Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Túl magas a vízállás - Fokozzák a Fertő tó leeresztését

Mind a magyar, mind az ausztriai oldalon többletkiadással jár a Fertő tó leeresztése. Csúcsra járatják a zsilipet.
  
Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Fertő tó leeresztése miatt kétszeresére "hízott" a Hanság-főcsatorna. A szivárgás miatt Ausztriában már kétszer hektárnyi terület került víz alá.

Megnéztük, mi a helyzet a magyar oldalon.

A Fertő-tó térségében 2014 májusában a havi csapadékmennyiség sokéves átlagának mintegy kétszerese hullott, majd - az átlagosnál szárazabb júniust követően - júliusban, augusztusban és szeptember közepéig hullott csapadékösszegek ismét két-két és félszeresen meghaladták a sokéves átlagértékeket.

Mindezek hatására május óta folyamatosan növekvő csapadéktöbblet jött létre a Fertő-tó térségében, amely szeptember közepére meghaladta a 300 millimétert - tájékoztatta a kisalfold.hu-t az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Megtelt a Fertő tó

Hozzátették, a Fertő tavon májustól szeptemberig tartó időszakban - a júniust leszámítva - a nyári hónapokra jellemző vízszint csökkenés nem kezdődött el, helyette szeptember elejéig inkább stagnáló vízjárás alakult ki.

A nyár második felétől szeptember első feléig tartó időszak csapadékainak hatására 2014. harmadik negyedévében már határozott vízállás növekedés volt, időnként rövid idő alatt bekövetkező jelentős áradásokkal (július végi, szeptember eleji nagycsapadékok hatása).

Telített a talaj is

Ezzel egyidőben, az érintett területeken (magyar oldalon a Hanság, Ausztriában a Seewinkel) is jelentős csapadékok voltak, a talajok teljesen telítetté váltak.
Szeptember 12-13-án az Ikván is jelentős árhullám alakult ki, mely a Hanság főcsatornán a Fertő tó vízeresztése nélkül is terepszint fölötti vízállásokat eredményezett, megakadályozva a gravitációs belvízlevezetést.

A Fertő tó leeresztése immár egy hónapja tart, de ez nem zavarja a sportolókat. Fotó: Magasi
A Fertő tó leeresztése immár egy hónapja tart, de ez nem zavarja a sportolókat. Fotó: Magasi


A belvízvédekezés szeptember 13-tól kezdve, jelenleg is tart. A térség belvízmentesítése magyar oldalon a belvízcsatornák medreinek tisztításával és szivattyús belvízátemeléssel azonnal megkezdődött és azóta is folyamatos.

A Fertő-tó vízeresztését szeptember 17-én kezdte meg az igazgatóság, az üzemeltetési szabályzatban (és engedélyben) meghatározottak szerint, - az első napokban az Ikva-patak apadásának ütemében, csökkentett -, majd a szabályzat által előírt vízhozamokkal.

A terepszint alá ment vissza a víz


A vízeresztés lehető legalacsonyabb szinten történő végrehajtása érdekében folyamatos mederkaszálást végeztünk a Hanság főcsatornán. Ennek eredményeként az Ausztriával közös határszakaszon a főcsatorna vízszintje ma 50-70 centiméterrel alacsonyabb, mint az Ikva árhullám tetőzésekor.

Ez a vízszint a Tarcsai határtörés kivételével a környező terepszint alatt van, míg a határtörésnél terepszint körüli.

A tó vízeresztés időtartama nagymértékben függ a lebocsátott vízhozamtól, és a téli félév további áradásának mértékétől, így az konkrétan nem határozható meg.

A szabályzat szerinti üzemvízszint eléréséhez szükség lesz a másodpercenként 15 köbméteres maximális tóeresztésre is, amellyel együtt jár a magyar és osztrák oldalon a belvízrendszerek szivattyús átemeléssel történő mentesítése.

Ez mindkét félrészéről többletkiadásokkal jár.

A rendkívüli csapadék-tevékenységből adódó belvízi terhelés és tóáradás káros hatásainak kezelését az igazgatóság a hatályos engedélyek és védelmi tervek szerint végzi, figyelemmel a teljes tó és a 62 kilométer hosszú levezetőrendszer menti területek érdekeltjeire.

A Hanság-főcsatorna feladata

A Hanság-főcsatorna kiépített medre egy nagyvízi meder, mely a terepszínt alá ásott középvízi mederből, kétoldali terepszínt közeli hullámtérből, illetve ezek mentén kétoldali depóniából (töltésből) tevődik össze.

Funkciója szerint a középvízi meder kell, hogy biztosítsa a maximális tóeresztést.

A teljes nagyvízi meder funkciója az Ikva árvizeinek levezetése, tehát a depóniáknak csak ekkor van szerepe, azok megerősítése a Fertő-tó vízeresztésére nincs hatással.           

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter: a fizetésem fele a városé

Megválasztása esetén Walter Dezső fizetése ötven százalékát felajánlja elsősorban egészségügyi,… Tovább olvasom