit.”
 • 4. janika 2010. január 28. 15:40
  „De jó nekik! Mig ott támogatják a rászorúlóket addig Csorna környékén élőket meg áveri a fuvarozók némelyike.
  Pl. 20 mázsa tüzifa helyett oda szállit a védtelen kispénzü nyugdíjasoknak tíz máza fát. Errefelé arendőrségnek kissebb gondja is nagyobb mint ezeket a fuvarosokat ellenőrizze. Ha feljelentést tesznek a kis öregek, akkor lehet, hogy még Őket gyanusítanák meg, hogy rágalmazzák a becsületes csasló, fatolvajokat?”
 • 3. vanessa 2010. január 26. 22:01
  „meglehetne nézni az erdöket,mennyi kidölt fa van ,ami már évek ota ott hever a földön vagy a másik fára rádölve,azokat kitakaritanák nem az élöfákat kivágni,mennyi tüzelö jutna a rászoruloknak,ujságirok elmehetnek ilyen erdők felé.”
 • 2. Auriana 2010. január 26. 12:22
  „Szerintem meg adjanak nekik hulladékfát...pfff... ki hallott már olyat, hogy friss fából nem bútorlapokat/gerendát/bármit csinálnak, hanem felaprítják tüzifának? :( ilyen pazarlás sehol sincs. Persze, lehet, hogy útban voltak a fák, de akkoris okosabban fel lehetne használni, ha már egyszer alá van írva a halálos ítéletük!”
 • 1. Roben 2010. január 26. 10:18
  „Micsoda példás akcio!Vajon tényleg ez a megoldás,hogy már meglévő fákat kell kivagdosni és a trogereknek adni?Vagy lehet,hogy logikusabb lenne klimaerdöt telepiteni,és pár évet várni és erre a célra felhasználni.Ez az öncélú fakivagdosá felháborito.Milyen fásitás?Azok a fák gondolom kis csenevész valamik lesznek évekig.és jo célpontjai a vandáloknak.Le kell állitani az idösebb fák kivágását!A válságot nem a fákon kell elkezdeni megoldani!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálló por: bíznak a jó szélben

Sopronban a szálló por határértékének kétnapos átlaga hétfőn meghaladta a riasztási küszöböt. Tovább olvasom