Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Túra az országhatár mentén: GPS, mint staféta

Gépi hajtású jármű igénybevétele nélkül két évre tervezett túra indul a hét végén a Zsira-Locsmánd határátkelőről. Első köre napjaink Magyarországának, második köre pedig annak 1922 előtti határvonalát öleli fel.

- Az első kör indítása március 12-én reggel 8 órakor a Zsira – Locsmánd határátkelőről lesz, amikor is egy stafétabot szerepet betöltő GPS-t indítunk - Sopron irányába - országkerülő útjára - kezde portálunknak dr. Heincz Miklós, a túrát szervező Határvidék Nemzeti és Kulturális Egyesület elnökhelyettese, majd elmondta:

- A cél, hogy a most már szabadon járható országhatárt - lehetőség szerint - minél jobban követve kerüljük meg hazánkat, s a határon túliakkal erősítsük a nemzeti összetartozást. Továbbá mozgásra és szabadba csábítsunk minél több embert.

A kerülés módja lehet: gyalog, futva, kerékpározva, lovagolva, úszva, evezve, akár repülve is, de fontos, hogy az természetbarát módon, gépi eszköz segítsége nélkül történjen. 

Az első ˝staféta˝ (GPS) hordozó Csordás Csaba, aki 80 kilométeren keresztül futva viszi el a GPS-t Fertőrákoson a Fertő-tó partjára. Útja során érinti a Harka melletti határszakaszt, majd a Brennbergbánya feletti Magasbérc kilátónál adja át stafétáját.

Majd a Soproni-hegységen hegyikerékpárosok viszik tovább a GPS-t, a Dudleszen keresztül Fertőrákosig.

Innen, amennyiben az időjárás is engedi, rögtön vízi útra indul a Fertő-tó déli partvidéke mentén Fertőújlak úti cél felé.

A további, részletes útvonal >>

- Szeptember 10-ig tervezzük az első kör teljesítését , ami egybeesik a szintén Zsirára szervezett Kárpát Haza Fesztivállal. tt fogadjuk a Kőszeg irányából érkező GPS-t, amelyet másnap már indítjuk is tovább a második körre, a történelmi Magyarország megkerülésére - tájékoztatott dr. Heincz Miklós.

A túrákról GPS nyomvonal készül, mely aztán akár részben, akár egészében felhasználható lesz a túraútvonal újbóli bejárásához. A készülék helyzete napi szinten követhető lesz a hatarmente.com honlapon.

További részletek és jelentkezés a túrára >>

2011. június 4-én a Trianon Emléknapon Zsirán a határon emlékművet állítanak. A megemlékezés alkalmával multimédia prezentáció segítségével ismertetikk a túra állását, melyben a résztvevők által készített fotók, videók, kis írások, hanganyagok bemutatására kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elit mozi: nyerje meg a Goldschmidt fődíját!

Mindazok, akik márciusban legalább egy filmet megnéznek a soproni Elit moziban, s megadják nevüket,… Tovább olvasom