Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Tűz lett a parázs vitából – felgyújtotta a házat

Győr - Felgyújtotta mérgében a melléképületet, amelyben szállást kapott egy győr-újvárosi családtól az ötvenegy éves Dombi Árpád. Talán csak a véletlen szerencse műve, hogy a tűz nem terjedt át a házra, ahol B.-ék laktak három kiskorú gyerekkel. A férfi hat évet kapott.
Sokszor ült már börtönben, lopások és más bűncselekmények miatt a győri Dombi Árpád, akit – hajléka nem lévén – B.-ék befogadtak újvárosi otthonukba, pontosabban annak hátsó, lakható részébe. Az ötvenes férfi és a családfő között kezdett elmérgesedni a viszony, a lomizással foglalkozó B. úr állítása szerint Dombi már a gázpalackot is elvitte tőle, hogy eladhassa. Többször próbálták már kitenni a szűrét a problémás lakónak, de ez komollyá akkor vált, amikor az illető keze nyomán eltűnt a fűrész, bár ő azt vallja, hogy fát akart vágni. A kirobbant veszekedés után Dombi sokat ivott és este hét után arra ment haza, hogy ruháit, kevéske holmiját egy kupacba gyűjtötte a gazda, Dombi lakrészében. Mint első vallomásából és a feltárt bizonyítékokból kiderült, ittas állapotában dühbe gurult, felgyújtotta a ruhákat és a kijárat felé indult. A lakrész teljesen leégett, a közelben sertepertélő gyújtogatót később a rendőrség találta meg.

Az volt ugyanis a szerencse, hogy bár a családfő nyolc óra előtt lefeküdt, felesége és gyerekei még tévéztek. Valószínű, hogy a tűz következtében áramszünet keletkezett, a felébresztett férfi a biztosítékok ellenőrzésére indult, amikor meglátta az ég felé csapó lángokat.

Mindez nem volna több egy százötvenezer forintos kárt okozó tettnél, ha nem kellett volna a bíróságnak tekintetbe venni, hogy a két lakrész egy épülethez tartozott, közös födém tartotta össze, s közöttük csak az éghető dolgokkal felhalmozott középső rész állt a tűz útjában. A szakértő szerint fél, avagy egy órába telt volna, hogy a lángok átterjedjenek a család lakására, s mivel az ittas férfi nem tudhatta, hogy alszanak-e vagy sem, cselekedetét eshetőleges szándék vezérelte. Fel kellett tehát mérnie – mondta ki tegnap a Győri Ítélőtábla –, hogy amikor kisétált a kertkapun, öt ember életét sodorja veszélybe.

Ő maga az első vallomásától eltekintve tagadásban van, azt állítja, hogy csak gyufát akart gyújtani és véletlenül történt mindez. A körülmények, a bizonyítékok és az első beismerés azonban ez ellen szólnak. Ezért most sem lehetett szó felmentésről, ahogy ő és védője kívánta, de így is kevesebbet kapott, mint első fokon: a megyei bíróság 8 és fél, a tábla már csak 6 évi fegyházra ítélte. Tettét aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette kísérletének minősítették, de megállapították azt is, hogy ez egy igen távoli kísérlet volt (tehát nem hasonlítható például ahhoz, mint amikor valakit hasba szúrnak). Dombi Árpád egyébként az alkoholizmust is tagadja, s igen „józanul" érvel: élete utolsó csaknem húsz évét börtönben töltötte, nem volt ideje függővé válni. Akárhogy is, ez még egy ideig így is marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvi engedélyre várnak

Sopron - Már csak az aláírásra vár a ruhagyár helyére tervezett szálloda elvi építési engedélye. Az… Tovább olvasom